Вхід | Реєстрація

Саряни протестують проти будівництва мобільної вежі

Недарма кажуть: «Гуртом і батька легше бити». Зараз все частіше наш народ згадує ним же самим придумані приказки.
Останнім часом тільки громадою легше вирішити будь-яке питання, а особливо коли це питання стосується здоров’я всіх мешканців населеного пункту. На це зібрання, що відбулося 12 березня, нас запросили батьки учнів Сарівської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. І. Хоча на вулиці лежав сніг, і температура була мінус, у актовому залі сільського Будинку культури було спекотно, а деколи навіть дуже гаряче.
Громада села піднялася на захист здоров’я своїх дітей, свого майбутнього. А вся справа у тому, що поблизу навчального закладу планують встановити вежу мобільного зв’язку. І більш того, роботи зроблено на 2/3 частини будівництва. Саряни говорять, що будівництво ведеться вночі. Потужні вантажівки потайки звозять будматеріали. Сільська громада, яка має право вирішувати, випадково дізналася про це не у 2008 році, коли компанія отримала дозвіл на будівництво, а навесні 2010 року. До цього їм казали, що то будується водонапірна башта. Та коли будівництво набуло великого розвитку, і всі зрозуміли, що то буде зовсім не водяна вежа, люди захвилювалися. На вимоги селян був наданий протокол засідання тієї сесії, де рішенням надавався дозвіл на будівництво. У рішенні селяни не знайшли дозволу на будівництво мобільної вежі в центрі с. Сари на орендованих цегельним заводом землях. Натомість написано, що під будівництво даної вежі виділяються землі запасу з певною площею, а де конкретно – не вказано. Чи не законно було б конкретно вказувати місце, виділене під будівництво? Селяни вважають, що це фальсифікація документів, і звинувачують у всьому голову сільської ради Анатолія Мироненка. Сам же голова на контакт з селянами не йде, як вони говорять – тікає.
«Є відповідне розпорядження вищих органів про заборону використання площі навчальних закладів, у тому числі земельних ділянок, для встановлення антен та обладнання вимірювачів стільникового зв’язку, - каже директор школи Олександр Харадзе. – Та як пояснює головний інженер будівництва, вежа знаходиться за шкільною територією, а це відповідає законному припису. Усі документи, надані мені як директору, цілком правомірні, тому ніяких особливих заперечень у мене не виникло».
Присутнім на зборах був перший заступник Гадяцької РДА Володимир Дудко, який є ще й головою комісії по вибору земельних ділянок під нове будівництво. «Документи я підписую останній, - пояснює посадовець. – До цього всі відповідні служби району вивчають це питання, перевіряють технічну документацію і т. д. Після проведення відповідних експертиз починається робота. Районне керівництво, голова сільської ради все зробили згідно закону. Порушень немає».
Про законність своїх дій стосовно розпочатого будівництва говорили і представники компанії мобільного зв’язку. Представник відкидав всі доводи селян і намагався довести протилежне – вежі мобільного зв’язку цілком безпечні. «Ми будуємо не для того, що вам зробити гірше, а навпаки, ми будуємо для вас, - переконував через крик громади працівник мобільної компанії. – Такі вежі встановлюють на гуртожитках, медичних закладах, громадських будівлях і т. д. Все законно. Ми маємо дозвіл і від сільського голови за підписами депутатів сільської ради».
Будівництво вежі мотивується тим, що село знаходиться у низині, і від того тут поганий мобільний зв’язок, а то й зовсім немає. І як не намагався чоловік довести безпечність вежі, люди не слухали його і лише посміхалися, мовляв, говори-говори, а вежу будувати не дамо. У селян своя думка, і вони відстоюватимуть її, щоб там не було.
Доповідачам виділялося по 3 хвилини, та за часом не слідкував ніхто. Люди бажали виговоритися і знайти порозуміння. Вигуки переростали у крик.
Емоційно звернувся до односельців Олександр Явтушенко. Двоє його дітей навчаються у школі, а сам він, за словами чинного голови сільради, планує балотуватися на посаду сільського голови. Із виступу стало зрозуміло, болить доля селян Олександру, а головне – доля підростаючого покоління, його здоров’я.
«Хто визначив, що будувати треба за 300 метрів, а на 301 метрі все благополучно? - схвильовано говорив Явтушенко. – Кого потрібно питати про наслідки від роботи вежі? Чи у радіотехніків, чи, мабуть, все ж таки у лікарів-онкологів? З кожним роком кількість онкологічних хворих збільшується. Можливо, вона зростає і від отаких веж, якими переповнена наша область. Якщо сьогодні від нас щось залежить, то треба діяти негайно. Вежу потрібно будувати не в межах населеного пункту. Я людина темпераментна, хоча намагаюся себе стримувати. Отож, якщо здоров’я моїх дітей буде під загрозою, цих будівельників-мобільників я просто задушу! Як сказав мені наш голова, якого я поважаю, дозволити будувати – це не тільки його рішення. Всі одноголосно проголосували, крім Кириченка. Депутати свою причетність до схвального рішення заперечують. Цікаво, хто ж бреше?! Ми маємо право самі вирішувати, потрібна нам тут ця вежа чи ні!!! Хоча воювати з компанією мобільного зв’язку – все одно, що фарбувати небо».
Найбільше звинувачень звучало на адресу сільського голови Анатолія Мироненка. Залом прокотився чийсь вигук - звільнити Мироненка з посади голови, не чекаючи виборів, і присутні кілька хвилин аплодували у підтримку такої пропозиції. На всі звинувачення Анатолій Миколайович відмовчувався, та у своєму виступі сказав, що все зроблено по закону, і все робиться для покращення якості зв’язку. Сільський голова навіть продемонстрував на сцені користь від того, наскільки близько знаходиться вежа (відійшовши у глиб сцени почав говорити, а потім підійшов ближче). «Півтора року проходили дебати по вибору місця під забудову, - намагався перекричати сільський голова. – Якщо я не подобаюся, то будь ласка, вибори скоро будуть, то переберете. Я разом з депутатами керувався законом. Сесія вирішувала. Для кого все це робиться? Для нас. Нам легше буде із зв’язком».
«Як виявилося, я був єдиним, хто не підписав дозвіл на будівництво, - каже Олексій Кириченко, депутат сільської ради. – Наш голова дуже гарно «замаскував» це питання. І отримав за це хабар. Правда це ще треба довести. На голосування ставилася зовсім інша територія, а виявилося, що вона ось тут, у центрі села, за 30 метрів від водонапірної башти, поряд школа, дитячий садок, Будинок культури. Я добре знаю, від чого 30-річні зв’язківці втрачають волосся на головах! Нехай забираються звідси, бо ми за себе не ручаємося! Нам набридло бути, як нас називають, «сільським бидлом»!
Все ж з виступів сарян з’ясувалося, що вони не проти встановлення мобільної вежі, але ж не на території, яка сусідить з навчальним закладом. «Діти постійно скаржаться на головний біль, нудоту, головокружіння, - говорить шкільна медсестра Світлана Гузій. – Діти зараз слабкі, часто хворіють. І всі ми знаємо, що несуть за собою такі вежі. Чому людей не спитали, чи можна будувати?!»
Як не намагалися представники компанії розповісти про безпеку веж мобільного зв’язку, та у крикові їх вже ніхто не чув.
«Можливо, і є користь від мобільного зв’язку, і зводяться вежі для нашого блага, та ми цього блага не хочемо, - говорив Іван Куліш. – Ми краще житимемо без мобілок та при здоров’ї. Раніше ж якось жили, і нічого, не тупіші, ніж зараз. У Вельбівці до сих пір колотнеча за вежу, бо поставили її біля дитячого табору. На протести людей ніхто не зреагував. Не підтримав їх і сільський голова, бо такий самий, мабуть, як і наш! Якщо ж суд вирішить, що вежа повинна стояти тут, то хай стоїть, а якщо ні, то тоді нехай «дорогі пани» забираються з нашого села!»
По мірі того, як спливав час, атмосфера у залі нагніталася. Кожен виступаючий не приховував своїх емоцій. Рішенням зібрання було скликати позачергову сесію сільради наступного дня і її рішенням заборонити  будівництво вежі.
Та у суботу справу не закінчили. У вівторок, 16 березня, саряни організовано приїхали шукати правди у голови районної ради Ірини Гулей та прокурора району Василя Школьного. Вони просили захистити їхні права, перевірити законність рішення сільської ради про надання дозволу на будівництво та законність самого будівництва.
«По цьому питанні вже проводиться перевірка, - пояснює прокурор. – Треба опитати депутатів сільради, перевірити кожен документ. Перевірку проведемо у найкоротший термін. І якщо там є порушення закону, споруда буде знесена. Я обіцяю, що все буде зроблено в рамках закону. Якщо там буде порушення, то я буду добиватися справедливості разом з людьми».
Після спілкування з керівництвом люди вирішили так: яке рішення прийме прокуратура, то так воно й буде.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2010, 17:17 | Гадяч |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації