Вхід | Реєстрація

Дорогу збудують, а проблеми можуть залишитися

Дорогу збудують, а проблеми можуть залишитися
Проїзд під дорогою чи пастка?

Днями минає рік після того, як у Кобеляках відбулися чергові громадські слухання, пов’язані з будівництвом автодороги Н-31 Дніпро — Решетилівка. Про це редакції та землякам нагадав громадський діяч Юрій Срібний. І закликав разом впливати на будівельників з метою захистити власні інтереси.

Юрій Федосійович наголосив:

— Як би там не було, а будівництво Н-31 в межах Кобеляцької та Білицької громад виходить на фінішну пряму. Ми з вами не знаємо, коли воно остаточно закінчиться. Можливо, вже в наступному році. Але ми знаємо, що без нашої активності будівельники просто не враховуватимуть наші інтереси. У них стратегічна ціль одна — збудувати дорогу державного значення, по якій швидко і комфортно можна буде дістатися із одного мегаполіса до другого. Але ми залишимося жити тут, у Кобеляках, Бутенках, Бережнівці, Красному чи Гайовому. І проблеми, які виникають і ще, напевне, виникатимуть у нас, у зв’язку із реалізацією державного проекту, від нас нікуди не подінуться. Я, так би мовити, «без папірця» можу назвати п’ятнадцять «больових точок». А думаю, що проблем у людей більше. І якщо зараз не докладати зусиль, аби їх вирішували одночасно із будівництвом автодороги, то завтра, читай — у наступному році, буде вже пізно.

Юрій Срібний показав, що вже було зроблено підрядником, турецькою фірмою «Онур», після того, як місцеві жителі та влада виявили активність і заявили про свої інтереси.

Зокрема, розпочалося укладання асфальту на дорозі місцевого значення в межах Кобеляк. Вона йтиме фактично паралельно із Н-31.

Окрім того, шляховики проводять підготовчі роботи для будівництва дороги зі з’їзду з Н-31 до Кобеляк у районі так званого Ведмедівського мосту. Там навіть тротуарні доріжки для пішоходів передбачені. Але є й потенційна проблема.

Юрій Срібний уточнює:

— Кілька садиб кобелячан, а точніше, чотири, опиняються «відрізаними» навіть від цієї другорядної дороги. Потрібно терміново задавати питання виконавцям робіт. Як людям виїхати чи навіть вийти із двору?

 

Куди піде вода, відведена від дороги

Окрім того, немає ясності щодо того, куди йтимуть  дощові й талі води, котрі за допомогою низки споруд будуть відведені від дороги Н-31. Із деякими рішеннями проектантів Срібний не згоден. І стверджує, що його точку зору розділяють й інші кобелячани.

Зокрема, мова йде про будівництво водовідвідного каналу до  Ворскли в районі мосту через Н-31. Зараз його будують так, що талі води потраплятимуть у річку. На думку Срібного, це загрожує потенційним підтопленням міського мікрорайону Ведмедівка. Чоловік аргументує:

— Уже під час будівництва цього каналу були відкриті підземні джерела. І куди, як ми можемо побачити, прямує вода? А прямує вона туди, як тисячоліття тому спроектувала Матінка-Природа, тобто у так зване Хоменкове озеро. А вже звідти потрапить у Ворсклу. Зараз її хочуть направити прямо в річку. А давайте уявімо, чим це може закінчитися. Рано чи пізно буде розлив Ворскли. Те, що зараз немає снігу і річка фактично не виходиться із своїх берегів, не означає, що так буде завжди. І вода по новенькому каналу попрямує прямісінько на Ведмедівку і далі до села Підгора.

Інша проблемна місцина знаходиться за кілька кілометрів від Ворскли. У свій час Срібний та фермери добивалися, аби під дорогою  був зроблений проїзд для сільськогосподарської техніки. Його зробили. Але поряд розташований інший канал для відводу води. І якщо нічого не змінювати, то отой проїзд для техніки стане для неї пасткою. Там уже зараз у період серйозної посухи накопичується вода.

Срібний каже:

— Тут уже не одну машину витягали із багна. Так, це ж лише підґрунтові води працюють. А як підуть дощові чи талі?

І таких проблем і проблемок, які хвилюють виключно місцевих жителів, як говорить Юрій Федосійович, більше десятка. Це — із відомих йому особисто. А скільки ще невідомих?

Тому, користуючись нагодою річниці громадських слухань, він закликає жителів обох громад не чекати, не мовчати, а говорити про свої проблеми. І висловлює готовність озвучувати їх на всіх рівнях.

Тому нагадуємо номер телефону для комунікації: (050)305-00-45 (Срібний Юрій Федосійович).


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 листопада 2021, 15:02 | Кобеляки | Суспільство
1. alist / 19 листопада 2021, 23:46
Дорога дорогою, а от по частоті згадок пана Срібного останнім часом, схоже хтось уже починає виборчу кампанію.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації