Вхід | Реєстрація

Нехворощанська ОТГ проведе власний «Бюджет участі»

Нехворощанська ОТГ проведе власний «Бюджет участі»

І стане першою сільською громадою, що запровадить такий конкурс.

У липні 2017 року стартувала обласна програма «Бюджет участі», що має на меті налагодити співпрацю органів місцевого самоврядування зі своїми мешканцями. Простіше кажучи, жителі міст, селищ і сіл Полтавщини отримали можливість втілити свої  ідеї, спрямовані на розвиток і покращення різних сфер життя громади. Для цього автори проектів мають заручитися підтримкою місцевих посадовців і депутатів та перемогти в конкурсі. Тут на допомогу приходять прибічники ідей, які голосують за них.

Автори найкращих проектів отримують кошти на їх втілення з обласного і місцевого бюджетів, з розрахунком 50 на 50 відсотків. За роки проведення в багатьох громадах Полтавщини з’явилися об’єкти, що допомогли покращити благоустрій у населених пунктах.

Жителі Нехворощанської громади являються постійними учасниками різних обласних конкурсів та неодноразово перемагали в них. Для того, аби стимулювати ініціативних мешканців ОТГ, працівники та депутати сільської ради вирішили провести власний «Бюджет участі».

На останній сесії Нехворощанської сільради, яка відбулася 21 жовтня, голова громади Віктор Дубович відзначив, що всі три проекти, котрі передбачають встановлення вуличних камер відеоспостереження, подані на обласний конкурс, набрали переможну кількість голосів і будуть реалізовані в наступному році.
Заступниця сільського голови Ольга Хоменко винесла на розгляд депутатів питання щодо затвердження Положення про громадський бюджет.

За її словами, планується створення громадського бюджету на своїй території. Це дасть можливість ініціативним нехворощанам запропонувати ідею і так само через голосування перемогти, а потім реалізувати її. У такий спосіб вдасться вирішити локальні потреби. Адже саме на місцях, у конкретних населених пунктах, їх жителі розуміють, що слід змінити в першу чергу. Через «Бюджет участі» будуть реалізовані ідеї не лише для села, а й для окремої вулиці. Наприклад, посадка парку, встановлення дитячої гойдалки чи облаштування зони відпочинку.

Голосування проводитиметься як за допомогою гаджетів, так і паперовим способом. Участь у голосуванні братимуть лише жителі Нехворощанської громади. Бюджет цьогорічного конкурсу становитиме 120 000 гривень. Кошти розділять між трьома переможцями, по 40 000 на кожен проєкт.

У результаті, депутати одноголосно підтримали пропозицію Ольги Хоменко.

За інформаціє прес-служби сільської ради, у середу, 10 листопада, проходитиме круглий стіл «Бюджет участі Нехворощанської громади». Організаторами заходу виступають Харківський університетський консорціум та Агенція локальних ініціатив за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Як зазначив експерт із висвітлення та комунікацій Програми «U-LEAD з Європою» Юрій ІСАЄВ, Нехворощанська громада першою в Полтавській області запроваджує сільський партисипативний бюджет.

Із середини листопада мешканці  ОТГ зможуть подавати проєкти на конкурс.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 листопада 2021, 13:06 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації