Вхід | Реєстрація

Депутати пропонують дозволити участь у політиці із 16 років

Депутати пропонують дозволити участь у політиці із 16 років

Група народних депутатів зареєструвала законопроєкт №6402 про розширення права участі в політичному житті. Зокрема пропонується дозволити обрання до органів місцевого самоврядування із 16 років.

Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Як пише «Суспільне», депутати зазначають, що в низці країн Європи громадяни вже можуть брати участь у політичному житті країни із 16 років або виступають за надання такого права. Зокрема в Австрії й окремих землях Німеччини 16-річні можуть голосувати на виборах.

Також автори законопроєкту вказують на резолюцію Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи від жовтня 2015 року, згідно з якою "зниження вікового цензу до 16 років в довгостроковій перспективі буде справляти позитивний вплив на явку на виборах".

Оскільки в Конституції України закріплено, що брати участь у виборах можуть лише повнолітні громадяни (з 18 років), законопроєкт пропонує зміни до Виборчого кодексу в частині пасивного виборчого права – тобто права обиратися в органи місцевої влади.

"Водночас проходження законопроєкту має визначити позицію суспільства щодо можливості зниження виборчого цензу і для реалізації активного виборчого права — тобто можливості голосувати на місцевих виборах з 16 років. У разі підтримки в суспільстві такої ідеї необхідно внесення змін до Конституції України", – вважають автори.

У разі ухвалення законопроєкту з 16 років можна буде:

  • обиратися депутатом міської ради, сільським, селищним і міським головою (за письмової згоди батьків або опікунів на реєстрацію кандидатом на виборах);
  • вступати до політичних партій;
  • засновувати громадські організації (ця норма поширюватиметься і на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах).

Автори документа вважають, що він допоможе молоді реалізуватися в суспільно-політичному житті, а також – якщо вона має сумнів щодо реалізації в країні – "зробити вибір на користь України замість еміграції".



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2021, 17:31 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації