Вхід | Реєстрація

20 січня біличани відчули сморід у оселях

20 січня біличани відчули сморід у оселях

Люди почали обговорювати подію в соцмережах. Але, за словами газовиків, із скаргами до них не зверталися.

Дехто з коментаторів у соцмережах, вочевидь, знайомий із базовими речами в технології подачі та використання побутового газу, пояснював, що запах у оселях біличан створив не сам природний газ, а домішаний до нього одорант.

Роман Романенко, керівник міжрайонного підрозділу «Полтавагаз», у телефонній розмові підтвердив, що сам газ не має запаху, тому для виявлення можливого його витоку і додають спеціальний одорант. Суміш подається в пунктах розподілу газу, методом краплинної подачі. Норма — 16 грамів на 1000 кубометрів.

Чи можливе випадкове «передозування» одоранту? Роман Романенко пояснив, що таке трапитися може.

У таких випадках необхідно провести провітрювання оселі. Адже одорант, на відміну від самого природного газу, є токсичною речовиною і може завдати шкоди організму.

Якщо запах відчутний у квартирі, необхідно:

  • негайно припинити користування газовими приладами: перекрийте вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними та забезпечте провітрювання приміщень, відкрийте вікна та двері;
  • викличте аварійну службу газу за телефоном 104;
  • ні в якому разі: не використовуйте сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню; не вмикайте і не вимикайте світло та будь-які електроприлади; не користуйтеся електродзвінками квартир; не використовуйте дискові телефони;
  • попередьте сусідів.
  • організовано і без паніки виведіть людей із загазованих та сусідніх приміщень;
  • з прибуттям бригади аварійної газової служби дійте за їх вказівками.

У обмеженому просторі вибухонебезпечна концентрація скрапленого газу 1,8–9 %, а природного газу — 5–15 %.

Природний газ без домішків практично не шкідливий. Основна його складова — метан, який не є токсичним. Цей елемент може викликати задуху лише при вмісті його в повітрі понад 20 %.

Токсичність природного газу зумовлена вмістом у ньому сірководню та вуглекислого газу. Газ, як правило, повністю не згоряє. Частина його у вигляді окису вуглецю залишається в приміщенні і за недостатньої вентиляції приміщення збирається в місцях, де немає руху повітря. Окис вуглецю (чадний газ) викликає отруєння. За концентрації 0,1 % через 1 годину виникають головний біль, нудота, шум у вухах, сонливість, запаморочення, задуха, блювота. Рекомендується часто провітрювати приміщення, особливо там, де газ горить відкритим полум’ям.

У разі отруєння чадним газом слід негайно викликати швидку допомогу. Перед прибуттям лікаря потерпілого потрібно винести на свіже повітря, а взимку — в добре провітрене приміщення. Для полегшення дихання — звільнити від затісного одягу. Якщо постраждалий у свідомості, необхідно напоїти його чаєм чи кавою, накрити, примусити нюхати нашатирний спирт, зігріти грілками чи налитою в пляшки гарячою водою, і в жодному разі не давати йому заснути. Також добре діє розтирання всього тіла.

Якщо людина втратила свідомість, але дихання не припинилось, треба покласти її на бік, розстібнути одяг, збризкати холодною водою, дати понюхати нашатирного спирту, розтерти і зігріти.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2022, 15:26 | Кобеляки | Суспільство
1. Fed654Frumos / 27 січня 2022, 23:35
Чому тільки біличани відчувають запах одоранту?Хіба в них окрема гілка подачі газу,відмінна,наприклад від кобелячан?Хай перевірять ’’Зорі’’,може то вже свиней завезли?))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації