Вхід | Реєстрація

Чи питимуть діти чай масала?

Чи питимуть діти чай масала?

В Україні з 1 січня відбулася справжня харчова революція. У навчальних закладах дітям запропонували нові, незвичні для багатьох страви. Зрозуміло, що нововведення викликало багато дискусій.

З 1 січня 2022‑го року було змінене меню в усіх навчальних закладах України, як в школах, так і в дитсадках. Ініціатором змін виступила дружина Президента України Олена Зеленська. А нове меню було сформоване за рекомендаціями кухаря і шоумена Євгена Клопотенка.

Принципові зміни — суттєве зменшення кількості солі та цукру, що додаються у страви, відмова від ковбас та консервованих продуктів. Натомість було рекомендовано різко збільшити кількість свіжих овочів та фруктів.

Як і будь-яке нововведення, реформа системи харчування в навчальних закладах знайшла як своїх прихильників, так і критиків. Чимало батьків говорять про те, що їх діти відмовляються їсти нові страви і, в результаті, приходять додому голодними.

У той же час, чиновники від освіти на місцях радять не поспішати з висновками. Адже минуло зовсім небагато часу з дня запровадження нового меню.

Говорить Наталія Коваль, начальник Кобеляцького міського відділу освіти:

— По великому рахунку, діти їли нові страви лише кілька днів. Зараз взагалі, у зв’язку з карантином, вони школи  не відвідують. Думаю, що лише через місяць після того, як відновиться повноцінний навчальний процес, можна буде робити якісь висновки та корективи. Взагалі ж, на мою думку, є дві основні складові у потенційному успіху реформи системи харчування в навчальних закладах. Перша складова — робота кухаря. От днями довелося побувати на презентації нових страв у школі № 3. Видно було, що самим кухарям подобається готувати по-новому. Вони кажуть, що страви стали набагато різноманітнішими. Раніше — каша і огірок до неї. А зараз розширився асортимент продуктів і, як наслідок, — страв, які з них можна приготувати. Друга складова — робота класних керівників. Їм доведеться докласти більше зусиль для того, щоб дітки почали куштувати, їсти, а з цим і звикати до дійсно здорової та смачної їжі. Знаю, що це не просто, у всіх нас вже випрацювалися смакові стереотипи. Мені самій вдова важко вживати чай масала. А в школі на дегустації спробувала — сподобалося.

Дегустація страв із нового меню відбулася в кобеляцькій міській школі № 3 у четвер, 3 лютого. Акцію організувала директор навчального закладу Таїсія Масич. На неї були запрошені батьки дітей, які навчаються в різних класах. Після невеличкої лекції про систему харчування «від Клопотенка» люди змогли особисто скуштувати деякі страви. Загальне враження — смачно, хоча незвично. Найбільше присутнім сподобалася запіканка з рисом.

Уже згадувана Наталія Коваль, яка теж була присутня на заході, пообіцяла, що аналогічні дегустації для батьків будуть проведені і в інших навчальних закладах.

Щоправда, одразу потрібно відзначити, що вартість харчування в навчальних закладах після запровадження нового меню зросла в два рази. У дитсадках зараз — 40 гривень у день, половину з яких вносять батьки, у школах — 25 гривень для дітей молодших класів та пільговиків.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 лютого 2022, 10:18 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації