Вхід | Реєстрація

Дротове радіо зникло в 2020–му, на черзі — телефон

Дротове радіо зникло в 2020–му, на черзі — телефон
Мобільником Людмилі Линник користуватися незручно

Минулого тижня на території колишнього Кобеляцького району була відключена остання сільська АТС. У Кобеляках такий вид зв’язку теоретично ще існує, а на практиці…

На практиці люди, які звикли користуватися звичайним, а не мобільним телефоном, скаржаться на те, що цей вид зв’язку майже не працює.

До редакції зателефонував мешканець Кобеляк Сергій Линник. Він розповів історію своєї мами, яка звикла користуватися дротовим телефонним зв’язком.

Чоловік розказав:

— Ми з мамою живемо поряд на вулиці Михайлівська, 88  у Кобеляках. Третього листопада о третій годині ночі в нас зник телефонний зв’язок та Інтернет. Я користуюся послугами Укртелекому. О дев’ятій годині ранку я зателефонував на «гарячу» лінію Укртелекому. Трубку взяв оператор Діма. Він сказав, що протягом 48 годин пошкодження буде ліквідоване і зв’язок відновиться. Приїдуть їх співробітники, вияснять ситуацію на місці і зроблять усе, що потрібно. Якщо пошкодження в будинку, заплатимо 100 гривень, якщо на їх лінії, то роботи виконають безкоштовно. Я почекав два дні, результату немає. П’ятого листопада о 9‑й ранку знову подзвонив до Укртелекому. Сказали, що зв’язок відновлять 15 листопада. Не відновили. Я ще подзвонив, цього разу в Київ. Мені сказали, що кабеля крадуть, вони виходять із ладу і нашу лінію відновлять у… 2025 році. Тобто, не через сорок вісім годин, а через чотири роки. Моїй мамі, попрошу, вже вісімдесят.

За словами Линника, йому запропонували альтернативу. Нібито, можна отримати такий собі радіотелефон.

Чоловік продовжив свою розповідь:

— Ми б погодилися і на радіотелефон. Мамі він звичніший, аніж мобільний. Але справа в тому, що отримувати такий апарат потрібно або в Машівці, або в Полтаві, або в Кременчуці. І їхати туди потрібно особисто, і записуватися на прийом, інакше не впустять у будівлю. Ви уявляєте «зручності»? Везти мені маму, у кращому випадку, в Полтаву, перед тим дзвонити, записуватися. У Кобеляках взагалі в будівлю Укртелекому не потрапиш. Я пробував. З боку Укрпошти вони ґратами відділилися, з двору в них двері зачинені на замок. Я гукав-гукав та й стомився гукати. Ми платимо 400 гривень у місяць за телефонний зв’язок та Інтернет, а нас, як мені здається, дурять. Ну не вкрали в них кабель, я спеціально пройшовся по лінії. Він у них у землі, не на стовпах, і ніде не розрито.

Сама Людмила Линник поскаржилася:

— Ну незручно мені тим мобільником користуватися, букви там англійські, завжди щось не те натисну. І як мені тепер у лікарню дзвонити чи ще в якусь службу? Ну навіщо все старе отак ламати? Радіо поламали, тепер телефон. Зробіть нове до пуття, а потім і старе ламайте.

Щоб прояснити ситуацію, ми спочатку зателефонували до Володимира Кузьменка, начальника місцевого відділення поліції.

Він розповів, що дійсно, у листопаді 2021‑го року різко збільшилася кількість крадіжок телефонного кабеля. Раніше такого в Кобеляках не було.

З місцевими «укртелекомівцями» вдалося поспілкуватися виключно на умовах анонімності. Адже давати якісь офіційні коментарі їм заборонили. Вони теж говорять про різке збільшення кількості крадіжок телефонного дроту. І навіть пов’язують цей факт із недобросовісною конкурентною боротьбою.

Щодо самого дротового телефона, то фахівці говорять, що в листопаді припинила свою роботу остання сільська АТС. У Кобеляках бажаючим роздадуть радіотелефони.

Щодо Інтернету від Укртелекому, то співробітники цієї фірми обіцяють, що він буде працювати, більше того, його якість, читай — швидкість, покращиться.

Що ж, 2021-й рік увійшов у історію. І запам’ятається він не лише коронавірусом. 1 січня цього року було офіційно ліквідоване дротове радіо. Схоже, що дротовий телефонний зв’язок переживе його не набагато.

Дротовий телефонний зв’язок, безумовно, залишиться. Але він буде прерогативою виключно влади та спецслужб. Адже прослухати і записати розмову по ньому набагато тяжче, аніж по мобільному.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 листопада 2021, 18:37 | Полтавщина | Суспільство
1. orakul / 29 листопада 2021, 09:51
Та шо вам те дротове радіо? Вже Україна скоро зникне. Святкуйте Хунуку і заспокойтесь. Ось в центрі Києва вже Менору ставлять. А у нас ніякої движухи, як наче й нема Хануки. Голодомор свій відзначили й все. Якась неповавга до корінних народів. Посилання на www.youtube.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації