Вхід | Реєстрація

Зима підкралась непомітно

Зима підкралась непомітно

Цьогорічна метеорологічна зима прийшла на Полтавщину із запізненням на три тижні.

Зрозуміло, що календарна зима починається 1 грудня. Але існує ще й таке поняття, як зима метеорологічна. Це коли середньодобова температура знижується нижче нуля. Її настання далеко не завжди співпадає із початком грудня.

Так, у цьому році настання справжньої зимової погоди затрималося в часі на добрих три тижні. У всякому випадку, за даними фахівців кобеляцької метеостанції, стійкий мінус у нашій місцевості був зафіксований лише 21 грудня.

Взагалі ж, погода в перші дві декади грудня була більш осінньою, характерною для кінця листопада. Схоже, що прогнози про теплий грудень збудуться.

Так, у першій декаді першого зимового місяця середня температура становила 3,1 градуса з плюсом, що аж на 4,3 градуса вище за норму. При цьому, початок грудня порадував аграріїв опадами. Їх випало 179 відсотків від норми.

Дуже теплою стала і друга декада грудня. Тепліше було на 3,4 градуса за норму. Водночас, кількість опадів учергове порадувала — 138 відсотків.

А ось у третій декаді прийшла зима. Та ще й із серйозними холодами. Метеорологи вже фіксували в повітрі холодні 14,6 градуса. А на поверхні снігу  температура  взагалі опускалася до –19 градусів.

Та ці холоди супроводжувалися випадінням снігу, що вкрив посіви озимих.

Метеорологи, зважаючи на прогноз на останні дні грудня про рясні снігопади, говорять, що й кінець грудня буде щедрішим на опади, ніж це буває зазвичай.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 грудня 2021, 20:29 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації