Вхід | Реєстрація

На Лохвиччині і Лубенщині найбільше приладів, що передають кардіограму

На Лохвиччині і Лубенщині найбільше приладів, що передають кардіограму
Українські науковці вигадали диво-пристрій, який полегшить життя мешканцям віддалених районів. Він дозволяє дистанційно передавати електрокардіограму. Вже близько тисячі таких проектів реалізували по всій країні, але й досі їх недостатньо. Щороку від хвороб серця помирають десятки тисяч українців. Часто не встигають саме з діагностикою.
Це зараз Анна Коваль знаходить у собі сили посміхатись, а коли схопило серце, було не до жартів – інфаркт. Шостий день у лікарні – постільний режим. Пощастило, що вчасно зробили кардіограму і поставили правильний діагноз.
Анна Коваль, пацієнтка:
– Відчула себе погано, пішла в свою амбулаторію у селі, зробили мені там кардіограму.
Ось так і Анні Коваль наклали присоски та електроди. Здається, звичайна кардіограма, а насправді – в режимі реального часу дані передаються з сільської амбулаторії до районної лікарні. Усе відбувається через спеціальний передавач, під’єднаний до телефону. Процедура займає всього кілька хвилин.
Віра Марченко, фельдшер амбулаторії сімейного лікаря:
– Включаю телекард, іде запис, потім дається сигнал, запис закінчується, набираю номер кардіологічного відділення, підключаю – це називається «стартую» – і передаю кардіограму.
А такий пристрій її приймає. Його встановили у кардіологічному відділенні районної лікарні. Саме сюди надходять дані із найближчих сіл.   
Через цей приймач кардіограма надходить на комп’ютер, потім з’являється на моніторі, потім її роздруковують, і вже лікар може встановити остаточний діагноз пацієнта.
Далі спеціаліст оперативно призначає лікування, вирішує, чи потрібно госпіталізувати хворого чи терміново викликати бригаду швидкої.
Олена Моїсеєнко, лікар-кардіолог вищої категорії Лубенської районної лікарні:
– В течение дня по-разному бывает, бывает от 2 до 10-15 кардиограмм, используем и в ургентных ситуациях, когда больному плохо, нужно какое-то срочное снятие кардиограммы с консультацией, и используем в плановом порядке для осмотра.
В обласну лікарню звертаються з найтяжчими випадками. У кабінеті головного кардіолога на карті весь регіон вкритий червоними трикутниками. Так позначають населені пункти, де є передавачі. Загалом 54 апарати.
Ярослав Мар'єнко, завідувач відділення ургентної кардіології Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру:
- Найбільше передавачів – це Лохвицький район (10) і Лубенський район (10 передавачів). Тут стоять центральні станції, ось вони, синіми кружками позначені. Заслужений лікар Михайло Шкляренко такі апарати використовував ще тридцять років тому, але працювали вони з перебоями. Через поганий зв'язок кардіограми передавали годинами, а хворого за цей час могли і не врятувати.
Анну Коваль шпиталізували за лічені хвилини. Завдяки цьому апарату щороку могли б рятувати тисячі людей. Бо система передачі кардіограм автономна. У будь-якому місці її можна зняти й передати для консультації з кардіологом, навіть через звичайний мобільний телефон.

Автор: Веніамін Трубачов, Максим Чеблін, архів телеканалу К1


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2010, 17:23 | Лохвиця | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації