Вхід | Реєстрація

Білицький цукровий завод: усе залежить від фермерів

Білицький цукровий завод: усе залежить від фермерів

Якщо переробники, разом із представниками влади, зможуть заохотити аграріїв, аби ті сіяли цукровий буряк, то вже в наступному 2022‑му році білицький цукровий завод зможе відновити роботу.

Нагадаємо, що білицький цукровий завод припинив свою роботу в 2019 році. До цього підприємство, збудоване в п’ятидесятих роках минулого століття, разом із молококонсервним комбінатом було в числі бюджетоутворюючих для селища та й всього колишнього Кобеляцького району. На ньому в кращі часи працювали близько семисот людей.

Після зупинки виробництва в 2019 році доля підприємства залишалася невідомою. Періодично по Біликах починають курсувати чутки, що обладнання із заводу вирізали і здали на металобрухт.

Забігаючи наперед, зазначимо, що представник агрохолдингу «Астарта» Анатолій Таранушич, який був присутній на зустрічі в Біликах, спростував інформацію про повну ліквідацію технологічних ліній на виробництві. Уже після того, як присутні на нараді роз’їхалися, Анатолій Олексійович, відповідаючи на запитання про реальну можливість відновлення роботи підприємства, сказав:

— Все реально. Демонтували і вивезли на інші підприємства лише два агрегатні вузли. Повернути їх і встановити на місце — це дуже швидко і зовсім нескладно. Все інше обладнання залишилося в Біликах. Ніхто нічого не вирізав і на металобрухт не здавав. Будуть площі під буряком — і буде робота для заводу.

Саме про це, про те, як забезпечити цукроварів сировиною, і говорили на нараді, що відбулася в Білицькій селищній раді.

Потрібно зазначити, що ініціатором проведення подібної зустрічі стала Білицька селищна рада.

Її голова Микола Скрильник наголосив:

— Ми, як орган місцевого самоврядування, напряму зацікавлені у відновленні роботи цукрового заводу. Адже це — податки до нашого бюджету, це — робота для біличан, отже, і впевненість у завтрашньому дні. Це — поліпшення інфраструктури селища, зрештою, це загальне покращення соціально-економічної ситуації в громаді, позитивний сигнал для інвесторів. Буде підприємство, буде робота, люди залишатимуться в селищі, житимуть тут, витрачатимуть гроші тут, вчитимуть дітей тут. Усіх позитивних моментів одразу й не перелічиш. Тому ми, як представники влади на місці, докладали і будемо докладати зусиль для того, аби відновити роботу цукрового заводу.

А для того, аби це сталося, необхідно, щоб у Білицькій та сусідніх громадах фермери та інші аграрії погодилися сіяти цукровий буряк. Сама «Астарта», точніше, структурний підрозділ холдингу підприємство «Добробут», здатне відвести під посіви цієї культури 5 тисяч гектарів землі. Потрібно «знайти» ще сім тисяч. Завдання це складне. Адже вирощування цукрового буряку є більш затратним, у порівнянні із соняшником чи кукурудзою. І тому одними лиш гаслами і закликами фермерів, які, логічно, думають про власний прибуток, не загітуєш. А механізму примусу в умовах ринкової економіки просто не існує.
Тому представники влади та «Добробуту» на своїй зустрічі і говорили передусім про те, як заохотити аграріїв сіяти буряк.

У нараді взяли участь, окрім посадовців з Біликів та уповноважених осіб «Добробуту», ще й заступник начальника департаменту агропромислового комплексу Полтавської ОДА Олександр Палій, керівники Новосанжарської, Козельщинської, Галещинської, Драбинівської громад. На жаль, не прибули посадовці Кобеляцької громади.

Домовилися про те, що керівники органів місцевого самоврядування розпочнуть роботу із фермерами, аби виявити, чи готові ті сіяти буряк. А представники «Астарти», у свою чергу, за період часу до проведення наступної наради, а це має статися вже до Нового року, підготують максимально чіткі і конкретні пропозиції по співпраці із аграріями.

Редакції вдалося дізнатися, що може бути, по меншій мірі, два варіанти співпраці переробників і фермерів. Перший, класичний, — «Астарта» купляє сировину, вирощену фермерами, другий — платить за використання фермерських земель. А далі аграрії будуть рахувати, що їм вигідніше.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2021, 12:09 | Кобеляки | Суспільство


1. Fed654Frumos / 10 грудня 2021, 13:18
Зв’язатися з "Добробутом",це себе наїб.ти.Це по перше.А по друге,якщо насіють буряка,то вигода буде тільки «Добробуту» і Біликам,а дорогу уб’ють у всіх прилеглих до заводу громадах.Питання:нахера вони сусіднім громадам всралися?
2. orakul / 10 грудня 2021, 15:43
"«Астарта» купляє сировину, вирощену фермерами, другий — платить за використання фермерських земель."
З цього треба було і починати. А то, читаю, й наче впять Копелець у всьому винний.
Тепер трішки прояснилось. Астарта, вона ж Іштар, вона ж семітська Аштарот вийшла на фінішну пряму. Получається, що треба одним махом, і фермерську землю до рук прибрати й сам завод. Бо щось тут нічого не сказано, кому він буде належати. По логіці, все повинно бути забрано у пришелепків.
3. Maksym / 10 грудня 2021, 19:17
2.orakul
«Бо щось тут нічого не сказано, кому він буде належати.»

Це тому, що давно вже власник заводу - «Астарта». Суть питання у тому, що компанії занадто дорого стає сировина, яку вони самі ж і вирощують. Як вихід, пропонується частину сировини вирощувати фермерам. Холдінг їх потім трохи обдурить і знизить, таким чином, для себе загальну вартість буряка.
4. orakul / 10 грудня 2021, 19:21
Блін, "вік живи, вік учись". І я таки лохонувся. Воно завод вже давно Астарта(Аштарот) до рук прибрала.
"Представники "Астарти", агрохолдингу, котрому належить підприємство".
Тепер питання вперлося лише в землю і в рабів, ну щоб не вештались по польських плантаціях. Воно й правильно, може сімї цілішими будуть. Та й затрати на різні там сертифікати коди та дорогу менші.
Посилання на exo.in.ua
5. Fuks / 10 грудня 2021, 21:24
Яка муйня,Астарта в ліце Добробута обробля кажуть до 40тис землі в радіусі 60км від Біликів,і для них нічо не стояло посіять ті 7тис буряка,але не вигідно..Шукають крайніх хвермерів які в більшості не сіятимут того буряка.А обіцянки Таранушича то все блеф,він не ріша цих питань сіять не сіять,фінансувать чи ні.якби бкли заінтересовані в бурякові і цукрові тут був би зазяїн а так то все бла бла бла.Не тратьте часу і сил..
6. orakul / 10 грудня 2021, 22:18
5.Fuks
«Яка муйня,»

Яка там муйня. Астарті треба відібрати всю землю під будь яким приводом. Не зря ж вона вже прибрала на перспективу і завод. Але завод, то муйня. Головне - земля пузатих хфермерів. І це буде найприкольніше спостерігати. А ошметки паїв і всякі там пастівники зачистять ті, що приїдуть сюди по закону про подвійне громадянство. Ну не буде ж Астарта всякими там клаптиками займатися. Астарта, вона ж богиня. Тут вже на цвинтарі знайшли цілого коена. Поки що нема тут сатті, але в паперовій газеті вже є. Буде тут Умань-2. І якщо темпи будуть такими ж, то ждати не довго.
7. orakul / 11 грудня 2021, 14:53
3.Maksym
«Суть питання у тому, що компанії занадто дорого стає сировина»

Суть в тім, що через ТНК йде перехват управління бидломасою і захват ресурсів, в першу чергу - землі. Все інше від лукавого.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації