Вхід | Реєстрація

У Кобеляках почали відновлювати єврейське кладовище

У Кобеляках почали відновлювати єврейське кладовище

Точніше, мова йде про благоустрій занедбаної території, на якій кілька століть поспіль ховали євреїв.

Єврейське кладовище в Кобеляках розташоване на околиці містечка, між очисними спорудами «Полтававодоканалу» та територією м’ясокомбінату. Протягом багатьох десятиліть місце поховання євреїв знаходилося в занедбаному жалюгідному стані.

У одних джерелах пишуть, що єврейське кладовище в Кобеляках зруйнували німці в роки окупації України, інші стверджують, що до руйнації доклали рук і останні комуністи. Нібито, остаточно його ліквідували, як місце поховання в кінці вісімдесятих років минулого століття під час будівництва м’ясокомбінату. Який, до речі, нині практично не працює.

У кінці-кінців, надгробні пам’ятники згребли бульдозером на купу і покинули, а територія заросла чагарниками і бур’янами.

Про покинуте єврейське кладовище в Кобеляках згадують десятки авторів у різних публікаціях, розміщених у Інтернеті. Усі відзначають, що йдеться про акт вандалізму та нехтування історичною пам’яттю.

Адже вважається, що Кобеляки ще до початку двадцятого століття були таким собі «єврейським» містечком. Тут жили тисячі євреїв. Згодом із різних причин вони виїхали з містечка.

Ось як розповідають про єврейську історію Кобеляк різні джерела.

…Згідно з даними «Російської єврейської енциклопедії», у 1847 році в місті проживало 322 особи єврейської національності. Свого розквіту Кобеляцьке єврейство досягло наприкінці ХІХ ст., коли повітове місто Полтавської губернії на 20 % було єврейським.

…У Кобеляках 17 євреїв були членами Думи. Член міської управи — купець Давид Лейбович Розенштейн», — йдеться в «Пам’ятній книзі Полтавської губернії на 1875 р.». У місті працювало кілька синагог та власні школи. Євреї мали великий вплив у місті — вони були власниками 4 складів аптечних товарів, 3 пекарень, 2 перукарень, фотоательє (Хаїм-Лейба Євсєєва, Ісаака Луцького та ін.) та понад 50 торгових крамниць. Відомим став пивоварний завод Мошкевича (станом на 1909 його річний оборот становив 13 тис. рублів, на ньому працювало 6 робітників).

Відомий кобеляцький краєзнавець Юрій Попруга розповідає, що й до цього часу в оселях кількох кобелячан як історичні пам’ятки зберігаються пляшки з-під пива заводу Мошкевича. Їх робили різного кольору з дуже якісного скла.

Також Юрій висловив припущення, що на кладовищі в Кобеляках можуть бути могили єврейських священиків, а то й святих. Адже на деяких пам’ятниках розміщені нетипові символи у вигляді двох долонь. У нетрях Інтернету швиденько вдалося дізнатися, що такими символами дійсно позначали поховання коенів, тобто священиків.

Цитата:

«…Вони здійснюють благословення двома руками, розсуваючи пальці рук. Пояснюють, що цей проміжок між пальцями символізує Всевишнього, котрий стоїть за коенами та їх благословенням. Саме цей символ розкритих долонь найчастіше вирізняє поховання коенів».

Та незважаючи на постійні нагадування в ЗМІ та плин часу, єврейське кладовище в Кобеляках залишалось занедбаним.

Та ситуація почала змінюватися в 2021 році. У жовтні на території кладовища з’явилася потужна техніка та робітники. Буквально за кілька днів був проведений благоустрій. Зокрема, цвинтар обнесли капітальним парканом.

У Кобеляцькій міській раді підтверджують, що восени 2021 року до влади звернулися представники єврейської общини за дозволом на проведення благоустрою на території кладовища. Дозвіл був наданий.

Швидше за все, роботи з благоустрою ще будуть продовжуватися. Адже могильні пам’ятники поки що ніхто не чіпав, вони лежать згорнуті до купи.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 грудня 2021, 18:39 | Кобеляки | Цікаве


1. orakul / 13 грудня 2021, 19:59
Ух ти! Вже й коена знайшли. Ждіть тепер другу Умань. Закон про множинне громадянство в поміч. Де Славко, чого мовчить? Тепер край треба синагогу відкривати. Андрейкові повинно повезти, будинок неначе для цього й збудований. Може він щось знав? А може ясновидячий?
2. orakul / 13 грудня 2021, 21:57
"Кобеляки ще до початку двадцятого століття були таким собі «єврейським» містечком. Тут жили тисячі євреїв"
Куди ж це Славко подівся? Так усім доказував, що тут все москалі заполонили, а тепер пропав.
3. orakul / 14 грудня 2021, 14:38
І де ж таки патріоти в вишиванках і шароварах? Мовчать. Пережовують? То на них путінські орди сунули, вони в бій пішли, понавбивали на Донбасі стариків і дітей і жодного Путіна, а тепер, виявляється, що вони тут і не жили, тут інші жили, і при тому - тисячами, десятками тисячів, чи сотнями тисячів, то вже деталі. Автор не пише якими тисячами, але... тисячами, красочно так написав "Тут жили тисячі". Усікаєте, яку картину намалює вражений шизофренією мізок поцреотів? І.М., та треба ж їх хоч трішки пожаліти. У них ще все попереду. Ще ж будуть вони за вандалізм відповідати. Нафіга цвинтар руйнували? Ковбаси дешевої захотілось? А казали, що то тільки в совку ковбасою все міряли. А виходить, що й поцреоти ковбаси хочуть. Вирізали всю худобу й кінчилась ковбаса. А тепер, ждіть, прийдуть до вас, чи по вас, за вандалізм рахунок випишуть. Німці й досі платять, і свідомі платитимуть. Як там Еренбург писав:
"Я слышу, как из каждой ямы

Вы окликаете меня.

Мы понатужимся и встанем,

Костями застучим - туда,

Где дышат хлебом и духами

Еще живые города."

Ще живі Кобеляки, ще є хліб і навіть духи.... Ну так скоро не буде. Процес "воскресіння" пішов. СУГС!

Змінено 14.12.2021, 15:50
4. Slavko / 14 грудня 2021, 17:16
2.orakul
«
"Кобеляки ще до початку двадцятого століття були таким собі «єврейським» містечком. Тут жили тисячі євреїв"
Куди ж це Славко подівся? Так усім доказував, що тут все москалі заполонили, а тепер пропав»

Ти дурний просто, скільки тобі можна повторювати ?? Саме вони ж і ставили свого хворого на голову )/(ида "лєніна", який і був )/(идом, сиворювали так званий робітничий , дорівнює рабський клас ! Хотіли захопити ресурси . Тільки тоді ще орда не качала нафту, головними ресурсами були українці та їх чорноземи, як і тепер, їх плани не змінилися. Війна теж була створена ними, Гітлер теж був їхнім, )/(идом, війна проти ще одного чорта - вашого вождя, Джугашвілі. Хто тоді виграв ? Не знаю, точно не Україна ! Тимчасова зміна окупанта не є перемога і це очевидно. Якшо ви жирно жрали бри будь-якій з окупацій, то ви явно вороги.
Не подобається правда - не пишіть.
Пиша якась "Дана", мов ворогів шукаю... Та ні, ви як вороги то і так вороги, дурний той, хто не розуміє. А мовчати про це або ні - діло кожного
5. orakul / 14 грудня 2021, 19:09
4.Slavko
« дур.ний той, хто не розуміє»

Та ні, "д.урний той, хто розуміти не хоче", - це так Сковрода казав. Я з ним згоден, крім того він ледь не єдиний український філософ, та ще й земляк. Я ж так тебе не називаю, хоча ти дійсно розуміти не хочеш. Чи не можеш? По твоїй логіці - Гітлер і Сталін з одного кагалу. Але це не так. Багато Сталін із собою забрав, чи «їм» подарував? Одну шинель і чоботи. А все, що відстояв - вам в спадщину залишив. Де воно тепер? У "них". В Україні є гарна приказка і я її тобі колись приводив. "Два в драку, а третій в ср.ку" Так от, якщо не знаєте, хто з ким і за що бореться, чи б’ється, то не встрявайте. В 41-му у нас вибору не було, на нас напали, а напали тому, що ми були на праведній стороні. А зараз ви самі встряли.
6. Slavko / 14 грудня 2021, 19:45
5.orakul
« Так от, якщо не знаєте, хто з ким і за що бореться, чи б’ється, то не встрявайте. В 41-му у нас вибору не було»

За що боровся Сталін. За свою імперію, імперію на кістках. Не знаю, що він тобі дав, а мені дивом виживших предків, у яких він забрав усе, що було можна забрати і все, що не можна. Шкода, що комусь дійсно забагато дісталося, незаслужено, особливо, тим завезеним спецешелонами та тим, кого переважно ставили на керівні посади окупованих "республік", особливо України, - кругом ставили москалів.
Так кому і що дав твій Сталін ?
Чи методи виправдовують цілі ??
Перший «гулаг» срср - будівництво біломорсько-балтійського каналу, куди відправляли і мого прадіда ! Так «піднімалася» та "країна", на кістках ! 75км пробито у скелі, вручну, ще десь так у такому самому грунті. Виділили аж...4 мільйони. Але витратили лише один... Грошей. Життів ніхто не рахував і досі путіноїди мовчать, в них же вся інформація, не в ізраілі. Тільки чомусь тепер при «правильному» путіну там плаває 2-3 іржаві катери, довозять останні 2-3 сосни чи то піхти, а місцеві доловлюють останніх риб. Це біломорканал ! Ну що збудоване на кістках, стояти, видно, не може. Так а при чому тут тепер )/(иди ? Путін же не )/(ид, по-твоєму.
У чорта завжди немає вибору, така вже його природа, дивний той, хто виправдовує
7. саша ставицький / 14 грудня 2021, 19:48
4.Slavko
«Ти дурний просто,»

Я оце дивлюся на тебе , то дурнішого ще не так просто і найти.
8. Selena2017 / 14 грудня 2021, 20:03
4.Slavko
«Пиша якась "Дана", мов ворогів шукаю.»


Дана не "якась". Це конкретна одна з драконівських оракулівських голів. Коментарі ж за спрямованістю та духом однакові. Технічно це зробити дуже просто . Зараз він потішається, але це матиме свій печальний кінець , неписані закони роблять свою роботу справно.
9. Fed654Frumos / 14 грудня 2021, 20:19
З таким успіхом можна сказати що Славко і Селена це дві голови одного дракона,бо коменти одинакові дебільні.
10. orakul / 14 грудня 2021, 20:30
6.Slavko
«За що боровся Сталін. За свою імперію, імперію на кістках.»

Він боровся за світле майбутнє таких як ти пришелепків, які на жаль, як показав час, такого майбутнього не заслужили. А ще, він боровся з твоїми побратимами - такими як ти революціонерами і майдаунами. Ти хоча б задав сам собі просте питання: а що б було, якби перемогли твої побратими? От священник Дудко, сидівший при Сталіну, написав "Я тоже не понимал Сталина как следует, и в своих юношеских стихах писал: «И вы мне кажетесь палач, их погубивший, самый первый». Теперь я готов посмертно попросить у него прощения. Нет, он не был палачом, он многим спас жизнь... Если бы победил Троцкий с его перманентной революцией… все мы были бы трудовой армией для тёмных сил. " Зараз ти можеш ліцезрєть трудармію батраків і побєду темних сил воочію. Свідомі із-торики взялися доводити, що цих слів Дудко не писав і не казав. Припустимо. Але усі свідомі і їх побратими пришелепуваті і не думають про те, що якщо навіть він цього не писав, то поставлене ЗАПИТАННЯ ніхто не відміняв. От і дай ти сам на нього свою відповідь.

Змінено 14.12.2021, 20:34
11. orakul / 14 грудня 2021, 21:55
4.Slavko
«Хотіли захопити ресурси»

Оце прозівав у тебе мудру мисль. Ну і.... пиши далі - і нарешті таки захопили. Чи ти й цього не бачиш? Ти не бачищ, що, за що боролись, на те й напоролись?
12. Slavko / 15 грудня 2021, 17:10
11.orakul
«це прозівав у тебе мудру мисль»

А я у тебе тупу - Сталін дав......
А хто сказав, що якби не він, то у мене нічого б не було !?
Знову ж, він все забрав у моїх предків, у них все було, нічого у нього не просили і не ждали, нащадки козаків, які вміли не лише про себе подбати ! І на чуже не зазіхали.
Що він їм міг дати ? Дав ... Шо я наввть імен не знаю і могил, зате пам’ятники-ідоли скрізь, серпи і хворі на голову всюди
13. Slavko / 15 грудня 2021, 17:25
11.orakul
« за що боролись, »

Більше розкажу. Знаєш, більшість життя, останню його частину мій дід жив у Макіївці, яку тепер всі знають. Працював у шахті, виконував там три норми ! Це із тим акумуляторним ліхтарем на голові, шоломі, у темноті, за шиворіт тече, відбійний молоток, лом, сокира, лебідка. Коротше, рай !
Зате, він мав змогу, заробляючи, аідвідувати будь- який курорт. Трохи подорожував, займався фотографією, якщо не з 50тих, мав деякі іноземні та радянські мотоцики, які на старість у нього видурили, ніби на кіностудію.
Але. Він ненавидів комуністів. Навіть, колись прийшов голим на їх шабаш-зібрання у знак протесту. Його врятувала довідка, яку він мав. А все тому, що у дитинстві він злякався і отримав великий стрес, тоді, коли у його батьків все забирав Сталін. У них все було. Крім наймитів, але вони працювали, стираючи руки до крові.
Це один епізод із мільйонів, не пиши херні. Був би ти ближче, уже б мабуть, вихватив
14. orakul / 15 грудня 2021, 18:56
12.Slavko
«А хто сказав, що якби не він, то у мене нічого б не було !?»

А що тут ще казати, тут і до ворожки не ходи. Лейба Давидович зробив би те, що зараз із тобою роблять і зроблять. Вони ж нічого нового не придумовують. Все по писанію:«А в городах сих народов, которых Господь, Бог твой, дает тебе во владение, не оставляй в живых ни одной души». (Второзаконие 20:16) Як бог велів, так і роблять. В тебе ще все попереду, хоча вже майже край... "Доборолась Україна до самого краю..." Це ж віками так, тому що пришелепки.
15. orakul / 15 грудня 2021, 19:03
13.Slavko
« мій дід жив у Макіївці, яку тепер всі знають»

Так ти ж визначся, кого куди ешелонами завозили. А то в тебе і москалів завозили і галичан. А хто ж тоді на Донбасі жив? Чи в чисте поле завозили?
13.Slavko
«Зате, він мав змогу, заробляючи, аідвідувати будь- який курорт. Трохи подорожував, займався фотографією, якщо не з 50тих, мав деякі іноземні та радянські мотоцики»

Ну от бач, а ти кажеш що з голоду вмирав. Так він у тебе майже буржуй був.
13.Slavko
«. Він ненавидів комуністів.»

Комуністи різні були. Ти спочатку розберись хто «Маніфест...» написав, бо може ти й досі думаєш що Сталін.
13.Slavko
« Його врятувала довідка, яку він мав. А все тому, що у дитинстві він злякався і отримав великий стрес,»

Ну от, бачиш, отак ми плавно і знайшли першопричину. Спадкове воно у тебе.
16. Slavko / 15 грудня 2021, 22:11
15.orakul
«Ну от бач, а ти кажеш що з голоду вмирав. Так він у тебе майже буржуй був.»

то тобі треба морду намилити, буржуй, завезений
17. Dana77 / 15 грудня 2021, 22:41
8.Selena2017
«Дана не "якась". Це конкретна одна з драконівських оракулівських голів. »

Не пишіть дурниць, будь ласка. Я не маю жодного відношення до Оракула, навіть не знаю цієї людини. А його думки мені імпонують тому, що вони базуються на фактах, ваші ж - на емоціях та аля-патріотизмі. Якщо ми три десятиліття йдемо правильним шляхом, то скажіть мені, глупій, чому живемо найгірше за всіх європейців? Чи може десь таки серйозно схибили? Тоді чому про це ваші однодумці - ні пари з вуст?
18. Slavko / 16 грудня 2021, 00:45
17.Dana77
«чому живемо найгірше за всіх європейців?»

а що у вас європейського крім громадянства і то з натяжкою ?
19. alist / 16 грудня 2021, 01:05
От почитав коментарі, "Сталін", "Гітлер", "євреї", "патріотизма", "біломорканал".... Скажу вам так нешановні "патріоти", "сталіністи", "європейці"..., перечитайте кожен свої коментарі, сходіть/з’їздіть в кобеляцький ліс і подивіться на мусорку там. І скажіть, це її там (а до цього в Кобеляках) зробили нелюбимі вами євреї/Сталін/Гітлер/Путін/...? Щодця прилітає літаки з Москви чи Тель-авіву і бомбардують ліс тонами мусору? Особисто Байден телефонував місцевим «журналістам» і «активістам» і казав "усьо, бабло, посади і землю в міськраді поділили, stop розкручувати тему мусорки, до наступних виборів"?
20. Fed654Frumos / 16 грудня 2021, 09:13
Звичайно,бардак в районі роблять місцеві,але все залежить хто керує там,наверху,і от тут уже є різниця Сталін чи євреї.Он в Білорусі в лісі не те,що кучі мусору немає,сірника не знайдеш.Тільки не треба розповідати,що там народ інший.А зроби там майдан і махновщину,як у нас і подивимся що буде через рік-два.
21. orakul / 16 грудня 2021, 14:26
18.Slavko 17.Dana77
«а що у вас європейського»

Чи й не біном Ньютона - вихованість, інтелект. Нічого цього й на показ нема у поцреотів.

Змінено 16.12.2021, 15:04
22. orakul / 16 грудня 2021, 14:43
19.alist
« Щодця прилітає літаки з Москви чи Тель-авіву і бомбардують ліс тонами мусору? »

Не з Москви, усе московське під табу, включаючи сайти й соцмережі. А з Тель-Авіву таки да, й не щодня, а по сто разів на день. Тільки не тонами мусору, а байтами, гігабайтами інформації. Повні каструлі інформаційного непотрібу, який в тисячі разів шкідливіший від непотрібу матеріального. Матеріальний непотріб можна прибрати, а от витягти з пришелепуватої голови нематеріальний непотріб, спеціально туди "влитий", то архіскаладна справа. В результаті, як говорив ще в ту революцію академік Павлов "Быстро приводится в расстройство нервная система населения, это почва для, сплошных неврозов. Вся страна – неврастеники….. в таком состоянии в деятельности мозга возникает парадоксальная фаза: мозг плохо реагирует на сильные стимулы – на окружающую действительность, зато на более слабые раздражители – на слова – реакция усиливается… и вот результат. К седьмому – восьмому году революции у многих просто утратилась восприимчивость к действительности, но обострилась восприимчивость к словам. ... Слова значат больше чем факты». Сказали пришелепкам, що Путін напав і вони побігли на Донбас, навбивали там стриків і дітей. Тепер знову з усіх телепомийок кричать, що ось, ось нападе... з Нового року точно. Так він, блін, тоді напав, чи ще тільки нападати буде?
23. orakul / 16 грудня 2021, 14:59
19.alist
«в міськраді поділили, stop розкручувати тему мусорки, до наступних виборів"?»

Ну то ж не міськрада розкручує ту тему. Чесно кажучи не вникав в ту тему, але точно знаю, що при Ісипу були такі самі мусорки і не десь у лісі, а у кобелячан під носом. І тоді воно не дуже кого турбувало. Але не треба думати, що я за смітники. Внятного плану вирішення ніде не читав. Там є табун депутатів, хай думають, пропонують, а не "розкручують тему". Чисто для інфи скажу, що у Европі теж мусору вистачає, осболиво зараз, коли туди "понаєхалі". Кожен може й сам знайти відео і картинки сміття в центрі Парижу, наприклад. А вже що робиться у хазяїв "земли русской", так то вАще алес. Ось як понаїдуть ... побачите. І то ж вже буде не десь в лісі, а по всіх Кобеляках. Посилання на vikka.s3.eu-central-1.amazonaws.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації