Вхід | Реєстрація

У Полтаві відкрили пам’ятник архітекторові Леву Вайнгорту

У Полтаві відкрили пам’ятник архітекторові Леву Вайнгорту

В обласному центрі відбулося урочисте відкриття пам’ятника архітекторові, викладачу, музейному працівникові Леву Вайнгорту. Він розміщений за адресою вулиця Зигіна, 1.

Лева Вайнгорта зобразили в костюмі, у його нагрудній кишені – олівець і ручка. Спиною він спирається на колону Білої альтанки. Працювали над концепцією й виготовили пам’ятник архітектор Артур Ароян, скульптори Дмитро Коршунов і Валерій Голуб.

Приурочили захід до дня народження Лева Вайнгорта. Участь в урочистій церемонії взяли його рідні, колеги, учні, люди, які цікавилися його постаттю, представники архітектурної та культурної сфер області. Відкрили пам’ятник донька Лева Семеновича Тетяна Шульгіна й полтавський історик, краєзнавець, ініціатор спорудження монумента Борис Тристанов.

– Останнім часом я розумію, наскільки важлива постать Лева Семеновича у розвитку архітектури в Україні. Одного разу був професійний семінар, то практично 80% головних архітекторів міст, районів, областей, які приїхали на захід, були випускниками полтавської архітектурної школи й із задоволенням згадували Лева Семеновича як учителя. Його великим умінням було закласти у студентів любов до архітектури й містобудування, до професії, – розповів учень Лева Вайнгорта, заслужений архітектор України, головний архітектор Сумської області Володимир Биков.

Заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко зазначив, що говорити про Лева Семеновича можна багато, його знали усі в Полтаві. Він долучився до створення у місті музею космонавтики. Певний час Лев Вайнгорт був старшим науковим співробітником краєзнавчого музею, а потім – головним архітектором закладу.

– Три з половиною роки ми працювали в одному кабінеті. Він включився у процес відтворення інтер’єру головної зали – 22-ї. Його величезний внесок у відродження інтер’єрів. Крім того, він знаходив час і на краєзнавчу роботу, й написання спогадів, – зазначив Олександр Супруненко. – Ми часто ходили з ним на Білу альтанку, яку він дуже любив і розповідав історію, чому там стільки колон і проміжків. Підійдемо до колони альтанки, й завжди він ставав поряд і говорив: «Це моє найулюбленіше місце».

Лев Вайнгорт був головним архітектором Полтави у 1939-1970 роках. За цей час під його керівництвом відбудували ансамбль Круглої площі та Білу альтанку, звели будівлю театру імені М.В. Гоголя, меморіал Солдатської слави та інші споруди обласного центру.


Автор: пресслужба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 листопада 2021, 10:25 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації