Вхід | Реєстрація

Сала по 350 немає, є цукор по 24 за кілограм

Сала по 350 немає, є цукор по 24 за кілограм
Сала в Кобеляках поки що вистачає. Найдорожче — по 120 гривень.

Редакція вирішила поцікавитися, на які продукти ціни зросли найбільше. Порівнювали 2021-й, 2020-й і 2019‑й роки.

Передусім нас цікавила ціна на сало. Адже днями практично всі центральні українські ЗМІ були заповнені репортажами про «шалену» ціну на улюблений українцями продукт — свиняче сало. У всіх фігурувала «страшна», як для звичайної людини, ціна в 350 гривень за кілограм. Щоправда, деякі журналісти уточнювали, що стільки коштує так зване «генеральське» сало.

У реальності виявилося, що сало не таке дороге, як «малюють» журналісти, котрі не виходять за стіни офісу і спілкуються виключно із продавцями на «крутому» столичному Бесарабському ринку.

У Кобеляках подібне сало, яке називають «генеральським» або «косинцем», коштує не більше 120 гривень за кілограм. Ще його називають салом «із проростом», тобто із прошарком м’яса.

Взагалі, якщо підняти архів «ЕХО» і порівняти ціни на ринку в 2021‑му і двох попередніх роках, то цифри свідчать, що за три роки найбільше здорожчав цукор. У 2019‑му за п’ятидесятикілограмовий мішок солодкого продукту правили 640 гривень, зараз — 1200.

Ціни на більшість інших продуктів, які можна купити на кобеляцькому ринку, зросли не так кардинально. На деякі овочі і фрукти не змінилися взагалі. А картопля, у порівнянні із неврожайним 2019‑м роком, взагалі дуже подешевшала. Зараз кілограм бульби можна придбати за 8–10 гривень, а дрібним оптом  — і за 6, а два роки тому така ж кількість «другого хліба» коштувала 13–15 гривень.

Хоча, самі продавці у м’ясному відділі ринку прогнозують, що ціни на свиняче м’ясо і сало будуть зростати. Одна із продавчинь розповіла:

— Ну ось дивіться, у минулому році ми з чоловіком утримували вдома 20 свиней. Зараз їх «у хуторі» немає, жодної. А причина проста — невигідно. От давайте рахувати разом. Купити маленьке порося — тисяча, тонна зерна — сім тисяч, а ще маленькому поросяті потрібно добавки давати. І в результаті, прибутку із продажу такого коштовного м’яса і сала немає зовсім. Так це ж ми самі торгуємо. І так у всіх. Люди перестали тримати вдома свиней. Вигідно тільки тоді, коли зерно своє маєш. І в селах не стало свиней. Ми зараз уже купляємо їх «живою» вагою по 52–55 гривень за кілограм.

Тому продавці на кобеляцькому ринку, навіть не будучи випускниками Гарварду з економіки, прогнозують у наступному 2022‑му році суттєве зростання цін на всі продукти. Корів — немає, свиней — немає, у ціну цукру вже зараз закладене «шалене» зростання ціни на газ. Добрива подорожчали у два рази, адже їх азотну складову виробляють із того ж газу, отже, зросте і собівартість зерна, овочів та фруктів наступного урожаю.
Так що ціна в 200 гривень за сало і 40 за кілограм цукру вже не за горами.

Із позитивного — ціна на газ практично не впливає на банани, лимони і мандарини.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2021, 19:39 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації