Вхід | Реєстрація

Невдовзі в Кобеляках нікому буде нараховувати пенсії

Невдовзі в Кобеляках нікому буде нараховувати пенсії

Самі то пенсіонери ще залишаться. Усі так швидко не вимруть. Але не буде працівників у Пенсійному фонді. Адже вже близько року вони працюють у нелюдських умовах.

Згідно із  санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99, допустима температура на робочих місцях при легких фізичних навантаженнях встановлена в межах від 21 до 25 градусів тепла. Якщо цю норму процитувати співробітникам Пенсійного фонду, які працюють у Кобеляках, то вони сприймуть це, як знущання. Адже із настанням зими температура в приміщеннях, де вони щоденно працюють, коливається в межах 1-10 градусів із позначкою плюс. Це при тому, що в зимовому сезоні 2021-22 років ще не було звичних для України двадцятиградусних морозів.

До даних «принад» роботи в  кобеляцькому відділенні Пенсійного фонду  потрібно «доплюсувати» ще й відсутність води, туалет у міському парку Центральний за сто метрів від місця роботи і зарплату в 5-6 тисяч гривень «чистими». Як наслідок — черги із бажаючих працювати в Пенсійному фонді немає, а в кінцевому результаті, люди звільняються, а з цим погіршується якість обслуговування пенсіонерів. Зараз жителям громади для того, щоб оформити пенсію чи отримати виплати на поховання, доводиться по кілька разів звертатися до Пенсійного фонду. Добре, якщо людина живе в Кобеляках, їй не доводиться їздити в місто. А жителі віддалених сіл змушені витрачати сотні або й тисячі гривень, наймаючи транспорт.

Про все це автору статті розповіли в черзі у Пенсійному фонді. На момент мого візиту туди о десятій ранку в коридорі стояли десять відвідувачів. Одна із жінок у черзі уточнила:

— Це ще не всі. Хтось зайняв чергу і пішов грітися. Я вже шостий раз із Світлогірського приїжджаю, щоб пенсію оформити. Триста гривень одна поїздка. Так що перша пенсія вже буде на транспортні послуги витрачена.

Інша додала:

— Я п’ять разів приходжу, щоб допомогу на поховання отримати.

У кабінетах спеціалістів, які безпосередньо приймають громадян, термометра не виявилося. А ось у кабінеті, де зібралися інші працівники, прилад зафіксував 9 градусів із плюсом. Самі співробітники говорять, що це вже тепло. У вісім ранку термометр фіксував + 1. Кабінет обігрівають електрообігрівачами. Водяне опалення давно відключене. Воду із труб злили ще в грудні. Працівники розповідають, що електромережа не витримує додаткового навантаження. Як наслідок — збої в роботі комп’ютерів та затримки із оформленням документів. Окрім того, якщо раніше прийом громадян вели четверо спеціалістів, то зараз — двоє. Інші просто звільнилися із такої роботи.

Володимир Дрига, керівник відділення Пенсійного фонду, не приховує існування проблеми. Він каже:

— Ми робимо все, що в наших силах. Звели людей у кілька кабінетів. Купили кілька обігрівачів. Але не витримує мережа. Уже думали перейти в якусь іншу будівлю. Але в Кобеляках просто немає вільних приміщень із належною якістю опалення. Дуже сподіваємося, що ситуація покращиться після того, як з’явиться власник будівлі. Контактую із білицьким селищним головою Миколою Скрильником, адже Полтавська РДА передає будівлю цій громаді. Біличани молодці, виготовили всі документи, що в їх компетенції, оперативно. Але вони зараз на погодженні в Києві. Скрильник обіцяє швидко провести всі необхідні проплати, після того як громада отримає будівлю на баланс. А поки що дуже важко. Я вам більше скажу, за борг у 900 гривень нас відключили від каналізації. І погасити цей борг ми не можемо, адже немає балансоутримувача. І от буває, що гуртом водимо бабусь у туалет, що за сто метрів.
Начальник місцевого підрозділу Держпродспоживслужби Сергій Куземко про проблему Пенсійного знає. Пояснює:

— На жаль, якось вплинути на ситуацію ми не можемо. У нас теж холодно.

Щодо ситуації із чергами, Володимир Дрига пояснив:

— До цього призвели три фактори. У 2019 році штати у всіх відділеннях були скорочені в два з половиною рази. Фактор другий — різке зростання смертності. Набагато більше людей стало йти за оформленням допомоги при похованні. Фактор третій — зміни в пенсійному законодавстві, зокрема, збільшення пенсійного віку. Людям доводиться збирати набагато більше довідок для того, щоб підтвердити необхідний стаж. От вони  і їздять по кілька разів.

Одним словом, як казав класик російської політики, «Грошей немає, але ви тримайтеся».

Схоже, що в нинішній державі Україна у влади немає інших турбот, окрім добровільно-примусової вакцинації. Ну тут не можна не згадати іншу крилату фразу: «Бачили очі, що купували...»


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2022, 20:06 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації