Вхід | Реєстрація

За викинуті на вулиці папір чи пляшку штрафують від 340 до 1360 гривень

Відтепер в Україні мінімальний штраф за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою територій населених пунктів становить 340 гривень, а не 17, як раніше. Максимальний же штраф, який змушений буде заплатити громадянин за засмічення вулиць, — 1360 гривень. А посадові особи та особи, які займаються підприємницькою діяльністю, але не впорядковують своєї території, будуть оштрафовані на суму від 875 до 1700 гривень.
Про те, чи вже штрафують порушників у Полтаві і чи стануть вулиці міста чистішими, «Вечірка» запитала в начальника інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста Юрія Стрюка (на фото).
— Юрію Івановичу, скажіть, будь ласка, нові норми законодавства інспекція вже впроваджує в місті?
— По-перше, зазначу, що Полтава була одним із перших міст України, де ще у 80-х роках створили інспекцію з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста. А у 2001 році міська влада прийняла правила благоустрою та підтримання чистоти і порядку в місті Полтаві.
Зміни до статті 152 кодексу України «Про адміністративні правопорушення» почали діяти з 16 лютого. Тобто в нас ще не було часу, щоб у повній мірі застосувати їх на практиці. Не треба забувати й про те, що нові правила почали діяти якраз тоді, коли в нас був пік боротьби зі снігом. Інспекцією було докладено багато зусиль для того, щоб суб’єкти господарювання різних форм власності відповідним чином ставилися до очищення територій, які безпосередньо закріплені за ними, від снігу, льоду, бурульок тощо. Так, наприклад, за січень та лютий ми склали більше 600 протоколів безпосередньо за порушення правил благоустрою.
— Чи можна серед усіх суб’єктів господарювання виділити злісних порушників?
— Як це не дивно, найбільше порушують законодавство банківські установи, які відвідує велика кількість людей. Ще один негативний приклад — ринки Полтави.
— Юрію Івановичу, зараз інспекція проводить рейди на вулицях Полтави? Порушників за розпивання спиртних напоїв, паління тощо відразу штрафують чи поки що обмежуються попередженням?
— Згідно із законом ми можемо надати припис. Це офіційний документ, який встановлює відповідний строк усунення порушення. Якщо людина у встановлений термін виконує його, то інспекція обмежується розмовою та усним попередженням. Якщо ж ні, або ж порушення таке, що, наприклад, може призвести до травмування інших осіб, ми відразу без попереджень складаємо протокол про адміністративне правопорушення. Крім того, варто наголосити, що посилилася відповідальність і за вживання слабоалкогольних напоїв, у тому числі пива, у громадських місцях. Тепер місцева влада встановлюватиме відповідні місця, де буде дозволено вживати такі напої.
— У Полтаві вони вже є?
— Ще ні, оскільки закон нещодавно вступив у дію. Але можу сказати, що в парках та скверах такі місця відведені не будуть.
— Скажіть, будь ласка, інспекція має право притягувати до відповідальності громадян за вживання спиртного в громадських місцях?
— На жаль, ні. Але інспекція може притягувати до відповідальності тоді, коли люди залишають після себе пляшки, пакети, папір, шкаралупи від насіння, інше сміття. У такому випадку ми маємо беззаперечне право штрафувати таких осіб. Дійсно, наші люди не завжди законослухняні й не завжди дослухаються до зауважень інспекторів. Тому ми проводимо рейди, до яких залучаємо представників громадських організацій, волонтерів, правоохоронні органи. Тоді з правопорушниками розмовляти набагато легше.
Згідно із законодавством, у присутності правопорушника складається протокол. Він може його підписувати, а може й ні. Але, як показує практика, більшість все-таки підписують. Потім протокол направляється до адміністративної комісії, яка діє при кожній районній раді міста Полтави. Саме вона встановлює розмір штрафу, який повинен сплатити порушник. Ще раз наголошу, що відтепер — це не менше 360 гривень для фізичної особи. Ще один цікавий факт: градація штрафу залежить від того, чи особа вперше притягнена до відповідальності, чи вже не раз порушувала законодавство. Засідання адміністративної комісії відбувається відкрито, на ньому присутній правопорушник, який може висловити свою точку зору.
— Чи може особа, яка порушила законодавство, оскаржити рішення адміністративної комісії?
— Так, у суді. Але за 4 роки моєї роботи таких випадків було 3—4. І жодного разу суд не став на бік порушника.
— Хто все-таки більше порушує правила благоустрою — молодь чи люди старшого віку?
— Я б не сказав, що серед молоді в нас багато правопорушників. Найбільше їх — серед осіб середнього віку.
— На вашу думку, чи стануть полтавці та гості міста менше смітити, оскільки боятимуться штрафів?
— Перш за все, потрібно провести велику роз’яснювальну роботу для того, щоб змінити ставлення людей до чистоти та благоустрою. Не треба думати, що високі штрафи відразу поліпшать санітарний стан міста. Альтернативою ж штрафам є підтримання безпосереднього щоденного порядку. Тоді приводу для покарання просто не буде. А загалом, незалежно від віку чи статі, чистота міста — у руках самих полтавців.

Автор: www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2010, 16:43 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації