Вхід | Реєстрація

Чи можна ставити петлі на тварин вдома?

Чи можна ставити петлі на тварин вдома?

Два тижні тому в газеті «ЕХО» вийшла публікація під назвою «Ганжівський браконьєр не вгамувався». Вона отримала несподіваний відгук.

Для початку, нагадаємо, про що йшла мова у згаданій публікації. Редакція повідомила про те, що мисливці, які полюють в угіддях поряд із селами Ганжівка, Мідянівка і Золотарівка, розповіли, що в тамтешніх перелісках та на луках хтось встановлює петлі для диких тварин. Це знаряддя лову є в Україні забороненим для полювання. Отже, подібний промисел є браконьєрством.

 

Що таке браконьєрство?

Браконьєрство (від фр.braconnage) — це незаконне добування природних ресурсів (незаконне полювання і риболовля, незаконна рубка лісу, незаконний збір рослин з Червоної книги, незаконний видобуток піску, гравію). Сучасне браконьєрство з його масовістю, технічним оснащенням (прилади нічного бачення, супутниковий зв’язок, комп’ютери, прилади навігації, електронні манки, ехолоти, електровудки, скорострільні карабіни, автомати, вертольоти, дельтаплани, швидкохідні катери, всюдиходи) та безкарністю представляє загрозу національній екологічній безпеці України.

За своєю специфікою розрізняють ряд різновидів браконьєрства:

  • Браконьєрство відносно мисливських ресурсів — це незаконне знищення тварин і птахів, у тому числі занесених до Червоної книги;
  • Рибне браконьєрство — це незаконний вилов риби забороненими методами та засобами;
  • Пісочне браконьєрство — це незаконний видобуток і продаж піску, гальки, черепашника;
  • Лісове браконьєрство — це незаконна порубка лісу та збут пиломатеріалів;
  • Квіткове браконьєрство — це збір та торгівля червонокнижними ранньоквітучими квітами — пролісками, сон-травою, шафранами, білоцвітами, цикламеном;
  • Наукове браконьєрство — це своєрідний вид легального браконьєрства, яке відбувається під так званими «науковим» завданнями. Під прикриттям науки часто здійснюють браконьєрські дії рибінспекції, різні відомчі наукові інститути.
  • Продаж браконьєрських снастей — це виготовлення, збут, зберігання отруйних принад, колючих, давлячих та капканоподібних пристосувань, електровудок, вибухових речовин, пташиного клею та волосінних сіток (крім тих, що призначені для промислового лову, а також інших засобів, заборонених законом.

Крім видів браконьєрства, розрізняють ще типи браконьєрів, а саме:

  • ті, для кого браконьєрство є засобом прогодувати сім’ю;
  • ті, для кого браконьєрство є бізнесом;
  • ті, для кого браконьєрство є розвагою, куражем.

 

Петлі — поза законом

Після виходу в світ статті про застосування в угіддях поряд із Ганжівкою заборонених для полювання знарядь, через мережу Інстаграм до редакції звернулася людина, яка назвалася родичкою одного з місцевих жителів.

Нижче публікуємо її повідомлення із збереженням авторського стилю.

Можливо, сама того не підозрюючи, автор повідомлення дала редакції черговий інформаційний привід. Ми спробували дізнатися, чи можна використовувати петлі для лову звірів у своєму приватному домоволодінні.

За консультацією звернулися до Володимира Панічевського, голови Президії районної організації Українського товариства мисливців та рибалок.

Він відповів:

— Мисливські петлі в Україні заборонені для використання в полюванні. А в межах населеного пункту, Ганжівка то чи Київ, заборонене будь-яке полювання. Полювати можна не ближче, ніж за 200 метрів до села. Безумовно, у межах приватного домоволодіння практично неможливо перевірити, чи ставить громадянин петлі, чи ні. Але в будь-якому разі, він є правопорушником.

Що ж, реакція на статтю — це добре. А якщо петлі поряд з Ганжівкою ставити припинять, буде взагалі чудово.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2022, 10:30 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації