Вхід | Реєстрація

Хай буде світло і тепло

У Проекті експертів асоціації «Енергоефективні міста України» Миргород названо в числі першої п’ятірки міст, де будуть запроваджуватися пілотні проекти «Реформи міського теплозабезпечення в Україні».
У четвер і п’ятницю минулого тижня у Миргороді проходив навчально-ознайомчий семінар для учасників виконання цього Проекту. Столичні спеціалісти навчали керівників миргородських комунальних служб, підприємств та установ, а також відповідальних за використання енергоресурсів представників міських рад Полтави, Кременчука та Комсомольська практиці формування комплексного підходу до проблем енергетичного розвитку в сучасних умовах.
Міський голова Олександр Паутов розповів учасникам семінару про організаторську роботу міської ради по впровадженню сучасних ефективних технологій заощадження енергоносіїв. Він особисто очолював делегацію компетентних спеціалістів, які з метою вивчення кращого досвіду енергозбереження відвідали Чехію і запозичили багато корисного. Миргородці вибороли право на участь у спільному українсько-німецькому проекті технічного співробітництва «Енергоефективність у будівлях». Йдеться про зовнішнє утеплення стін багатоквартирних, у першу чергу панельних, будинків ізолюючими матеріалами.
Миргородці активно працюють над реформуванням технології теплозабезпечення міста за американсько-українським проектом, а також у числі інших дев’яти міст України беруть участь у шведсько-українському проекті енергозбереження. Розроблений разом із чеськими спеціалістами проект «Реконструкція теплової системи м. Миргорода» визнаний переможцем всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
Координатор проекту енергоефективності та енергозбереження Ігор Мурашко у своєму виступі сказав: «Тільки активна позиція міського голови є запорукою того, що в місті з енергетичних питань щось робиться. Провідні спеціалісти та експерти за рахунок коштів проекту допомагають вирішувати проблему енергозбереження Миргорода…»
У міському управлінні житлово-комунального господарства працює спеціаліст із енергозбереження та ефективного використання енергоносіїв. Ішлося про те, що треба рахувати витрати енергоносіїв на кожну окремо взяту будівлю, краще, ніж було досі, використовувати місцеві джерела енергії.
Слушні думки щодо ролі органів самоврядування в організації ощадливого використання природного газу та енергоносії , які, вочевидь, і надалі будуть дорожчати, висловили виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України Анатолій Копець, директор тренінгового центру та експерт проекту Петро Мавко, інші учасники семінару.
Зауваження та пропозиції були різні. А суть їх зводилася до того, що намагання, як по правді, не найбідніших у Миргороді «друзів народу» зібрати гурт законно невдоволених тарифами за комунальні послуги громадян і з гаслами та вигуками ходити по вулицях, або топтатися під вікнами міської ради, гріють душі хіба що організаторів подібних акцій. Згадаймо численні передвиборні обіцянки претендентів на високі державні посади «ціни на природний газ для населення не підвищувати», «плату за користування електрикою зберегти…»! А що маємо?
Повірте, посадовці від найвищих державних до місцевих рівнів включно справді хотіли б так зробити. Але сувора правда і те, що ми живемо за законами дикого для України капіталізму. А то такий уклад життя, який має свої закони, які на вигуки мітингувальників не зважають. Працювати треба!
Про досвід організації контролю та заощадження енергоносіїв учасникам семінару розповів енергомененджер із міста Ковеля на Волині Дмитро Леськів. Разом із головами будинкових комітетів обговорено питання про зовнішнє утеплення стін багатоквартирних панельних будинків шляхом кооперування коштів іноземних фірм, міської ради та самих жителів цих будинків. Зрештою, грошові
внески власників квартир мають їм же і повернутися через зменшення плати за утеплене житло.
 міській середній школі №5 відповідальні працівники міських підприємств, установ та організацій ознайомилися з досвідом організації контролю за використанням енергоносіїв.
Зацікавлену участь у роботі семінару взяли заступник голови Полтавської обласної ради депутатів Володимир Марченко, секретар Полтавської міської ради Олександр Козуб, міський голова Кременчука Микола Глухов, начальник відділу міського УЖКГ з Комсомольська Жанна Неклюдова, відповідальні працівники Миргородської міської ради, керівники та спеціалісти причетних до енергопостачання міста підприємств. Для реалізації проекту створено дорадчий комітет. Його очолив перший заступник Миргородського міського голови Сергій Павленко. Вирішено, що з урахуванням місцевих умов і можливостей курортний Миргород матиме власну політику енергозбереження.

Автор: Леонард НІКОЛАЄНКО, газета «Миргород наш дім» №11


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2010, 16:18 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації