Вхід | Реєстрація

Вартість страв у школах зросте удвічі

Вартість страв у школах зросте удвічі

Редакція розпочинає збирати враження педагогів, працівників шкіл, дітей та їх батьків з приводу майже революційних змін у шкільному меню.

Реформа харчування школіряв від Євгена Клопотенка є зараз однією з найбільш обговорюваних тем в українському суспільстві. Одні гаряче підтримують зміни в шкільному меню, особливо виключення з нього ковбаси, сосисок, консервів та зменшення кількості продуктів з великим вмістом «швидких» вуглеводів. Інші, у більшості своїй, батьки школярів, не приховують свого роздратування, заявляючи, що їх діти не можуть їсти нові страви і приходять додому голодними. Фото салату із сирого червоного буряку зі сметаною стало хітом соцмереж.

Швидше за все, істина, як завжди, знаходиться десь посередині. Те, що українці їдять багато і неправильно, є загальновідомим фактом. Достатньо порівняти фото школярів 80-90-х років минулого століття і теперішніх. Ще тридцять років тому в класах, особливо молодших, практично не було учнів із зайвою вагою, зараз важко знайти худеньких. А цукровий діабет другого типу стає хворобою номер 1 як серед дорослих, так і серед дітей.

Водночас, багато страв від Клопотенка, і про це говорять фахові дієтологи, хоча й корисні, але важкі для травлення. А діти в школах звикли їсти похапцем, під час перерви. Така незбалансованість може призвести до серйозних проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Ще хтось зауважує, що продукти, які використовують для приготування нових страв, коштують досить дорого, і це призведе до різкого здорожчання шкільного меню.

Сергій Войченко, директор Ляшківського ліцею, підтвердив нам у телефонній розмові, що вартість приготування страв із нового меню удвічі вища, аніж раніше. Окрім того, деякі продукти, скажімо, руколу, придбати не так уже й легко.

Але зауважив:

— З приводу руколи та інших специфічних і навіть екзотичних для більшості українців продуктів, то нам дозволено їх заміняти. Так що думаю, що десь через місяць усі звикнуть до змін, меню буде остаточно відпрацьоване і ситуація заспокоїться. Як на мене, то більшості школярів нові страви подобаються. Я особисто запитую дітей про їх враження. Хвалять. Звичайно ж, не всі. Для багатьох діток різке зменшення кількості цукру є незвичним. Вони звикли їсти солодке. Але думаю, смакові пріоритети зміняться.

Нагадаємо, що в Ляшківському ліцеї сільська рада забезпечує безкоштовне харчування всіх учнів молодших класів від 1-го до 5-го, а також старших школярів з пільгових категорій.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 січня 2022, 17:01 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації