Вхід | Реєстрація

Кобеляцький бандурист, яким захоплювались в Америці

Кобеляцький бандурист, яким захоплювались в Америці
Тетяна Чешко розповідає про талановитого земляка

17 січня виповнилося 115 років із дня народження композитора, бандуриста і диригента Григорія Трохимовича Китастого.

Минулої п’ятниці в Кобеляцькому музеї літератури та мистецтва відбувся захід «Маестро бандури». Працівники установи приурочили його ювілейній річниці з дня народження нашого земляка.

Учасники заходу взяли участь у екскурсії-лекції. Вони ознайомилися з експозиціями та виставками, що розповідають про життя і творчість Григорія Китастого, та послухали записи пісень у його виконанні.

 

Біографічна довідка

Григорій Китастий народився в 1907 році в сім’ї, яка вела свій родовід з «козацького стану». Китасті виховували чотирьох синів і доньку. Григорій був найменшеньким у сім’ї.

З 1927 року Григорій Трохимович навчався в Полтавському музичному технікумі на вокально-хоровому відділі. А в 1930-му вступив до Київського музично-драматичного інституту, на диригентсько-капельмейстерський факультет. За час навчання оволодів технікою гри на скрипці, корнеті та на бандурі. У 1933-му перейшов на композиторський факультет. За два роки спершу став дійсним членом Київської капели бандуристів, а потім — Державної зразкової капели бандуристів України. Працював концертмейстером, далі — заступником мистецького керівника.

Складними були воєнні роки. У 1942 році наш земляк потрапив у німецький полон, звідки йому вдалося втекти. Повернувшись у Київ, Китастому разом із однодумцями вдалося відродити капелу. У 1943 році бандуристів у статусі остарбайтерів відправили в Німеччину. Виступали також перед вояками Української повстанської армії в Західній Україні.

У 1949 році Григорій Трохимович разом з капелою переїздить на постійне місце проживання до США, у Детройт.  Протягом свого життя Григорій Трохимович не розлучався з капелою і досяг великого успіху у виконавській майстерності. Капела з тріумфом виступала в найбільших країнах світу.

1984-го наш земляк несподівано захворів і 6 квітня помер від раку  на 77 році життя. Похований Григорій Китастий на українському православному цвинтарі біля церкви в Баунд-Бруці, штат Нью-Джерсі (США).

У 2008 році Указом Президента України Віктора Ющенка бандуристу присвоєно звання Герой України.

У 1990 році в Кобеляках побувала дружина покійного бандуриста Галина Дмитрівна Китаста. Вона відвідала музей і передала матеріали про творчість чоловіка.

Працівники музею запрошують усіх бажаючих відвідати установу і дізнатись більше про талановитого земляка.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації