Вхід | Реєстрація

Боротьба за свої права: беріть приклад із суддів

Боротьба за свої права: беріть приклад із суддів

Під час так званого карантину в Україні почалося безпрецедентне порушення прав громадян — починаючи від обмеження права на пересування до зменшення зарплат. Більшість мовчки з цим змирилися. Але дехто зумів відстояти свої права.

Так, днями інтернет-ресурс «Полтавщина» розповсюдив інформацію, яка може стати прикладом і своєрідною інструкцією до дії, як можна через суд відстояти свої порушені конституційні права.

Приклад усім іншим українцям показали судді. Далі — цитата із «Полтавщини».

«У квітні 2020 року Верховна Рада внесла зміни до Державного бюджету, відповідно до яких були обмежені зарплати працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ — зокрема, органів держвлади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування. Вони могли отримати не більше 10 мінімальних зарплат. На той час це становило 47230 гривень.

До цього переліку входили і судді місцевих та інших судів, які, зазвичай, отримують понад 47 тисяч гривень на місяць завдяки доплатам за вислугу років, додаткові навантаження, наукові ступені, доступ до секретної інформації тощо. Тож дехто не погодився з такими обмеженнями.

Упродовж 2021-го року 26 суддів, які працюють у судах Полтавської області, звернулися із позовами на отримання частки зарплати, яку їм не виплатили в 2020-му. І виграли позови.

Виносячи рішення на користь своїх колег, Полтавський окружний адміністративний суд керувався постановою Конституційного суду.  Він, у свою чергу, вирішив, що виплата суддівської винагороди має здійснюватися в повному обсязі, без обмеження максимального розміру на місяць. У КСУ наголошували, що належна оплата праці суддів забезпечує їхню незалежність, що є їхнім особистим привілеєм і гарантується Конституцією України.

У результаті, лише 26 полтавських суддів отримали з бюджету належну їм доплату в загальній сумі 5 мільйонів гривень».

За інформацією з «Полтавщини», до переліку суддів, які виграли позови до держави, належать і двоє жителів Кобеляцької громади.
Голова Кобеляцького районного суду Ірина Омельченко, як стверджує «Полтавщина», добилася виплати їй 141 899 тисяч гривень, а суддя Тетяна Мороз — 113 025.

Що ж, ми можемо лише привітати суддів із відновленням справедливості та законності і побажати їм такої ж принциповості в захисті прав їх земляків, права яких часто обмежують навіть не законами, а нікчемними постановами Кабміну. А «ковідні» доплати інколи не отримують і медики, і поліцейські.
Сторінку підготував


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 січня 2022, 10:07 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації