В Україні з 1 січня відбулася справжня харчова революція. У навчальних закладах дітям запропонували нові, незвичні для багатьох страви. Зрозуміло, що нововведення викликало багато дискусій.
З 1 січня 2022‑го року було змінене меню в усіх навчальних закладах України, як в школах, так і в дитсадках. Ініціатором змін виступила дружина Президента України Олена Зеленська. А нове меню було сформоване за рекомендаціями кухаря і шоумена Євгена Клопотенка.
Принципові зміни — суттєве зменшення кількості солі та цукру, що додаються у страви, відмова від ковбас та консервованих продуктів. Натомість було рекомендовано різко збільшити кількість свіжих овочів та фруктів.
Як і будь-яке нововведення, реформа системи харчування в навчальних закладах знайшла як своїх прихильників, так і критиків. Чимало батьків говорять про те, що їх діти відмовляються їсти нові страви і, в результаті, приходять додому голодними.
У той же час, чиновники від освіти на місцях радять не поспішати з висновками. Адже минуло зовсім небагато часу з дня запровадження нового меню.
Говорить Наталія Коваль, начальник Кобеляцького міського відділу освіти:
— По великому рахунку, діти їли нові страви лише кілька днів. Зараз взагалі, у зв’язку з карантином, вони школи не відвідують. Думаю, що лише через місяць після того, як відновиться повноцінний навчальний процес, можна буде робити якісь висновки та корективи. Взагалі ж, на мою думку, є дві основні складові у потенційному успіху реформи системи харчування в навчальних закладах. Перша складова — робота кухаря. От днями довелося побувати на презентації нових страв у школі № 3. Видно було, що самим кухарям подобається готувати по-новому. Вони кажуть, що страви стали набагато різноманітнішими. Раніше — каша і огірок до неї. А зараз розширився асортимент продуктів і, як наслідок, — страв, які з них можна приготувати. Друга складова — робота класних керівників. Їм доведеться докласти більше зусиль для того, щоб дітки почали куштувати, їсти, а з цим і звикати до дійсно здорової та смачної їжі. Знаю, що це не просто, у всіх нас вже випрацювалися смакові стереотипи. Мені самій вдова важко вживати чай масала. А в школі на дегустації спробувала — сподобалося.
Дегустація страв із нового меню відбулася в кобеляцькій міській школі № 3 у четвер, 3 лютого. Акцію організувала директор навчального закладу Таїсія Масич. На неї були запрошені батьки дітей, які навчаються в різних класах. Після невеличкої лекції про систему харчування «від Клопотенка» люди змогли особисто скуштувати деякі страви. Загальне враження — смачно, хоча незвично. Найбільше присутнім сподобалася запіканка з рисом.
Уже згадувана Наталія Коваль, яка теж була присутня на заході, пообіцяла, що аналогічні дегустації для батьків будуть проведені і в інших навчальних закладах.
Щоправда, одразу потрібно відзначити, що вартість харчування в навчальних закладах після запровадження нового меню зросла в два рази. У дитсадках зараз — 40 гривень у день, половину з яких вносять батьки, у школах — 25 гривень для дітей молодших класів та пільговиків.