Вхід | Реєстрація

Підвищення зарплати медикам: хто ж збреше?

Підвищення зарплати медикам: хто ж збреше?

Невдовзі лікарі та медсестри мають отримати нову зарплату, розмір якої підвищений з 1 січня 2022 року. Але може статися так, що багато медиків отримають збільшену зарплату лише один раз.

Уряд України анонсував, що з 1 січня 2022 року всі без виключення лікарі та медсестри, котрі працюють у державних та комунальних закладах охорони здоров’я, отримуватимуть  більшу, аніж раніше, зарплату. Згідно з обіцянками урядовців та чиновників профільного міністерства, лікарі будуть заробляти не менше 20 тисяч гривень у місяць, а медсестри — не менше 13,5 тисячі. А можуть  і більше. За словами високопосадовців, керівники медичних закладів на місцях мають право платити своїм підлеглим і більше 20 тисяч у місяць.

Нібито, все добре. Кошти на нову зарплату мають надходити з державного бюджету. А голова профільної комісії Верховної Ради Михайло Радуцький суворо попередив керівників лікарень про відповідальність за невиплату підвищеної зарплатні. Аж до накладення штрафів у розмірі 65 тисяч гривень за кожного працівника.

Депутат 21 січня на своїй сторінці в соцмережі оголосив:

— Жорстко реагуватимемо на спроби переведення медиків на пів ставки. До Комітету та в особисті повідомлення моєї сторінки Facebook надходять сигнали про те, що деякі керівники медичних установ намагаються змушувати співробітників переходити на 0,5 або 0,75 ставки. Хоча, фактично люди продовжуватимуть виконувати той обсяг роботи, що й раніше.

Він запропонував тим медикам, кого переведуть на половину ставки, звертатися у Верховну Раду.

Та, водночас, до редакції «ЕХО» продовжує надходити інформація про те, що, скажімо, у Кобеляцькій лікарні медики ще не отримали всю заробітну плату навіть за грудень минулого року. А нову підвищену зарплату медики лише чекають.

Роз’яснення ми спробували отримати в головного лікаря кобеляцької міської лікарні Володимира Казирода. Він розказав:

— Ситуація наступна. Наш заклад заключив договір із НСЗУ на 16 пакетів надання різних медичних послуг. Зараз ми закінчуємо проводити розрахунки. І якщо вийде так, що із врахування зароблених на наданні послуг коштів та усіляких доплат зарплата лікаря виявиться меншою, аніж 20 тисяч, то Національна служба здоров’я доплатить необхідну суму. Обіцяють, що гроші надійдуть до 7 лютого.

Але Володимир Олексійович очікує, що вже з лютого в Кобеляки та інші медзаклади почнуть приїжджати з перевірками аудитори НСЗУ.

Він пояснює:

— Справа в тому, що на оту підвищену зарплату лікар та медсестра повинні надати певну кількість послуг. Приміром, потрібно акушеру-гінекологу надати допомогу 40 пацієнткам. А вони в  нас удвох, маю на увазі гінекологів, приймають 15 пацієнток. А «потрібних» хворих зараз не допишеш. Лікар пацієнтів не «придумає». Усе фіксується, миттєво заноситься в загальноукраїнську базу даних і легко перевіряється. І от, уже в лютому ми можемо очікувати, що до нас приїдуть і запитають, на якій підставі ми виплатили 20 тисяч гривень лікарю, який не прийняв відповідну кількість хворих. І тоді виникне дилема — переводити на півставки чи на почасову оплату.

Отака ситуація. Як буде в реальності — побачимо вже в лютому. Але, швидше за все, буде так, як розказав Казирод, а не так, як обіцяють міністерські чиновники та депутати. Адже, згідно з державною концепцією «гроші ходять за пацієнтом», якщо не буде пацієнтів, то не буде й грошей. Це раніше, при клятих «совєтах», при так званій «системі Семашко», вважалося, що чим менше хворих, тим краще. Зараз навпаки — чим більше людей хворіють, тим краще має бути медикам. Безумовно, самі лікарі в цьому не винні. Причина в прийнятій концепції.

Як наслідок, можна прогнозувати скорочення робочих місць серед медиків, переведення їх на почасову систему оплати із фактичним зниженням реальної зарплати, закриття закладів у цілому.

А потім, після чергової епідемії, — хворі та трупи в коридорах, дефіцит медиків. Пам’ятаєте репортажі з Італії на початку коронавірусної епохи? Там, у Італії, схожа реформа відбулася раніше, аніж в Україні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2022, 15:30 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації