Вхід | Реєстрація

Опале листя: майже гамлетівське запитання

Опале листя: майже гамлетівське запитання

Цьогорічний листопад видався майже класичним по погоді. Хіба що опадів дуже мало. У результаті, дерева дружно скинули листя. І одразу виникло питання, на кшталт «Бути чи не бути?». У нашому випадку — гребти листя чи залишити під деревами?

Хоча для більшості кобелячан це питання не є таким уже риторичним. Люди давно звикли згрібати листя, а то й бур’яни, і нести їх до сміттєвих баків. А от чи правильно це?

Так що робити із листям? Якщо прочитати все, що написано з цього приводу в Інтернеті, то голова ще більше піде обертом. Одні пишуть, що листя потрібно обов’язково утилізувати, інші —залишити його в спокої. Щоправда, в одному автори тисяч публікацій сходяться — палити листя не можна.
То ж давайте для початку дізнаємося, що з цього приводу каже закон, точніше, Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України,  які є типовими.

Отже, згідно з пунктом 9.1.19 Правил, згрібати листя з-під групи дерев і чагарників у лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах, за винятком ділянок загонів тощо, забороняється, тому що це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння. Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або з допомогою механізмів змішати з ґрунтом, що приведе до його мінералізації.

Листя, подрібнені гілки деревини рослин і трав’янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені площадки на підприємствах зеленого господарства для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.

Хоча є й інший документ.

Згідно зі статтею 3.7 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05.04.2011 за № 457/19195, у період листопаду потрібно своєчасно прибирати опале листя. Зібране листя необхідно вивозити на спеціально відведені ділянки або на поля компостування.

Який із цього можна зробити висновок? Фактично, Правилами визначено, що з-під дерев листя згрібати і кудись нести не те що не потрібно,  а заборонено. І в цьому є здоровий глузд. Ану згадайте, яку землю рекомендують вносити в посадкові ями під дерева, кущі чи троянди? Правильно, садову або лісову. І згадайте, якою є та земля. Правильно — пухкою, легкою, водо і повітряпроникною. А хто в лісі листя гребе? Чи в старих садках? Правильно — ніхто. Тому й земля звідти легка і пухка.

Втім, вирішувати вам. Автор цієї статті листя згрібає саме під дерева. Або компостує. А нести його до баків… І важче, і довше, і користі ніякої, ні для себе, ні для дерев.

Газон — це інша справа. Там листя потрібно прибирати. Але газон і сад — це абсолютно різні екосистеми.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 листопада 2021, 17:47 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації