Вхід | Реєстрація

Установлено заборону на вилов річкових раків

Установлено заборону на вилов річкових раків

У період із 1 грудня 2021 року по 30 червня 2022 року встановлюється заборона на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Полтавської області.

Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення у зв’язку з виношуванням ікри.

Спарювання та закладка ікри у раків розпочинається за температури води нижче 10 C. Станом на третю декаду листопада температура води у водних об’єктах Полтавської області становить +4-+10 C. Такі умови є оптимальними для річкових раків, тому аби сприяти відновленню їхньої популяції та збільшенню їх запасів у водоймах на території області встановлюють заборону на їх вилов.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, в результаті якого передбачена адміністративна відповідальність (ч. 4 ст. 85 КУпАП). Також порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн за кожного незаконно виловленого рака.

Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 (зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1039 від 06.10.2021) «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів».

Після закінчення заборони залишаються певні обмеження на вилов цих біоресурсів. Так, одній особі за добу дозволяється впіймати не більше 30 екз. раків на загальних водоймах та не більше 50 екз. на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Крім цього, забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Також у Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, дозволений до вилову. Забороняється лов цих водних біоресурсів менших, ніж 10 см.

Полтавський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства.

Якщо ви помітили порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо невідкладно повідомляти на гарячу лінію рибоохоронного патруля Полтавщини за номерами: (067) 329-29-22 та (067) 329-39-66.


Автор: Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 листопада 2021, 11:01 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації