Вхід | Реєстрація

Царичанку «закрили». Але не повністю

Царичанку «закрили». Але не повністю

Через різке збільшення кількості хворих на коронавірус місцева комісія з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про запровадження обмежень, характерних для «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Чиновники й медики називають ситуацію дуже серйозною, але поки що контрольованою.

Спочатку про запровадження на території Дніпропетровської області червоного» рівня епіднебезпеки оголосила обласна комісія ТЕБНС. Потім його фактично продублювали відповідні комісії, що діють у громадах.

 

Що означає «червоний» рівень?

Перш за все — це припинення роботи навчальних закладів, закладів громадського харчування та більшості магазинів.

Геннадій Сумський, царичанський селищний голова, прокоментував для «ЕХО»:

— Так, ми прийняли відповідне рішення. Перш за все, тимчасово припинили свою роботу школи і дитсадки. Підставою для цього, з одного боку, стало рішення обласної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ми, відповідно до нього, можемо запроваджувати лише суворіші обмеження. З іншого боку, ми керуємося елементарним здоровим глуздом. Селищна влада постійно моніторить ситуацію із захворюваністю на коронавірус. І медики нас повідомляють про різний спалах хвороби. Це сталося після довгих вихідних. Серед хворих багато дітей. Чи всі магазини припинять роботу? Не обов’язково. Адже у відповідній Постанові Кабміну прописано, що заклади, в яких усі працюючі мають «зелений» ковід-сертифікат, можуть продовжувати роботу. Перевірятимемо і діятимемо за законом. Як тільки рівень захворюваності почне знижуватися, обмеження будуть зняті. Сподіватимемося, що суворий карантин діятиме недовго.

У свою чергу, виконуюча обов’язки головного лікаря Царичанського ЦПМСД Тетяна Бухта підтвердила, що кількість хворих на коронавірус на території Царичанської громади постійно зростає.

Вона розповіла:

— Ось сьогодні, у понеділок, 18 жовтня, сімейні лікарі вели прийом хворих до 15:30. І люди звертаються не із скаргами на високий тиск. У всіх — явні прояви ГРВІ, тобто нежить, кашель, підвищена температура тіла. Чи це коронавірус, чи інші ГРВІ, говоримо лише після отримання результатів тестів. Але вже зараз тести підтверджують різке зростання кількості хворих саме на коронавірус. Якщо у вересні ми реєстрували по 50 звернень із ознаками ГРВІ щотижня, то зараз – 100–120. 45 відсотків ПРЛ-тестів, які ми робимо захворілим людям, підтверджують ковід. Наших хворих госпіталізують у спеціалізовані лікарні Кам’янського, Новомосковська та Дніпра. Поки що місць вистачає. Потрібно особливо наголосити на тому, що чітко засвідчує статистика осінньої епідемії. Станом на кінець жовтня в нас немає жодного випадку госпіталізації в стаціонар людини, котра отримала ту чи іншу вакцину. Так, не буду приховувати, випадки захворювання на ковід серед вакцинованих є. Але у всіх таких людей хвороба минає в легкій формі. А ті, хто ігнорує вакцинацію, часто потрапляють у реанімацію. Факти, вони річ вперта.

Щодо видачі закладом сертифікатів, які дають право працювати персоналу закладів торгівлі, Тетяна Бухта сказала наступне:

— Лікарі нашого центру видають виключно міжнародні свідоцтва про вакцинацію. Там стоять підписи і печатки як закладу, так і сімейного лікаря. Цей документ на білому папері засвідчує, що людина була вакцинована. Щодо «зелених» або «жовтих» ковід-сертифікатів. Їх можна отримати виключно через електронний сервіс «Дія». Людина сама «скачує» цей документ. Він засвідчує або отримання вакцини, або той факт, що громадянин уже перехворів на ковід. Ми ні «зелених», ні «жовтих» сертифікатів не видаємо.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 жовтня 2021, 19:27 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації