Вхід | Реєстрація

Новосанжарець сплатив 110 тисяч гривень аліментів

Новосанжарець сплатив 110 тисяч гривень аліментів

Чоловік заборгував двом своїм дітям більше 90 000 гривень.

У понеділок Новосанжарський відділ Державної виконавчої служби Полтавської області повідомив, що злісний неплатник аліментів для того, аби подорожувати світом, віддав двійнятам 110 000 гривень.

Зокрема, працівники виконавчої служби нагадали, що на сьогоднішній день причиною відмови в перетині кордону являється не лише відсутність CОVID-сертифікату про вакцинацію чи ПЛР-тесту. Однією з головних підстав є заборгованість зі сплати аліментів. Саме злісні порушники законодавства втрачають право виїжджати за межі України.

Так, на Новосанжарщині чоловіку, який заборгував двійнятам 110 тисяч гривень, теж відмовили в праві перетинати кордон.

«Через небажання громадянина добровільно сплачувати дітям аліментні кошти, державні виконавці Новосанжарського відділу ДВС Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції застосували відносно неплатника примусові заходи. Зокрема, його обмежили в праві користування зброєю, полювання, керування транспортними засобами, а також у праві виїзду за кордон».

Щоб знову мати можливість виїжджати в справах за межі країни, аліментник сплатив 110 000 гривень боргу. Із цієї суми заборгованість по аліментах склала майже 92 000, а штраф за тривалу несплату дитячих коштів виріс до 18 000.

Також державні виконавці відзначили, що з початку цього року працівники служби забезпечили стягнення аліментів на користь дітей Новосанжарської, Драбинівської та Нехворощанської громад у розмірі 6 700 000 гривень.

 

Яка відповідальність чекає на злісних неплатників аліментів

При виникненні заборгованості зі сплати аліментів у межах виконавчого провадження, інформація про боржника вноситься до Єдиного реєстру боржників. Наявність інформації про особу в Єдиному реєстрі боржників обмежує вчинення ним майнових правочинів та є обов’язковою підставою для відмови нотаріусом у посвідченні правочинів щодо відчуження майна боржника (частина 1 статті 49 ЗУ «Про нотаріат»).

Якщо ж протягом примусового виконання рішення про стягнення аліментів виникла заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, до боржника застосовуються наступні обмеження (частина 9 статті 71 ЗУ «Про виконавче провадження»):

  • у виїзді за межі України;
  • у користуванні транспортними засобами;
  • у користуванні зброєю;
  • у полюванні.

Також дитина може бути вивезена одержувачем аліментів без згоди боржника за кордон, за умови надання відповідної довідки про наявність заборгованості (пункт 4 Постанови КМУ від 27 січня 1995 року № 57).

Виконавець може накласти на платника штрафи (частина 14 статті 71 ЗУ «Про виконавче провадження»):

  • 20 % від суми заборгованості, якщо її сукупний розмір перевищує суму належних платежів за 1 рік;
  • 30 % від суми заборгованості, якщо її сукупний розмір перевищує суму належних платежів за 2 роки;
  • 50 % від суми заборгованості, якщо її сукупний розмір перевищує суму належних платежів за 3 роки.

Суми вищенаведених штрафів після їх стягнення перераховуються одержувачу аліментів.

До боржників, у яких виникла заборгованість зі сплати аліментів, що перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, може бути застосоване стягнення у вигляді від 120 до 240 годин суспільно корисних робіт (стаття 183–1 КУпАП).

Якщо боржник злісно ухиляється від сплати аліментів на утримання дітей, встановлених судовим рішенням, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності із застосуванням покарання у вигляді громадських робіт на строк від 80 до 120 годин або арешту на строк до 3 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років (стаття 164 КК України).


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2021, 18:29 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації