Вхід | Реєстрація

Частина хворих на діабет будуть доплачувати за інсулін

Частина хворих на діабет будуть доплачувати за інсулін

Медики, до яких редакція звернулася за роз’ясненням, посилаються на постанову кабміну ще від 2016 року.

До редакції зателефонував чоловік, який назвався мешканцем Нових Санжар. Він розповів:

— Я хворію на цукровий діабет. Приймаю вже багато років інсулін. Електронний рецепт отримав. Але мені сказали, що я тепер буду доплачувати за інсулін. У мене отой глікозильований гемоглобін показує 10 одиниць. Можливо, ви розберетеся і поясните, чому так відбувається. Я раніше отримував інсулін безкоштовно.

Глікозильований гемоглобін, або глікогемоглобін (коротко позначається: гемоглобін A1c, HbA1c) — біохімічний показник крові, що відображає середній вміст цукру в крові за тривалий період, на відміну від вимірювання глюкози крові, яке дає уявлення про рівень глюкози крові тільки на момент дослідження. Як правило, такий аналіз відображає рівень глюкози в крові протягом 120-140 днів.

Аналізи на глікозильований гемоглобін мають бути звичайною справою для всіх, хто хворіє на цукровий діабет. Адже одноразове підвищення чи зниження рівня глюкози в крові, яке можна зафіксувати звичайним глюкометром або здавши аналіз «на сахар» у поліклініці, значної шкоди здоров’ю на завдасть. Руйнує організм постійне підвищення рівня глюкози вище норми.

У показника глікозильований гемоглобін норма складає 4 – 5,6%. Рівень А1с(HbA1c) між 5,7 – 6,4% означає, що в людини переддіабет, а її шанси стикнутись із розвитком цукрового діабету — високі. Чим рівень ближче до 6,4%, тим вищий ризик. Показник у 6,5% і вище свідчить про те, що в людини цукровий діабет.

Уважні читачі, певно, звернули увагу на формулювання «…Аналізи на глікозильований гемоглобін мають бути звичайною справою…». Мають, але не є. Далеко не всі хворі на цукровий діабет, у силу різних причин, перевіряють рівень глюкози у своїй крові протягом трьох місяців.

А в 2021 році вони змушені будуть це зробити. Можливо, дехто — вдруге у своєму житті. Один такий аналіз діабетики робили точно — перед тим, як їм поставили діагноз.

Зараз же при переведенні всіх інсулінозалежних хворих на отримання препаратів через електронний рецепт, лікарі-ендокринологи вимагають здати аналіз на глікозильований гемоглобін. А потім, згідно з отриманим результатом, призначають лікування. І….

Виписують інсулін із доплатою. Або — безкоштовно.

Чому для одних інсулін буде, як і раніше, безкоштовним, а інші будуть змушені доплачувати?

Пояснювала Любов Коломієць, головний лікар Кобеляцького Центру ПМСД:

— Медики діють абсолютно законно. Вам телефонував чоловік із Нових Санжар, але так буде і в Кобеляках, і в Біликах, і в Решетилівці. Та що там говорити — по всій Україні. Зрозуміло, що самі медики нічого не придумують, вони діють згідно з вимогами законодавства, постанов Уряду та  інструкцій і наказів Міністерства охорони здоров’я. А ще в 2016 році Кабміном була прийнята Постанова № 239. Там усе чітко прописано. Можливо, раніше колеги-медики, як кажуть, «закривали очі» на відсутність аналізу на глікозильований гемоглобін. Зараз уже не будуть.

Ми перевірили. Дійсно, є така Постанова № 239 «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну» від 23 березня 2016 року. Не будемо друкувати цей документ повністю. Кожен може ознайомитися з ним за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/239-2016-%D0%BF#Text.

Але важливий додаток до Постанови наводимо повністю (див. таблицю нижче).

 

Законно, то законно

Воно, нібито, і все законно. Можливо, навіть логічно. Держава таким чином стимулює людину дотримуватись рекомендацій лікарів і мати в крові отой заповітний рівень глюкози в 7,5. Якщо рівень вище — доплачуй. Адже в більшості випадках таке стається через систематичне порушення режиму і невиконання рекомендацій медиків.

Але, знову ж… А як бути дідусям і бабусям із далеких сіл, для яких справжнім подвигом є просто доїхати до лабораторії, де роблять аналізи?

Знову ж. У людей похилого віку неминуче виникнуть проблеми в процесі отримання електронного рецепта. Адже вони повинні за 60 секунд прочитати смс із кодом, передзвонити медсестрі і продиктувати оті чотири цифри. А в селах у бабусів і дідусів мобільний зв’язок не завжди є.

Наостанок — трішки позитиву. Жителі Кобеляцької громади вже почали отримувати електронні рецепти на інсулін.

 

Категорії хворих на діабет

для відшкодування вартості препаратів інсуліну

 

Категорія хворих на діабет, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну

Вид препарату інсуліну

Відшко­дування

1

Дорослі, у яких діагноз цукрового діабету встановлено після 18 років

інсулін людини (флакон)

повне

 відшко­дування

2

Дорослі, які хворіють на цукровий діабет з дитинства

інсулін людини (картридж, шприц­ручка)

 

3

Учні загальноосвітніх навчальних закладів та здобувачі вищої освіти

інсулін людини (картридж, шприц­ручка)

 

4

Хворі на діабет із станом, за якого зір з корекцією становить менше 0,4 на око, що краще бачить

інсулін людини (картридж, шприц­ручка)

 

5

Хворі на діабет з наявністю алергії на препарат інсуліну (зафіксованої в умовах спеціалізованого ендокринологічного стаціонару)

інсулін людини (флакон, картридж) або аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц­ручка)

 

6

Діти віком до 18 років та вагітні

інсулін людини або аналог інсуліну (картридж, шприц­ручка)

 

7

Хворі на діабет, які отримували препарати ­ аналоги інсуліну у віці до 18 років, за наявності задовільної компенсації захворювання (НвА1с менше 7,5 відсотка)*

аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц­ручка)

 

8

Дорослі, які отримували раніше безперервне лікування препаратами ­ аналогами інсуліну. У разі лікування не менше 1 року рівень НвА1с має становити менше 7,5 відсотка*

аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц­ручка)

 

Дорослі, які отримували препарати ­ аналоги інсуліну та мають рівень НвА1с більше 7,5 відсотка, але при попередньому лікуванні препаратами інсуліну людини мали часті гострі ускладнення цукрового діабету (тяжкі гіпоглікемічні стани)*

аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц­ручка)

 

9

Дорослі, які отримували раніше безперервне лікування препаратами інсуліну людини в картриджі. У разі лікування не менше 1 року рівень НвА1с має становити менше 7,5 відсотка*

інсулін людини (картридж, шприц­ручка)

 

10

Дорослі, у яких діагноз цукрового діабету встановлено після 18 років і яким лікарями, що ведуть хворих на діабет та мають право призначати препарати інсуліну, призначено препарат інсуліну людини у флаконі та за бажанням готові співфінансувати вартість препарату інсуліну людини в картриджі, шприц­ручці

інсулін людини (картридж, шприц­ручка)

часткове відшко­

дування

11

Дорослі, яким лікарями, які ведуть хворих на діабет та мають право призначати препарати інсуліну, призначено препарат інсуліну людини, які не мають протипоказань до лікування препаратами ­ аналогами інсуліну та за бажанням готові співфінансувати вартість препарату ­ аналогу інсуліну

аналог інсуліну (картридж, шприц­ручка)

 

Тобто, якщо у хворого, не дивлячись на прийом інсуліну, рівень глікозильованого гемоглобіну вище 7,5, то держава відшкодує йому вартість препарату не повністю.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 жовтня 2021, 15:32 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я


1. Fed654Frumos / 31 жовтня 2021, 16:40
Якщо рівень глюкози до7.5,то ти ще відносно здоровий,і з тебе ще можна щось "поімєть",то держава доплатить і ти ще поживеш.Якщо ж людина вже дуже хвора,і з неї толку,як з козла молока,то хай тупо здохне.Ну,і як це називається?

Змінено 31.10.2021, 16:50
2. orakul / 31 жовтня 2021, 18:34
Намагався розібратися з тими постановами, ну... блін, Талмуд спочиває. Та там Чорт ногу зламає. Читав, читав і плюнув.
Взявся за Конституцію. Ось почитайте "Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю."
Насправді вже давно все навпаки. Ні людина, ні її життя і здоровя, ні тим паче її честь і гідність, не говорячи вже про її недоторканість і безпеку не визнаються не те що найвищою цінністю, вони взагалі вже нічим не визнаються. Діяльність держави спрямована саме на знищення і позбавленния людей цих цінностей. І то ще велике питання, чи вважає нинішня держава українців людьми. Ну продеріть очі і прочитайте критично кожне слово із Конституції.
Саме прикольно що в постанові написано "Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям подавати щомісяця до 15 числа Міністерству охорони здоров’я інформацію про хід виконання..." Цікаво, що там їм подали з Ради міністрів АР Крим та із Севастопольської МДА?
3. orakul / 31 жовтня 2021, 18:43
Постанова за постановою і таки добрався до постанови із якої ноги ростуть. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 17 серпня 1998 р. № 1303 Київ

Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань"
Далі спеціяльно для Селени із Славком.
"4. Визнати такими, що втратили чинність:

постанову Ради Міністрів УРСР від 21 лютого 1983 р. № 86 "Про безплатну видачу медикаментів окремим категоріям хворих, які перебувають на амбулаторному лікуванні" (ЗП УРСР, 1983 р., № 4, ст. 16);

абзац перший підпункту 1 пункту 14 постанови ЦК Компартії України, Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 22 квітня 1986 р. № 147 "Про організацію виконання постанови ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР і ВЦРПС від 27 березня 1986 р. № 400 "Про заходи по дальшому поліпшенню умов життя інвалідів з дитинства" (ЗП УРСР, 1986 р., № 7, ст. 32);"

СУГС!!!
Ану знайдіть мені хоч один документ вільної України в якому б були слова " "Про заходи по дальшому поліпшенню умов життя..."
Але не зважаючи на це постанови "злочинної влади" були не такими іже і злочинними. Ось почитайте "ПЕРЕЛІК категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно" і порівняйте із здобутками миздобулів
Посилання на zakon.rada.gov.ua
4. orakul / 31 жовтня 2021, 19:06
Нарід чомусь забуває про те, що в Конституції є така собі "Стаття 22. Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними.

Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод."

Ще раз, для тих хто в каструлях.
"...не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав..."
І от, коли у вас було якесь право, наприклад, на отримання інсуліну, а потім херак, якісь поци взяли його і відібрали, то як це називається? Це звуження ваших прав, чи може розширення? Та ху_лі тепер про щось балакати, коли дякуючи миздобулам у вас тепер нема взагалі ніяких ні прав ні свобод. Ото сопіть собі в намордники і радійти що вас ще не повели у такий собі Бабин Яр. Ще усьо впєрєді.
"Задуйте свет. Спустите флаги.
Мы к вам пришли. Не мы — овраги."
(І.Еренбург)
5. Fed654Frumos / 1 листопада 2021, 00:36
Оракуле,та перекури трохи,твоєму ентузіазму можна позаздрити.Чи ти думаєш,що оті твої написані простирадла,з кабмінівськими наказами хтось читає?Окстись уже.Давай по суті.Вроді й здравий,а несе,як Остапа.

Змінено 01.11.2021, 00:49
6. orakul / 1 листопада 2021, 07:15
5.Fed654Frumos
«Оракуле,та перекури»

Та да, прийдеться піти "у відпустку", бо бачу що у Селени хліб відібрав. Вже й писати перестала. Тільки репліки кидає наче із-за вугла. І Славка давно не чути.
В постановах хотів розібратися тому що: " головний лікар Кобеляцького Центру ПМСД:
— Медики діють абсолютно законно....Зрозуміло, що самі медики нічого не придумують, вони діють згідно з вимогами законодавства, постанов Уряду та інструкцій і наказів Міністерства...."
Якби не було так категорчно написано "АБСОЛЮТНО ЗАКОННО", то може б і змовчав.
І так не одна Любов Афанасійовна вважає. Всі керівники прикриваються купою АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИХ (не помилка - НЕЗАКОННИХ) постанов, інструкцій і наказів.
А за виконання незаконних інструкцій і наказів можна і схлопотати. В першу чергу схлопочуть поліцаї за карантинний беспредел. Але й дєло врачей буде. І "Страшний суд" буде. Зря шо лі Мікеланджело картину маслом малював. Але якщо по картині, то буде він тоді, коли нарід залишиться без штанів і спідниць. Усьо, пішов у відпустку. Посилання на ic.pics.livejournal.com



Змінено 01.11.2021, 07:19
7. Selena2017 / 1 листопада 2021, 15:10
6.orakul
«Тільки репліки кидає наче із-за вугла. І Славка давно не чути»


Хоч звідки, аби дошкуляло. Відчепись від людей зі своєю гидотою, багато на себе взяв , повчаючи, як кому думати та яким знанням довіряти. Трьох копійок не варте твоє ошаліле розумування ..
8. Fed654Frumos / 1 листопада 2021, 16:51
Селено,будь-ласка,не переймайтеся намаганнями Оракула змусити Вас думати інакше.Нічого в нього не вийде,тому що у вас відсутня дана функція (я маю на увазі ДУМАТИ),від слова взагалі.))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації