Вхід | Реєстрація

Рік без дороги

Рік без дороги

Підводячи підсумки 2021 року, можна, не боячись помилитися, стверджувати, що головною подією для жителів міста Кобеляки, та й більшості інших населених пунктів громади, став запуск автомобільного руху по новій дорозі Н-31.

Зайвим підтвердженням правильності подібного висновку став інтерес наших читачів до публікації під назвою «То не місто й не село». Вона вийшла в світ майже рік тому. Точніше, 7 січня поточного року. А мова в ній ішла про те, що 30 грудня вже майже позаминулого 2020‑го року великовагові фури та інший транзитний транспорт почали об’їжджати Кобеляки по новій дорозі.

Чоловік, який першим повідомив редакцію про цю подію, напівжартома прокоментував:

— Поздоровляю, Кобеляки стали селом.

Ту публікацію переглянули чи прочитали 4506 разів. Це своєрідна першість серед редакційних статей, що вийшли в світ у 2021‑му році.

Так, дійсно, «на зламі» двох років відбулася подія, яка може справити великий вплив на подальшу долю містечка, та й багатьох інших населених пунктів. Кобеляки вже не є містом, через яке проходять торговельні шляхи. А були таким протягом століть.

Минув рік. Чи змінилось щось у Кобеляках? Передусім ми задали це запитання чоловіку, який телефонував. Він є підприємцем, а ця категорія людей у першу чергу залежить від логістики, від руху товарів.

Чоловік розповів, що в його бізнесі ніяких кардинальних змін не відбулося. Він надає послуги з організації відпочинку. І каже, що із введенням у експлуатацію нової дороги ситуація саме в його бізнесі навіть поліпшилася. До нього почали активніше їхати жителі Дніпра. Для них логістика покращилася: година поїздки по дорозі без ям — і вони вже в Кобеляках.

По великому рахунку, нова дорога забрала бізнес, робочі місця і прибутки поки що лише в кількох десятків жителів громади. Практично «вмерли» придорожні кафе та ледве животіють автозаправні станції.

Дорога ще протягом року «годуватиме» людей, які трудяться на її будівництві. Адже попри всі обіцянки чиновників 2021 рік не стане роком завершення будівництва Н-31 навіть на території Кобеляцької та Білицької громад. Не потрібно бути великим фахівцем у шляховому будівництві, щоб цього не розуміти. На рік там ще роботи вистачить.

І поки що набагато більший вплив на розвиток, точніше, занепад громади мають загальнодержавні економічні та демографічні процеси.

Населення вимирає та виїжджає. Причому, виїжджають люди не просто з Кобеляк у Полтаву чи Дніпро, а за кордон. Причина проста — там є більш високооплачувана робота в нормальних умовах. Уже не є дивиною почути на вулицях Кобеляк польську мову. І говорять нею не якісь там туристи з Польщі, а наші земляки. Вони вже більше часу проводять за кордоном, аніж на малій батьківщині. А отримати «карту поляка» зараз не є нездоланною проблемою. Робочих рук не вистачає по всій Європі, у тому числі і в сусідній державі.

…Поки що Кобеляки не село. Але через рік не буде роботи й на дорозі.

Можливо, і тоді містечко залишиться містом… Польським… Поки що жартую.

Як би там не було, а жити і радіти кожній миті життя просто необхідно. Тому — із наступаючими святами. Вмикайте пісню Вакарчука «Все буде добре» і готуйтесь до святкувань.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2021, 09:09 | Кобеляки | Редакційна


1. Fed654Frumos / 24 грудня 2021, 11:19
Цитата:"Вмикайте пісню Вакарчука..."Та ні,Миколайовичу,звільни,будь-ласка,від такої сумнівної насолоди слухати цього пєтуха,в прямому й переносному сенсі.))
2. orakul / 24 грудня 2021, 14:53
"І говорять нею не якісь там туристи з Польщі, а наші земляки. " === Треба так розуміти, що наші земляки, котрі боролися з російською мовою і «совком» за панування мови української?
3. orakul / 24 грудня 2021, 14:58
"містечко залишиться містом… Польським… Поки що жартую."
Та так таки й польським. Це ж хто тут статтю писав про те, чиє це містечко було. І хіба зря ротарійці коена придумовували? Процес пішов.
4. Filon / 24 грудня 2021, 15:10
"а ні,Миколайовичу,звільни,будь-ласка,від такої сумнівної насолоди слухати цього"
Ну, вибачте. У кожного свої смаки. Просто ця пісня, маю на увазі " Все буде добре!" найбільш відома .
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації