Вхід | Реєстрація

Кобеляки можуть повторити долю Львова

Кобеляки можуть повторити долю Львова
Львів - 2017

Попри той факт, що протягом минулого тижня комунальники вивезли з вулиць міста відходи, що накопичувались там із середини січня, Кобеляки, як і раніше, стоять перед загрозою сміттєвого колапсу.

Шість років тому на межі сміттєвого колапсу опинився Львів. У 2016 році під час гасіння пожежі на Грибовицькому полігоні, де «хоронили» львівське сміття, загинули пожежники. Після цього рішенням суду полігон був закритий, хоча й до цього вже років десять, як санітарна служба заборонила експлуатацію цього полігону. Після закриття грибовицького звалища львівське сміття повезли по всій Україні. Його нелегально вивантажували і на території Кобеляцького району.

Майже рік Львів жив на межі сміттєвого колапсу. Зрештою, тоді в 2017‑му році міська влада передала функції управління відходами Львівській облдержадміністрації і виділила з бюджету міста 300 мільйонів гривень для оплати відповідних послуг.

Але з того часу, тобто протягом шести років, остаточно проблема утилізації львівського сміття так і не вирішена. Адже у Львові немає ні нових полігонів для його захоронення, ні переробного заводу.

Якщо довіряти сюжету ТСН, то й до сьогодні львівські відходи вивозять на полігони в інші населені пункти України. У 2020 році це обходилося міському бюджету в майже 200 мільйонів гривень. Це при тому, що за рік Львів «виробляє» 245 тисяч тонн сміття.

 

За що й кому платити 20 мільйонів

У Кобеляках, маленькому містечку на Полтавщині, у 2022‑му році відбуваються події, надзвичайно схожі на львівські.

У 2021 році рішенням суду було закрите сміттєзвалище. До речі, з 2019 року, коли його незаконно створили, і до сьогодні ніхто так і не побачив жодного документу не цей об’єкт.

Після рішення суду закономірно виникла проблема утилізації кобеляцьких відходів. На території громади немає жодного санкціонованого звалища, яке могло хоча б тимчасово «прихистити» міське сміття. Міська влада спробувала самочинно вивезти сміття на територію колишнього асфальтного заводу, але зіткнулася із спротивом жителів сіл Сухинівка та Лісне.

Сусідні громади, попри наявність на їх території санкціонованих полігонів для збору ТВП, відмовилися приймати кобеляцьке сміття. Кілька тижнів гори відходів нагромаджувалися прямо на вулицях. Але потім їх вивезли. Спочатку — на подвір’я комунального підприємства «Водоканал Плюс», потім — у невідомому напрямку. За словами міського голови Олександра Копельця, сміття повези на полігон у Горішні Плавні. Після цього голова міськради кілька разів на різних зібраннях говорив, що вивезення сміття обійдеться громаді в 20 мільйонів гривень.

Здавалось би, кобелячани можуть зітхнути з полегшенням і готуватися до підвищення тарифу на вивезення відходів, що має включити в себе нові додаткові витрати.

Але ж… Редакція «ЕХО», звичайно ж, продовжує відслідковувати ситуацію із вивезенням відходів з Кобеляк. І отримана нами інформація не дає приводів для оптимізму.

Для початку ми вирішили перевірити достовірність інформації про вартість вивезення відходів з Кобеляк до Горішніх Плавнів. Адже ні міський голова Олександр Копелець, ні його підлеглі ще жодного разу не продемонстрували громадськості жодного договору з перевізниками чи підприємством, що утилізує відходи, жодної калькуляції витрат. Усе в стилі Копельця — сказав 20 мільйонів, і все. А чому не 100 мільйонів? Чи 1 мільйон? І скільки взагалі відходів вивозять із Кобеляк? Оприлюдненням офіційної інформації з цього надважливого для життя громади питання міська рада себе звично не утруднює.
Під час зустрічі з жителями села Сухинівка міський голова сказав, що з міста вивозять 60 тисяч «кубів» відходів. А вартість утилізації кобеляцьких відходів у Горішніх Плавнях обійдеться бюджету в 20 мільйонів гривень.

А тепер давайте порівняємо ці дані з даними ТСН щодо вивезення львівського сміття. Львів, де кількість жителів майже в сто разів більша, аніж у Кобеляках, витрачає менше 200 мільйонів. І невже один житель Кобеляк за рік продукує 6 «кубів» відходів?

Таке порівняння дозволяє зробити припущення, що сума в 20 мільйонів взята «від ліхтаря». Як і все інше, про що говорить зараз міський голова.

Для того, щоб отримати офіційну інформацію про вартість послуг полігону в Горішніх Плавнях, ми направили запити в тамтешню міську раду, на саме підприємство «Спецеко», що займається утилізацією відходів у Горішніх Плавнях, та в Кобеляцьку міськраду.

Одночасно, розуміючи, що відповіді на запити можна чекати місяцями, а то й роками, і не отримати взагалі, редакція підключила і неофіційні джерела для збору інформації.

Уже в суботу, 4 лютого, із неофіційного, але дуже надійного джерела ми отримали інформацію про те, що ніякого офіційного договору між Кобеляками та підприємством «Спецеко», що в Горішніх Плавнях, не існує в природі. Просто була досягнута домовленість між двома керівниками громад. У Горішніх Плавнях погодилися прийняти сміття, накопичене за кілька тижнів бездіяльності кобеляцької влади та комунальників. Але про співробітництво на тривалий період часу, скажімо, на рік, мова взагалі не йшла.

Отже, у будь-який момент процес вивезення відходів із Кобеляк на полігон у Горішні Плавні може бути припинений. І тоді штучні «гори» на вулицях знову почнуть рости. А на порозі — весна із традиційним збільшенням кількості сміття та природним процесом підвищення температури, гниттям органіки, появою мух та запахів.

Так що кобелячанам потрібно бути готовими до не найкращих часів. А з цим — сортувати відходи та копати компостні ями.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2022, 17:45 | Кобеляки | Суспільство
1. Ostap / 11 лютого 2022, 00:19
От мене заділо інше, одна радять копати по дворах компостні ями, інші на сходках розказують, що вони "палять мусор і все в них в селі чисто"....
От шановні і недуже жителі громади, а Ви задумались, що пропонуєте? Зараз 2022 рік, а що в нас змінилось з 1991 року? Почали топити дровами? Закрили автостанцію? Фактично закриті всі промислові підприємства району? А тепер давайте ще вириємо компостну яму в кожному дворі! Особливо цікаво побачити такі компостні ями в дворах багатоповерхівок, на задніх дворах магазинів (а місцями це буде посеред вулиці, в парку...) Це Ви вважаєте буде достойним розвитком громади?
Давайте оголосимо, що кожен бізнес/установа в Кобеляках має мати свою компостну яму. Донесіть це редакція до АТБ, Маткетопту, держустанов, і т.п.
Далі, шановний редактор, чи не ви недлавно писали про заборону спалювання листя осінню? А тепер слова жителів села про те що вони палять поліетилен, пластик,.... Вас не короблять? Що на Вашу думку більш шкідливе - дихати таким димом, чи коли це валяється на землі?
А питання вибачте смороду, якщо 1-2-5 людей на вулиці викопає компостну яму, то ми цього не помітимо, а от якщо кожен? Ви взагалі пробували пройтись колись містом пішки? В нас культурно кажучи Кобеляки воняють - десь каналізацією, десь свиньми, десь незрозумілою хімією, а койде резиною яку палять в котлах представники бізнесу (і не тільки). Давайте ще компостних ям додамо.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації