Вхід | Реєстрація

Кримінальну справу по «Водоканалу» розслідували два роки

Кримінальну справу по «Водоканалу»  розслідували два роки

Днями на офіційному сайті Полтавського обласного управління Нацполіції було опубліковане повідомлення про те, що керівнику кобеляцького комунгоспу було повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Посадовця підозрюють у тому, що протягом кількох років очолюване ним підприємство добувало воду, яку використовувало для подачі жителям Кобеляк та підприємствам, розташованим на території міста, не маючи при цьому передбаченого законодавством дозволу на спецводокористування. Слідчі нарахували 1 мільйон 600 тисяч гривень збитків, завданих державі. І тепер директору оголошено про підозру одразу по двох статтях Кримінального кодексу — 364 «Зловживання владою чи службовим становищем» та 240 «Порушення правил охорони або використання надр».

У офіційному повідомленні не була вказана назва підприємства та прізвище його керівника. Між тим, відомо, що в Кобеляках водопостачанням займається одне підприємство. Це — «Водоканал Плюс». А директором є Володимир Юрко.

Повідомлення про оголошення підозри директору комунального підприємства через те, що комунгосп роками поставляв воду без дозволу на спецводокористування, викликало значний інтерес у кобелячан. Свідченням цього стала велика кількість переглядів цієї публікації як на сайті «ЕХО», так і в соцмережах.

Потрібно відзначити, що більшість людей, які написали коментарі, співчувають директору «Водоканалу» і не вважають, що він вчинив злочин. Основна теза, яку озвучують люди, — «Він же не крав воду для себе».

Редакція вирішила ретельніше дослідити цю тему та історію виникнення кримінальної справи по комунальному підприємству.

Отже, почнемо із самого дозволу. Дозвіл на спецводокористування є обов’язковим документом для фізичних та юридичних осіб, які добувають воду. Це передбачено Водним кодексом України. Отримувати цей дозвіл мають усі, хто використовує більше 5 кубометрів води на добу. Тобто, такі дозволи мають бути навіть у звичайних селян, які «качають» воду з побутових свердловин. У зв’язку з цим, редакція спробує отримати такий документ і повідомити читачів про результати експерименту.

Звичайно, добування води без такого дозволу є порушенням законодавства. Але кримінальна відповідальність настає лише в разі, коли користувач добуває більше 300 кубометрів води щоденно. Кобеляцьке підприємство «Водоканал Плюс» якраз і підпадає під цю норму.

Якщо знайти в Інтернеті ресурси відкритих даних, такі як Опендатабот та YouControl, то можна побачити, що кримінальне провадження за фактом добування води без спеціального дозволу «Водоканалом Плюс» відкрите ще в 2020 році.

А в 2021‑му з’явилася ухвала судді Бугрія, що дозволяє слідчому Делії продовжити терміни досудового розслідування. Посилання на https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-document/101929624/.

Цікаво, що з цієї ухвали стає відомо, що кримінальні провадження тривають не лише стосовно кобеляцького комунального підприємства, а й по меншій мірі десятка суб’єктів господарської діяльності. Серед них і знайомі жителям колишнього Кобеляцького району комунальне підприємство «Переволочанське» із Світлогірського та КП «Бутенківське», що працює на території Білицької громади. Вони теж добували воду без спецдозволу.

Далі — цитата із ухвали суду:

«За матеріалами кримінального провадження працівниками УСБУ в Полтавській області встановлено, що службовими особами суб`єктів господарської діяльності налагоджено протиправну схему використання корисних копалин без отримання спецдозволу на користування надрами та сплати відповідних рентних платежів до місцевого та Державного бюджетів України.

За вказаним фактом у рамках кримінального провадження встановлено та підтверджено довідкою Державної екологічної інспекції Центрального округу від 03.12.2020, що Кобеляцьке комунальне підприємство «Водоканал Плюс» (код 41678708, адреса Полтавська область, м. Кобеляки буд. 43 А) у період часу з 01.10.2017 по 31.08.2020 під час здійснення підприємством централізованого водопостачання населенню та відповідно забору води з 12 підземних закільцьованих свердловин у кількості більше, ніж 300 м. куб. на добу, без спеціального дозволу на користування надрами і підприємством видобуло 1314712 м. куб. внаслідок чого допущено самовільне використання водних ресурсів за відсутності дозвільних документів (спеціального дозволу на користування надрами), що є порушенням статті 23 Кодексу України про Надра.

Відповідно, загальна сума збитків за забір води з підземних водних свердловин, що використовується вказаним підприємством за відсутності спеціального дозволу на користуванням надрами (підземними водами) в період часу з 01.10.2017 по 31.08.2020, становить 1382419 грн. 67 коп».

Виявляється, ще в 2020 році співробітники Державної екологічної інспекції проводили по всій Полтавській області перевірки низки підприємств. І виявили порушення. А потім за матеріалами цієї перевірки були порушені кримінальні справи.

У 2021 році «Водоканал Плюс» перевіряли вже працівники Держпродспоживслужби. Виявили, що дозволу як не було, так і немає. Тоді «Водоканалу» донарахували ще кілька сотень тисяч нанесених державі збитків.

До речі, судячи з названих вище відкритих баз даних, після Нового року в кобеляцького комунального підприємства почав різко зростати і борг по податках.

Тобто, говорити про те, що кримінальне переслідування кобеляцького комунгоспу почали недавно, не доводиться.

А ось версія про те, що такі кримінальні справи використовують для розправи чи тиску на неугодних чиновникам вищого рівня керівників органів місцевого самоврядування чи комунальних підприємств, таки можна.

Адже більшість голів громад у один голос говорять, що отримання дозволу на спецводокористування є досить корупційною процедурою. Сам дозвіл — безкоштовний. Але для того, щоб його отримати, потрібно надати сотні документів, деякі з яких уже навіть загублені, і тому одним посадовцям доводиться банально платити іншим. Звичайно, гроші передають не з рук у руки, а через спеціальні фірми, які без проблем за певну, досить значну суму коштів, «принесуть» потрібний дозвіл на «блюдечку із блакитною смужечкою».

 

А як було раніше?

Для людей, які дійсно цікавляться ситуацією в кобеляцькій владі та комунальному підприємстві, не є секретом той факт, що отого горезвісного дозволу на спецводокорисутвання в комунгоспу немає вже із десятиліття. А кримінальна справа порушена лише два роки тому.

Логічно, що частина кобелячан вважає таку ситуацію несправедливою і вбачає в діях правоохоронних органів своєрідне «замовлення».
Редакції вдалося дізнатися, як було раніше.

Уявіть собі ситуацію. Приїжджають перевіряючі. Дозволу на спецводокористування немає. Натомість, на столі в директора «Водоканалу» лежить папочка. А в ній — листування. Директор підприємства раз у два-три місяці листом звертається до міського голови із проханням виділити кошти на отримання дозволу на спецводокористування. Адже в самого підприємства немає грошей для проведення цієї процедури.

Міський голова обіцяє на наступній сесії розглянути це питання і виділити кошти в разі перевиконання бюджету. Потім відбувається сесія, грошей або немає, або їх виділяють на інші потреби.

Після цього директор «Водоканалу» пише новий лист і отримує чергову відповідь-обіцянку. І так — роками.

Тобто, у разі виникнення специфічних запитань з боку правоохоронців чи контролюючих органів, директор комунгоспу мав «відмазку». Він же — діяв, писав, просив. А, як відомо, до відповідальності притягують, у тому числі, й за бездіяльність. Але — депутати не дали грошей. А як притягти до відповідальності депутатів, які не проголосували? Колективна безвідповідальність називається.

Чому такий фокус-покус не зробили Копелець із Юрком, хоча чудово знали про цей варіант? Точну відповідь знають лише вони.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2022, 16:53 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації