Вхід | Реєстрація

Про «чорну готівку» та алкоголь в крові

Про «чорну готівку» та алкоголь в крові
Днями у Кобеляцькому районному суді під головуванням судді Тесленко почався розгляд однієї, типової для українського сьогодення, цивільної справи. Типової і вельми повчальної.
До суду, а також до газети «ЕХО», звернувся один із жителів села Канави. Він дуже прохав не називати його справжнього прізвища. Хоча після рішення суду ми його в разі необхідності оприлюднимо. А поки що назвемо чоловіка Іваном Іваненком. Так от, Іван поскаржився на дії керівника однієї із агрофірм, котра обробляє землі на території Канавської сільської ради.
У судовому засіданні Іваненко заявив, що керівник підприємства не виплатив йому заробітну плату в повному обсязі. А потім неправомірно звільнив з роботи, нібито за появу на робочому місці в нетверезому стані. Більше того — роботодавець відмовився видавати своєму колишньому співробітнику трудову книжку. Уцілому — повний набір порушень трудового законодавства.
Також скаржник розповів, що кілька місяців співпрацював із агрофірмою, як приватний підприємець. Та ще й зарплату отримував по двох відомостях. Одна зарплата була легальною, а іншу він отримував «в конверті», тобто, так званою, «чорною готівкою», яка не оподатковується.
Звичайно ж, роботодавець в суді заперечував майже все вищесказане. Єдине, з чим він погодився — так це з фактом затримання заробітної плати і з тим, що Іваненко після звільнення не отримав трудової книжки. Але ті порушення сталися через недбалість бухгалтера підприємства. За що вона вже й догану отримала. Недоліки ж виправлені: зарплата виплачена, трудова книжка видана. А потім, вже після завершення судового засідання, заявив, що підготує зустрічний позов до Іваненка. Нібито за пошкодження майна, яке той вчинив, перебуваючи в нетверезому стані.
Хто в цій історії правий чи винуватий — з’ясує суд. Єдине, що зрозуміло вже зараз — канавський випадок є типовим. На багатьох підприємствах люди отримують зарплату «в конверті», працюють, оформившись як приватні підприємці. Буває й таке, що неугодних звільняють нібито за появу на роботі в нетверезому стані. Але в основному, наймані робітники воліють про це не говорити. Та й в даному випадку Іваненко висловився так (цитата): «…Можливо я цього ніколи б і не написав, аби він зі мною по-людськи розрахувався».
Отже, проблема існує. І такі Іваненки, Тарасенки та Петренки в будь-який момент можуть стати жертвами свавілля роботодавців. Тому, не чекаючи рішення суду, ми звернулися за фаховим коментарем у Кобеляцьке районне управління праці та соціального захисту населення. Нижче ми друкуємо головне із того масиву інформації, яким повинні володіти як роботодавці, так і наймані працівники.

Трудовий договір і заробітна плата
Укладення трудового договору означає, що працівник і роботодавець набули права і взяли на себе обов'язки, встановлені для сторін трудового договору законодавством про працю, генеральною, галузевою та регіональними угодами та колективним договором. З точки зору трудового права немає різниці в тому, чи працює працівник за трудовим договором на державному підприємстві, установі, організації або на підприємстві з колективною формою власності, чи у приватного власника. Всі наймані працівники мають однаковий правовий статус і будь-який власник стосовно таких працівників зобов'язаний дотримуватись всіх правил та гарантій, передбачених трудовим законодавством і колективними договорами і угодами.
При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати трудову книжку. Без трудової книжки можливе прийняття на роботу лише за сумісництвом, або якщо особа працевлаштовується вперше. Працівник зобов'язаний при вступі на роботу пред'явити також паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Документами, які обов'язково подаються при працевлаштуванні, також є довідка податкового органу про присвоєння ідентифікаційного номера фізичній особі та свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Документи про освіту, професійну підготовку обов'язково подаються, якщо це необхідно для допуску до відповідної роботи. Трудовий договір може укладатись як в усній так і в письмовій формі. У певних випадках, передбачених ст. 24 КЗпП України, дотримання письмової форми є обов'язковим.
У письмовій формі трудовий договір складається, як правило, у двох примірниках і підписується сторонами. Він може бути завірений печаткою підприємства. Один примірник знаходиться у працівника. Тому в разі відсутності у працівника договору в письмовій формі необхідно вважати, що трудовий договір укладено в усній формі. Ті обставини, коли працівник пише заяву про прийом на роботу, а власник накладає на цій заяві відповідну резолюцію, видає наказ про прийняття на роботу. Укладення трудового договору у будь-якій формі оформлюється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. На протязі 5 робочих днів власник або уповноважений ним орган повинен оформити запис у трудову книжку згідно інструкції про порядок ведення трудових книжок № 58 від 29.07.1993 р.
При прийнятті на роботу обумовлюється форма та види оплати праці (згідно штатного розпису, тарифних розрядів розцінок та ін.). Нарахування заробітної плати проводиться на основі табеля обліку робочого часу за відповідно відпрацьований час в книзі обліку заробітної плати. Провівши нарахування заробітної плати та відповідні відрахування бухгалтер вираховує суму заробітної плати, яка припадає до видачі працівнику. Згідно відомості на видачу заробітної плати бухгалтер проводить виплату заробітної плати найманим працівникам не рідше, як два рази на місяць. Нелегальна заробітна плата жодним документом не фіксується, тому про неї взагалі немає сенсу говорити.

Звільнення за появу на роботі у нетверезому стані
Поява на роботі працівника в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп'яніння дає право власнику або уповноваженому ним органу на звільнення такого працівника (п. 7 ст. 40 КЗпП), якщо цей стан підтверджений медичним висновком.
Але встановлення стану наркотичного сп'яніння внаслідок незаконного вживання наркотичних чи психотропних речовин є компетенцією лише лікаря.
Поява на роботі в нетверезому стані — означає появу у такому вигляді на робочому місці у робочий час. Не може бути підставою для звільнення працівника поява у нетверезому стані на робочому місці у вільний від роботи час, у вихідний день, під час відпустки тощо. Проте, працівники з ненормованим робочим днем можуть бути звільнені за п. 7 ст. 40 КЗпП і у випадку, коли вони перебували на роботі у нетверезому стані по закінченні робочого часу.

Співпраця з підприємцями
Якщо юридична особа бажає співпрацювати з приватним підприємцем, суб'єктом підприємницької діяльності, фізичною особою, то ці дві сторони повинні укласти договір про співпрацю або договір оренди основних засобів чи інших предметів. Договір складається в двох примірниках, які мають однакову юридичну силу та завіряються печаткою юридичної особи. Ця норма регулюється цивільним законодавством та господарським кодексом.

Автор: Ігор Філоненко, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 жовтня 2009, 11:39 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації