Вхід | Реєстрація

Світлогірське — без води, Кобеляки потопають у смітті

Світлогірське — без води, Кобеляки потопають у смітті

Під таким гаслом кобеляцький міський голова Олександр Копелець провів термінову сесію.

У понеділок, 17 січня, міських обранців раптово зібрали на таємне сесійне засідання. Саме на таємне, адже про нього депутати дізналися фактично перед самим проведенням, а частина працівників міськради, задіяних у його організації, узагалі не знали. Щоправда, треба віддати належне працівникам виконавчого апарату, яким вдалося зібрати на сесію 18 міських обранців.

 

Таємничий німецький інвестор побудує сміттєпереробний завод

Відразу між депутатами, секретарем і міським головою виникла суперечка стосовно законності проведення сесії. Адже у регламенті, прийнятому самими ж депутатами цього скликання, вказано, що про сесійне зібрання має бути повідомлено на офіційному сайті за день. Тому частина міських обранців пропонували виконати ці умови, а зібратися у вівторок, аби сесія була правомочною.

Юрист міськради, у свою чергу, наголошувала, що в Законі про місцеве самоврядування такого пункту немає. А значить у регламент можна внести зміни.

Тим більше, що міський голова навіть устиг перед зібранням провести спільне засідання комісій.

На терміновому проведенні сесії почав наполягати Олександр Копелець:

— На сьогоднішній день у нас склалася неприємна ситуація по відношенню з твердими побутовими відходами. Катастрофа з водою у Світлогірському. На цю минуту в залі 18 депутатів і міський голова з правом голосу. Засідання наше може бути правомочним. Відстрочка тільки заважатиме. 18 чоловік голосували за регламент, і вони можуть внести у нього зміни.

Зі слів міського голови, невідомо від кого активістам поступила команда перекривати всі шляхи на ділянку для сортування сміття, що знаходиться в лісі, поряд із Кобеляками. Прокуратура, міліція також сприяють цьому. Техніку комунального господарства арештували, а потім арешт зняли. Протягом тижня міські комунальники не вивозять сміття з контейнерів.

Він пообіцяв описати ситуацію в найближчому випуску бюлетеня, щоб виборці знали, хто за що голосує і прагне. І запевнив, що «поставити місто й людей у залежність не вдасться».

Необхідність термінового зібрання очільник міськради пояснив тим, що громада отримала унікальну можливість побудувати завод із переробки твердих побутових відходів. «Люди прохають піти на зустріч і виділити ділянку». Інвестор — українсько-німецьке товариство, яке в Німеччині виробляє заводи нового рівня, «з яких не димить, у якого біологічна переробка». Пропозиції отримали дві громади — Горішньоплавнівська і Кобеляцька. Зволікати з виділенням території під сміттєпереробний завод не можна, «бо приїдуть люди і запропонують землю». Інвестор безкоштовно збудує завод, а міська рада профінансує проєктно-кошторисну документацію.

Крім того, виникла проблема у Світлогірському. Товариство «Полтаваобленерго» в будь-яку секунду може відключити від електроенергії місцеве комунальне підприємство, що надає послуги з водопостачання. Така ситуація виникла у зв’язку з боргами комунального підприємства перед енергетиками. Справа в тому, що комунальники заклали в тариф вартість кіловата електроенергії 2,43 гривні, а на сьогодні вона виросла до 5,05. У зв’язку цим у підприємства не вистачає коштів, аби розрахуватися за використану електроенергію. Енергетики мали припинити електропостачання ще 11 січня. Та на момент зібрання цього не зробили.

Олександр Копелець підсумував, що сесію треба проводити, інакше селище на 2500 жителів залишиться без води, а 10 тисяч містян потопають у смітті.
Не дивлячись на пропозиції присутніх, усе ж міському голові вдалося переконати більшість депутатів і таки відкрити сесію.

 

Комунальникам не повідомили про судове рішення

А далі почалося найцікавіше. У порядок денний були включені три питання. Перше стосувалося ділянки під сміттєпереробний завод і сортування сміття. У другому депутати мали виділи землю під будівництво в Кобеляках багатоквартирного будинку. А третє — зміни до програми благоустрою.

Олександр Копелець так поспішав їх розглянути, що навіть забув, у яке з питань включили світлогірський комунгосп. Про це зауважила Таміла Шевченко.
Виявилось, що його включили в третє питання.

Далі Олександр Копелець зазначив, що в закритті звалища в лісі винна прокуратура. Насправді, смітник під Кобеляками — це ділянка для сортування. Адже там стоять п’ять чи шість контейнерів, де зберігається відсортований матеріал. Кобеляцьке комунальне підприємство «Водоканал Плюс» зовсім не винне в тому, що попри рішення суду про припинення вивезення сміття в ліс, продовжувало це робити, так як «на їхню адресу не прийшло рішення суду».

Очільник міськради визнав свою вину в тому, що не повідомив комунальників про судову заборону.

 

Ділянку під завод Копелець визначатиме особисто

Олександр Копелець наголосив, що в проекті рішення має вказуватися право міського голови на вибір ділянки під завод, із подальшим затвердженням на сесії, підписання договорів з інвестором, «щоб підпис голови мав силу і офіційний статус».

— Якщо потрібна буде зустріч із представниками німецького товариства, ми зберемо населення, актив. Обговорення пройде якщо не в цьому залі, то в Будинку культури. Але вони (інвестор — ред.) мають повірити, що ми можемо щось рішать. Якщо тільки вони дізнаються, що у нас рішення приймається з труднощами, проблемами, то підуть в інший край, де їх будуть зустрічати з розкритими обіймами. Тому я прошу доручити вибрати одну із трьох ділянок, заключити договори, заключити все. Звичайно, там, де буде завод, буде і площадка для сортування, — сипав «аргументами» Копелець.

Василь Кіптілий зазначив, що слід проголосувати по світлогірському питанню, а інвестори нехай приїжджають і визначаються з ділянкою. За неї депутати проголосують у законний спосіб.

— Родіна должна знать своїх героєв. Хто і як проголосує — буде повідомлено (у міській газеті — ред.), — відповів Копелець.

Кіптілого підтримала Таміла Шевченко, зазначивши, що голосування за земельну ділянку не вирішує сьогоднішнього стану з сміттєзвалищем. Завод не збудують завтра, він залишиться у далекій перспективі.

Секретар міськради Володимир Жуков попрохав 5‑хвилинну перерву і почав визивати на розмову за двері Василя Кіптілого.

Урешті, всі залишилися в сесійній залі і продовжили роботу. Таміла Шевченко попрохала надати проєкт рішення.

Його оголосив землевпорядник та депутат міськради Павло Готвянський:

— У рішенні буде прописано: надаємо згоду на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2 гектари на території Кобеляцької міської ради.

16 депутатів підтримали такий проєкт рішення.

 

Багатоквартирний будинок у парку чи біля інтернату

Далі депутати обговорили питання про надання дозволу на проведення геодезичних робіт для побудови багатоквартирного будинку.

Міський голова нагадав колегам, що депутати попереднього скликання вже приймали таке рішення. За їх каденції зведення триповерхового будинку планувалося в Кобеляках, у парку Богдана Хмельницького. Та власник земельної ділянки не домовився з будівельниками.

Теперішній інвестор, за попередніми домовленостями, днями має приїхати в місто. І вже висловив готовність зводити багатоквартирний будинок. Під час зустрічі буде обговорено, скільки квартир за виділення земельної ділянки отримає міськрада. Це житло надаватиметься лікарям. Інвестору пропонуватимуться на вибір земельна ділянка в парку Богдана Хмельницького, біля колишнього кафе «Молодіжне, або на в’їзді в місто з боку Кунівки, навпроти колишнього будинку-інтернату.

«За» проголосували 15 міських обранців.

 

Скільки доплачувати за електроенергію?

Коли ж депутати перейшли до розгляду третього питання, то виявилося, що ситуація зі Світлогірським вирішуватиметься тільки після сесії. Не прозвучало навіть приблизної суми, яку треба виділити з міського бюджету на підтримку комунального підприємства.

Тому по Світлогірському не було жодного обговорення. А міський голова почав учергове ділитися планами на рік.

 

Гра одного актора

Саме так можна назвати сесійне зібрання. Адже міський голова умовив депутатів проголосувати за проєкти рішень, яких у них навіть не було «на руках».
Він не повідомив назви ні україно-німецького інвестора, ні того, який готовий будувати багатоквартирний будинок. Лише сказав, що проект заводу коштуватиме мільйон. Також не прозвучало, де знаходяться три ділянки під завод. І взагалі, що це за сміттєпереробне підприємство, якому вистачить 2 гектари землі?

А чого варте залякування газетою, у якій Копелець про всіх незгодних напише!

Відверто кажучи, така схема від Олександра Олександровича більше схожа на велику аферу, розраховану лише на створення нового сміттєзвалища чи відразу трьох.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2022, 15:47 | Кобеляки | Політика


1. Krapka / 20 січня 2022, 18:09
Почитала те, що відбувалося на сесії і так на душі тепло стало, коли все це уявила: інвестори в Кобеляки один поперед одного біжать, заводи безкоштовно будувати пропонують, рвуться будувати багатоквартирні будинки. Які перспективи, який розвиток! Та, на жаль, все це лише ПУСТІ слова, які так і залишаться пустими, як і голова того, хто їх озвучив. От тільки карман його пустим не буде, і це найголовніше.
2. ixtamnetka2 / 20 січня 2022, 18:30
Та, ні КРАПКО,голова там якраз не пуста ! Вона активно думає над тим з кого і які відкати зтягнути,а за будинок взагалі мовчу !!! Я практично впевнений в тому, що половина квартир буде придбана у власність клану КОПЕЛЬЦЯ і його свити...
3. Випадковий / 20 січня 2022, 22:26
Цікаво, чи не забуде пан після цирку з голосуванням про свою обіцянку:Він пообіцяв описати ситуацію в найближчому випуску бюлетеня, щоб виборці знали, хто за що голосує і прагне...І друге; як можна проводити тендер на газетку, яка офіційно не зареєстрована? "Міська рада вже оголосила тендер на друк 20 випусків «Нашої громади". Для Копельця закону ніде не існує.

Змінено 20.01.2022, 22:30
4. саша ставицький / 21 січня 2022, 15:01
І все оце писання на Копельця , що Ісип виділяв гроші на так звану підтримку видання ЕХО , а Копилець відмовив , про це недавно сам пан редактор писав.Тепер майже в кожному випуску Копилець негодяй.Слава ЕХО і його заангажованим журналюгам.
5. Filon / 21 січня 2022, 16:56
[[ЦИТАТА|4|саша ставицький|І все оце писання на Копельця , що Ісип виділяв гроші на так звану підтримку видання ЕХО , а Копилець відмовив , про це недавно сам пан редактор писав.Т]
Саша, та ви віртуоз!В одному реченні тричі збрехати. Перше. Ісип ніколи не виділяв жодної копійки на підтримку "ЕХО". Друге. Копелець ніколи не відмовляв у виділенні грошей на підтримку «ЕХО» по одній простій причині. До нього ніхто ніколи про підтримку не просив. Третє. Ні недавно, ні давно я про це не писав. Повторюся, Саша ви віртуоз. Так безсоромно брехати в Кобеляках може лише ще один чоловік крім вас. Сан Санич на нього кажуть.
6. alist / 21 січня 2022, 19:28
1.Krapka
«Почитала те, що відбувалося на сесії і так на душі тепло стало, коли все це уявила: інвестори в Кобеляки один поперед одного біжать, заводи безкоштовно будувати пропонують, рвуться будувати багатоквартирні будинки. »

В одному Ви праві, - інвестори дійсно біжать один поперед одного в Кобеляки. Правда трохи не ті про кого сказав Копелець. Біжать сюди ті інвестори, хто на останніх виборах проінвестував виборчі кампанії тих "говорящих голов" які по якійсь причині звуться тепер народними обранцями громади. Вибори давно пройшли, а інвестиції вони вибиватимуть назад, ще дуже довго. Землею, грошима з бюджету, .... Так і тут, потрібно шукати де тут "собака зарита" Багатоквартирний будинок? - думаю ще до його побудови, квартири там викупить міськрада для "медиків", звісно за шалені гроші. Сміттєпереробний завод - розрівняють 2 га бульдозером і повезуть туди мусор з усіх усюд (за гроші звісно). І т.д. Напевно краще було б, якби це дійсно були фантазії Копельця, але вірогідніше це ще одна корупційна схема готується.
P.S. І думаю в німецькому інвесторі, єдиним німецьким буде його авто.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації