Вхід | Реєстрація

Шлагбаум на дорозі: самоуправство чи необхідність?

Шлагбаум на дорозі: самоуправство чи необхідність?
кадр із відео

Днями в мережі з’явилося відео, зняте і оприлюднене блогером з міста Кам’янське Павлом Захаровим. На ньому зафіксований конфлікт, що виник між Захаровим та людьми в камуфляжній формі. Ймовірно, співробітниками ландшафтного парку «Нижньоворсклянський».

Павло Захаров розповів у телефонній розмові про події, які передували знятому на відео конфлікту. За словами жителя Кам’янського, він захоплюється рибалкою, у тому числі і зимовою. Окрім того, веде власний відеоблог на Ютубі. Буває Захаров і на території Кобеляцької громади, адже тут достатньо водойм, придатних для риболовлі.

22 січня Павло Захаров їхав по автодорозі в районі села Вільховатка. За його словами, чоловік рухався в напрямку села Шевченки. Але йому довелося зупинити автомобіль, адже проїжджа частина була заблокована іншими транспортними засобами.

Захаров розповів:

— Підійшов до мене чоловік у камуфляжі. Сказав, що він єгер. Я попросив, аби мені дали змогу проїхати. Він нібито погодився. Відійшов. Далі виднівся гурт чоловіків. Як мені здалося, вони обідали. Думаю, що алкоголь там теж був присутній. Чоловік, який назвався єгерем, повернувся вже в супроводі інших громадян. Усі були в камуфляжній формі. І тут почалося. Грубощі, хамство, матюки і відверті погрози. На відео все це зафіксоване. Мене не пропустили. Щось говорили, що тут люди зі зброєю, що тут стріляють. Обзивали. Потім почали закривати перед машиною шлагбаум. Один із чоловіків, пізніше я дізнався, що то був співробітник парку «Нижньоворсклянський» Олег Сєров, ударив кулаком по лобовому склу мого автомобіля. Скло тріснуло. У них там, я так зрозумів, якась приватна вотчина. Вони вагончик встановили, поставили шлагбаум, запровадили якийсь незрозумілий пропускний режим. Так, можливо, там і заповідник, хоча ніяких знаків немає. Можливо, і якісь заходи проводились. Але це не дає права цим людям перегороджувати дорогу загального призначення, тим більше, грубіянити і погрожувати.

За словами Захарова, він викликав на місце події поліцейських. Ті прибули дуже швидко. Склали протокол. Але на об’єктивний розгляд справи Павло Захаров не розраховує. Він каже:

— Доки їхали поліцейські, ті нахаби втекли. Але я чув, як говорили: «— А хто з поліції приїде? А, наші. Ну, то нічого страшного.»

Блогер планує звернутися до суду.

Начальник відділення поліції № 2 Володимир Кузьменко підтвердив редакції, що заява громадянина Захарова зареєстрована і перебуває на розгляді. Вирішується питання, чи вносити її в ЄРДР.

 

Олег Сєров вважає, що за блогером стоять інші люди

Через два дні після інциденту та оприлюднення відео ми зустрілися з Олегом Сєровим, співробітником «Нижньоворсклянського». Розмова відбулася в Кобеляках.

Почали із законності встановлення шлагбауму.

Сєров розказав:

— Почнемо з того, що там немає дороги загального призначення. У свій час цей місток та дорогу через ліс проклав один з місцевих аграріїв. Чоловік уже помер. Тому ні про яке перегороджування дороги загального призначення мова йти не може. Там не лише шлагбаум, там і вагончик для сторожа, і відеокамери установлені. Навіщо? Острів Вільховатський, а це саме острів є таким собі «лакомим» штаточком для браконьєрів. Як для тих, хто вибиває звірів, так і для тих, хто ставить сітки. Сам острів не входить до території РЛП «Нижньоворсклянський», а вода навколо нього входить. Тут багато рибних місць, тут є, де заховатися, сюди сходяться звірі. Поряд Дніпропетровська область, і доїхати можна ґрунтовими дорогами. От і їдуть сюди браконьєри. От тому ми встановили там такий собі пост. І лісники, і рибінспектори, і місцеві жителі знають, де лежить ключ від замка. Знають і добросовісні рибалки, які приїжджають з інших областей. Відкрили, закрили, поклали на місце, ні з ким конфліктів не буває. По великому рахунку, можна згорнути в яр і той переїзд, і шлагбаум, і все інше. Але як туди буде сільськогосподарська техніка заїжджати? Там же поля. Так, землю на острові розпаювали незаконно. Але не я це робив. Ну й заберуть її зараз у селян. І з чим вони залишаться?

Щодо самого конфлікту, то Сєров каже:

— Я впевнений, що конфлікт був спровокований. Він же, той блогер, не все у відео показав. Те, що йому невигідно, він вирізав. От дивіться. Йде законне полювання на парнокопитного звіра, на кабана. Документи в мене всі є. На місці 22 мисливці. Усі — зі зброєю. Так, ми заставили проїзд своїми машинами. Так, ми не пропускали інших людей. Повторюся — це не дорога загального користування. Приїжджали до цього блогера і після нього з десяток рибалок. Усім все пояснили, спокійно і без крику. Це ж полювання, тут стрілятимуть. Так усе починалося із цим блогером. Але ж він був не сам. Він знімає, а інший чоловік, що був з ним, починає кричати, погрожувати, матюкатися. Обстановка стає «гарячішою», він знімає і те, що йому потрібно, викладає. Ну от ви — журналіст. Ви під’їхали, а на лісовій дорозі двадцять чоловіків зі зброєю. Ви будете лізти на рожон? Думаю, що ні. А він ліз. От я й думаю, що блогера використали. А використав один дуже заможний і впливовий чоловік з Дніпра, якого я ловив на браконьєрстві. Цілком можливо, що він причетний і до підпалу мого будинку, і до пошкодження мого автомобіля.

Такі от дві кардинально різні версії одного конфлікту.

Далі редакція перевірить, чи дійсно та дорога не відноситься до автошляхів загального користування і чи дійсно в’їзд на острів можливий для всіх бажаючих.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 січня 2022, 11:56 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації