Вхід | Реєстрація

«Літератору» виповнилося одинадцять років

«Літератору» виповнилося одинадцять років

4 лютого «літератори» традиційно зібралися в читальному залі Кобеляцької міської бібліотеки. Письменники та любителі сучасної літератури відзначили черговий день заснування громадської організації. 

Як розповів голова «Літератора» Леонід Митько, колектив організації складають молодь, люди зрілого і поважного віку. Серед учасників «Літератора» — жителі Кобеляк, Жуків, Вільховатки, Лівобережної Сокілки, Перегонівки, Кустолових Кущів, Солошиного, Орлика, Придніпрянського та інших населених пунктів Кобеляччини.

— До спілки долучилися вихідці з нашого краю та ті, чия праця і творчість пов’язана з Полтавщиною, — відзначив голова ГО. — Нас об’єднує любов до художнього слова, до України. Ми, літератори, працюємо над підготовкою до видання нових творів, обмінюємося досвідом.

Останнім часом побачили світ видання наших земляків: книга Олександра Черкаського «Доза», поетична збірка Григорія Мокрого «Любіть Україну», краєзнавча книга Михайла Задорожнього «Наше Солошине» (третє видання), пісенна збірка Леоніда Митька «Навчитися грати на гітарі», фотоесей Костянтина Бобрищева «Війна і мир», збірка віршів, пісень і афоризмів Івана Телятника «Мелодія життя від серця і душі», збірник  Марини Хорольської «Віршозалежна», Ольги Дейнеки «Іду по серпантину», краєзнавча робота  авторського колективу Віталія Глинського, Віктора Шишацького, Михайла Лося і Вікторії Біліченко «Орлик і орляни» (друге видання).

Підготовлено до друку: книгу поезії і прози Михайла Лисака «Візерунок долі», краєзнавчу книгу Віктора Шишацького «Стежинами рідного краю», біографічна повість і збірка оповідань Ольги Ісип, мала проза й поезія Олександра Черкаського.

Леонід Митько наголосив, що всього за 11 років світ побачили 111 книг місцевих авторів. У роботах — історія і сьогодення Кобеляччини, розповіді про трудові подвиги козацького народу. Це багатожанровий матеріал: вірші, повісті, гуморески, поеми, байки, казки, мемуари, філософські твори. Важливим напрямком роботи залишається вивчення, популяризація культурної спадщини. «Літератори» ставлять собі за завдання написати історію населених пунктів Кобеляччини, історії трудових колективів, родин.

Про практичні кроки місцевих письменників написано в книгах голови громадської організації: «Літературне мереживо», «Цілюще срібло батьківських криниць», «Літературними стежками Кобеляччини», «Мої сучасники», «Земляки», «Дорога до батька».

«Літератори» тісно співпрацюють із громадськими організаціями «Кобеляцький краєзнавець» і «Кобеляцьке земляцтво». Також підтримують творчі зв’язки з літераторами сусідніх громад.

— Відрадно, що все потужніше звучать пісні авторства Миколи Касьяна, Людмили Овдієнко, Леоніда Митька, Олександри Казанко, Сергія Петренка, Івана Телятника, Любові Варич, Людмили Усенко, Юрія Дмитренка, Наталії Кушнір, Едуарда Стряпана, Ганни Демиденко, Василя Педана, — продовжує голова «Літератора». — Ці пісні виконують Андрій Уткін, Віктор Ліщина, Алім Чесак, Микола і Лариса Призові. Їх співають учасники хору ветеран Кобеляцького центру культури і дозвілля.

Усе це говорить про важливість роботи «літераторів», що направлена на розвиток літературного процесу, примноження творчого скарбу Кобеляччини.

Серед літераторів нашого краю Іван Магда і Яким Дубина є Почесними громадянами Кобеляцького краю. На електронну дошку пошани міської ради занесені світлини творчих людей: Івана Паська, Михайла Задорожнього, Віти Куземи і Галини Сабадирь. Найактивніші члени товариства нагороджені грамотами обласної і міської рад.

До Книги Творчої Слави занесені імена Михайла Лисака, Валентини Наріжної, Людмили Усенко, Михайла Задорожнього, Івана Паська, Якима Дубини.

— Окремо хотів відзначити членів організації, які останнім часом досягли значного успіху, — каже Леонід Митько. — Поет, художник, лауреат премії імені Короленка Григорій Мокрий із Чорбівки. Він вміє майстерно писати вірші, зробити живописні картини, стіл, табуретки, сувеніри. А ще він грає на гітарі. Написав кілька пісенних текстів для землячки, заслуженої артистки України Тетяни Садохіної.

Автори книги «Орлик і Орляни» Віталій Глинський, Віктор Шишацький, Михайло Лось (посмертно), Вікторія Біліченко отримали дипломи лауреатів премії імені Малика. Вони перемогли в літературно- мистецькому конкурсі Лубенського міськвиконкому з нагоди 100-річчя письменника Володимира Малика.

Фотохудожник, журналіст, письменник Костянтин Бобрищев отримав диплом лауреата і премію імені Самійла Величка в номінації «Відображення національної історії в засобах масової інформації».

Поети Марина Хорольська, Олександр Черкаський, Михайло Лисак нагороджені грамотами Полтавської обласної ради.

Творчі здобутки Олександра Черкаського презентували в музеї В.Короленка, у обласній бібліотеці.

Вітаємо також творчу молодь Кобеляччини з перемогами на вітчизняних і міжнародних конкурсах.  Серед молодих поетів — Тарас Кузема, Денис Татушенко, Сергій Черкаський.

— Хочу відзначити роботу, яку проводять Галина Сабадирь та Віта Кузема в літературній студії «Сяйво» Кобеляцького будинку дитячої та юнацької творчості. Вдячний за допомогу секретарю організації Ганні Мосієнко і всім працівникам бібліотеки. Важливою є співпраця «літераторів» з Кобеляцьким музеєм літератури і мистецтва, який очолює Тетяна Чешко.

Запрошуємо шанувальників художнього слова прочитати книги місцевих авторів, які знаходяться в Кобеляцькій міській бібліотеці.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 лютого 2022, 19:18 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації