Вхід | Реєстрація

5 закладів професійно-технічної освіти Полтавщини впроваджують дуальну форму навчання

5 закладів професійно-технічної освіти Полтавщини впроваджують дуальну форму навчання

У 2021-2022 навчальному році 5 закладів професійної (професійно- технічної) освіти Полтавської області впроваджують дуальну форму здобуття робітничої професії. Про це говорили на засіданні Громадської ради при Полтавській обласній державній адміністрації, обговорюючи проблеми і перспективи розвитку промисловості, підприємництва, створення індустріальних парків у контексті реалізації Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки.

Головний спеціаліст відділу вищої, професійно-технічної, позашкільної освіти, науки та інновацій Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валентина Франчук розповіла про розвиток дуальної форми здобуття професійної (професійно-технічної) освіти.

– Дуальна форма навчання передбачає, що теоретичну частину учень здобуває в закладі, а практичну підготовку проходить безпосередньо на підприємстві. І практика складає до 70% усього навчального процесу, – розповіла Валентина Франчук.

У 2021-2022 навчальному році 5 закладів професійно- технічної освіти області впроваджують дуальну форму здобуття робітничої професії:

  • Вище професійне гірничо-будівельне училище (м. Горішні Плавні);
  • Професійно-технічне училище № 26 м. Кременчука;
  • Міжрегіональний центр професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців  м. Хорол:
  • Державний навчальний заклад „Решетилівський професійний аграрний ліцей імені  І.Г.Боровенськогоˮ (м. Решетилівка);
  • Державний професійно-технічний навчальний заклад „Полтавське вище професійне училище  ім. А.О. Чепігиˮ (м. Полтава).

Загальний контингент учнів дуальної форми навчання становить 108 осіб. Професії, з яких здійснюється дуальне навчання, – слюсар-ремонтник, електрогазозварник, стропальник, машиніст крана, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кухар, садовод, кухар, офіціант.

За результатами впровадження дуальної форми навчання у 2020-2021 навчальному році на рахунок закладів професійної (професійно-технічної) освіти області перераховано додатково близько 138 тис. грн. За участі роботодавців здійснювалася модернізація навчально-матеріальної бази закладів. ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» надав фінансову допомогу Професійно-технічному училищі № 26 м. Кременчука на суму 19,5 тис. грн. для придбання слюсарного обладнання, ФГ «Сади Полтавщини» для Решетилівського професійного аграрного ліцею імені І.Г.Боровенського придбало 100 саджанців ожини, 100 штук малини, 700 саджанців полуниці.

– 76% випускників, які завершили навчання за дуальною формою, працевлаштовані на базових підприємствах. Випускники, які навчаються за дуальною формою, мають більш ґрунтовні знання та кращі професійні навички у порівнянні з аналогічними групами, які навчаються за традиційною системою навчання, – говорить Валентина Франчук.

Впровадження елементів дуальної форми навчання за 4 років виявили й ряд проблем, які перешкоджають її поширенню на всі заклади та професії. Зокрема, запровадження дуальної форми можливе лише на базі стабільно функціонуючих підприємств, переважна більшість роботодавців не зацікавлені у забезпеченні оплати праці учням та наданні фінансової підтримки закладам щодо підготовки кваліфікованих робітників, навчальні групи чисельністю 25-30 учнів, як правило, здійснюють навчання на базі кількох організацій.


Автор: пресслужба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2021, 17:22 | Полтавщина | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації