Вхід | Реєстрація

Про піщаний кар’єр у Гайовому повідомлять Президента

Про піщаний кар’єр у Гайовому повідомлять Президента

Відповідне рішення прийняли учасники зібрання, яке проходило 20 січня в Кобеляцькій міськраді.

Нагадаємо, що 12 січня на околиці невеличкого села Гайове відбулося зібрання місцевих жителів і представників турецької будівельної компанії «Онур». Справа в тому, що протягом тривалого часу на околиці населеного пункту ведеться видобуток піску.

Жителі Гайового хотіли з’ясувати, наскільки законно видобуваються корисні копалини. Також, із їх слів, роботи «онурівців» призвели до того, що в колодязях упав рівень води.

Під час зібрання, де були присутні кобеляцький міський голова Олександр Копелець та депутат міськради Анатолій Таранушич, учасники домовили зустрітися в Кобеляках. Голова громади обіцяв з’ясувати, кому належать земельні ділянки, де проводиться видобуток піску. Представники турецької компанії мали надати документи, що підтверджували законність робіт у Гайовому, які представники «Онуру» називали рекультивацією.

У четвер, 20 січня, пройшло заплановане зібрання. Його відкрив міський голова, який повідомив, що офіційно запрошував на зібрання керівників поліції, прокуратури і податкової. Жоден представник від цих органів не з’явився.

Далі зачитав імена людей, яким належать земельні ділянки, де компанія «Онур» видобуває пісок.

Після чого виступив юрист турецької компанії Андрій Гетя. З його слів, він надав ініціативній групі від Гайового всі дозвільні документи.

Переглянувши папери, житель Гайового Анатолій Соколов заявив, що в документах немає жодного слова про створення кар’єру в Гайовому.

— Нас не цікавить будівництво дороги, нас цікавить кар’єр. Поясніть, на яких підставах ви вивозите звідти пісок? Це — надра. А значить вам потрібно мати спеціальні дозволи і погодження, — сказав Анатолій Аркадійович.

Не озвучили «онурівці» і норм, за якими може проводитися рекультивація. Хоча жителі Гайового стверджували, що на першому зібранні представники турецької компанії говорили про заглиблення до 2 метрів. А станом на зараз кар’єр має 8‑метрову глибину, а з-під землі проступила вода.

Представники «Онуру» нагадали жителям Гайового, що вони готові розглянути пропозиції від селян щодо покращення інфраструктури населеного пункту.

Анатолій Соколов повідомив присутніх, що надіслав заяви в обласну прокуратуру, Службу безпеки України. Телефонував на гарячу лінію Міністерства довкілля і спілкувався з посадовцями облдержадміністрації.

Також Анатолій Аркадійович висунув вимови до «онурівців», за якими компанія має власним коштом збудувати свердловину, прокласти водопровід вулицями населеного пункту, прокласти вулицями тверде покриття, відновити в’їзд у село зі сторони Красного та добудувати виїзд на «бетонку», організувати шумовий захист.

Міський голова пояснив присутнім, що готовий підтримувати їх вимоги і розсилати листи у всі інстанції, але оскільки земля, на якій працює техніка «Онуру», знаходиться в приватній власності, з’ясовувати законність дій турецької компанії мають правоохоронні органи. Тим більше, що немає в залі і жодного власники земельної ділянки.

Анатолій Таранушич відзначив, що з 12 гектарів, де створений піщаний кар’єр, 4,5 гектара землі являються комунальною власністю міської ради. Зі слів депутата, підприємець Руслан Каджаров, якому надавався дозвіл на виготовлення документації, не значиться в публічній карті, як власник ділянки. Крім того, додав, що ведеться перевірка по одній із земельних ділянок у Гайовому. Так як її власниця не продавала землю і не підписувала договорів із замовником та підрядником.

Присутній на зібранні депутат Полтавської райради Олег Решетило відзначив, що єдині, хто можуть зупинити роботи «Онуру», це замовники будівництва, тобто Служба автомобільних доріг. І звертатися треба до міністра інфраструктури, Президента, прем’єр-міністра.

У результаті, присутні вирішили підготувати звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Міністра екології, Служби автомобільних доріг, прокуратури, нацполіції і податкової з проханням встановити законність дій турецької компанії.

Окремо надіслати звернення до керівника підрозділу «Онуру» Джандана Тюмера з вимогою негайно припинити вивезення піску з Гайового.
Для того, аби пришвидшити вирішення питання, пропонувалося залучити і народних депутатів від Полтавщини.

Відповідні звернення підготувати працівникам міської ради. Їх підпише ініціативна група, після чого листи направлять посадовцям і правоохоронцям.

Наостанок Анатолій Таранушич поцікавився, чи не планує міська рада вивозити сміття в Гайове? Копелець пообіцяв, що побутові відходи в цьому населеному пункті не складуватимуть.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2022, 14:49 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації