Вхід | Реєстрація

Риба на зимівлі: де заборонено рибалити

Риба на зимівлі: де заборонено рибалити

1 листопада розпочалася осінньо-зимова заборона на вилов риби на зимувальних ямах у водоймах Полтавської області. Триватиме заборона до закінчення зимового періоду наступного року.

Для того, щоб зберегти рибу в зимовий період, Полтавський рибоохоронний патруль видав наказ, у якому зазначені координати водойм, де вводиться заборона.

  1. Від причалу Тахтаївського до Шматківського гранкар’єру, від берегової лінії 500 метрів вглиб водосховища.
  2. Район острова Вишняки, від 29-го буя по старому руслу річки Дніпро на схід ходу на село Орлик.
  3. Акваторія в районі дельти річки Оріль від початку Орільської дамби до каналу Дніпро — Донбас, 1 кілометр вглиб водосховища, площа 375 гектарів.

Рибоохоронними патрулями Держрибагентства створено інтерактивні онлайн карти з переліком зимувальних ям та їх географічними координатами. Крім того, на картах також можна ознайомитись із зонами, забороненими для рибальства протягом усього року.

Інтерактивні онлайн-карти можна переглянути за посиланням https://bit.ly/2Y1cKym.

 

Правила зимової риболовлі

За інформацією прес-служби Полтавського рибоохоронного патруля, у зимовий період  любительська риболовля дозволена на ділянках поза межами зимувальних ям.

Рибалити дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство, — не більше десяти на одного чоловіка.

 

Скільки заплатить порушник

За добування риби на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність за частиною 3 статті 85 КУпАП, штраф — до 170 гривень.
Якщо вилов здійснюється забороненими знаряддями лову, то згідно з частиною 4 статті 85 КУпАП, передбачений штраф до 680 гривень.

Крім штрафу, нараховуються збитки за кожну виловлену рибину відповідно до такс:

  • сом — 5 117 гривень,
  • сазан — 3 706 гривень,
  • товстолоб — 3 638 гривень,
  • судак — 3 587 гривень,
  • білий амур — 3 553 гривні,
  • щука — 3 468 гривень,
  • окунь — 3 162 гривні,
  • лящ — 1 649 гривень,
  • карась сріблястий — 1 581 гривня,
  • тарань (плітка), краснопірка, плоскирка — 1 564 гривні,
  • рак — 3 332 гривні.

За нанесення істотної шкоди, може наступити кримінальна відповідальність за статтею 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом). Покарання передбачає штраф від 17 000 до 85 000 гривень або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

У випадку, якщо рибалки помітили порушення Правил рибальства, патруль прохає повідомляти на «гарячу лінію» за номерами: (067)329-29-22, (067)329-39-66.

Довідково. З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Зимувальна яма — поглиблена ділянка дна водного об’єкта, де скупчуються водні біоресурси в зимовий період. Однак, не кожне заглиблення на дні водойми може бути зимувальною ямою. У річках вони знаходяться в найбільш глибоких місцях із уповільненою течією. У інших водоймах, як правило, розташовуються в зоні впадання річок, у місцях виходу підводних джерел.

Важливою характеристикою, за якою риба обирає собі місце для зимівлі, є наявність зони із повільною круговою течією. Саме в таких місцях риба в повній мірі забезпечена киснем і їй не потрібно витрачати багато енергії на супротив течії.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2021, 19:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації