Вхід | Реєстрація

У чому різниця між бустерною і додатковою дозами вакцини

У чому різниця між бустерною і додатковою дозами вакцини

Минулого четверга в Полтавській облдержадміністрації відбувся брифінг, на якому обговорювалася вакцинація проти коронавірусної хвороби.

За інформацією виконуючого обов’язки голови ОДА Дмитра Луніна, у області триває вакцинація бустерною і додатковою дозами вакцин, повідомляє прес-служба облдержадміністрації. Пройти щеплення можуть всі громадяни, які досягли 18-річного віку.

Бустерною дозою дозволяється щеплювати через 6-9 місяців після вакцинації другою дозою. Препарат підвищує рівень імунітету до коронавірусу та дає більший захист від штаму «Омікрон». Записатися на щеплення можна у всіх пунктах чи центрах вакцинації від COVID-19.

При щепленні перевага надається м-РНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer. У випадках, коли людина зробила перші два щеплення препаратом CoronaVac, у якості бустерної дози рекомендується Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною, згідно з дозволеними в Україні схемами.

Після бустерної дози надається новий COVID-сертифікат, що діятиме 270 днів. У «Дії» повторно подається запит на його генерацію. Відповідна опція буде доступна наприкінці січня.

Додаткова доза необхідна для підсилення імунітету в людей, у яких через важкі захворювання не виробився достатній рівень антитіл. До таких хвороб відносять: рак крові, ВІЛ-інфекцію, трансплантацію органів, хіміотерапію, лікування гормональних препаратів. Препарат вводять через 1-3 місяці після другого щеплення. До того ж, слід прививатися тією ж вакциною, якою робили друге щеплення. Додаткова доза не дає права на продовження сертифіката.

 

Правила вакцинації змінились

Для основного курсу щеплень від коронавірусу пропонується поєднувати різні вакцини:

  • 1-ша доза CoronaVac + 2-га AstraZeneca, Pfizer чи Moderna;
  • 1-ша доза AstraZeneca + 2-га Pfizer чи Moderna;
  • 1-ша доза Pfizer, Moderna + 2-га AstraZeneca.

Інтервал між вакцинаціями становить 28 днів. Такі самі схеми застосовують і для додаткової чи бустерної доз.

 

Першими вакцинуватимуть працівників інтернатних закладів і медиків

Медики Кобеляцького центру медико-соціальної допомоги вже складають списки громадян, яким пропонуватиметься вакцинація бустерною і додатковою дозами.

Як пояснила головний лікар Центру ПМСД Любов Коломієць, після отримання вакцин у першу чергу бустерною дозою вакцинуватимуть працівників інтернатних закладів і медиків.

Усі, хто бажає отримати бустерну чи додаткову дозу, мають звернутися до свого сімейного лікаря. Та паралельно Любов Коломієць зазначила, що станом на 10 січня двома дозами вакцини щеплено менше половини населення Кобеляччини.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації