Вхід | Реєстрація

Юрій Коба: жертва чи шахрай?

Юрій Коба: жертва чи шахрай?

П’ять місяців тому на віртуальних сторінках інтернет-видання «Полтавщина» була розміщена публікація, що викликала значний інтрес у громадськості. Надто вона зацікавила жителів Кобеляцької та Білицької громад. Адже в статті мова йшла про події, які відбувалися в цій місцевості, а їх учасниками були жителі Кобеляк та сусідніх сіл.

Якщо уточнювати, то потрібно згадати, що публікація вийшла в світ 29 вересня 2021 року і мала промовисту назву «Нардеп Кива: банда Дорошенка забрала в кобеляцького фермера техніку та землю».

Тоді народний депутат Ілля Кива заявив про те, що у фермера із села Вишневе Юрія Коби відібрали техніку і землю. При цьому, нардеп сказав, що до цього причетні жителі Кобеляк та Підгори.

Далі цитата із виступу Іллі Киви:

«Мені стало відомо, що в Кобеляцькому районі створено злочинне угруповання, одними із членів якого є Віталій Дорошенко (який очолює угруповання), його брат Роман Дорошенко, Микола Єгоренко, Олег Пастухов. Підтримує банду місцевий криміналітет в особі Валерія Павлішина (прізвисько «Мишца»).
Вказана банда в 2020 році забрала у фермера 10 одиниць техніки, вартістю 2 мільйони гривень, а також 200 га землі. Окрім цього, вони спалили йому ангар та автомобіль. У березні 2020 року рекетири побили фермера і змусили його написати розписку, що він визнає за собою борг у $140000.

Юрій Коба звернувся до поліції, 10 березня 2020 року за його заявою було розпочате кримінальне провадження, однак Дорошенки звернулися до вказаного Мишци, щоб він посприяв у закритті справи, а також змусив фермера сплатити неіснуючі борги. 13 серпня 2021 року слідчий поліції Топчій закрив провадження. 17 вересня 2021 року Октябрський райсуд задовольнив клопотання Юрія Коби і скасував цю постанову слідчого про закриття провадження.
Одночасно із проведенням прес-конференції Ілля Кива написав заяву про вчинення злочину прямо на ім’я тодішнього начальника Головного Управління Нацполіції в Полтавській області Артема Родигіна.

Звичайно ж, така резонансна заява про події, що відбулися на теренах Кобеляцької та Білицької громад, не могла не зацікавити і редакцію «ЕХО».

Тоді ж, у вересні 2021 року, ми звернулися до людей, які фігурують у «списку Киви», із проханням прокоментувати заяву нардепа. Але вони відмовилися від коментарів преси. Щоправда, всі, як один, заявили, що Кива розповсюдив недостовірну інформацію. Один із фігурантів висловлював готовність звернутися із судовим позовом до нардепа та фермера Коби з вимогою про спростування.

Минуло кілька місяців. І не так давно із відкритих джерел ми дізналися, що в Кобеляцькому районному суді розпочався розгляд справи, у якій фермер Юрій Коба фігурує вже не як постраждала особа, а як відповідач. Мова йде про стягнення боргу.

 

«Бандити» заговорили

Одразу потрібно відзначити, що інформація, оприлюднена Кивою, із самого початку викликала більше запитань, ніж відповідей. Особливо цікавим був перелік членів нібито банди, які «тероризували» фермера. Адже більшість із них ніколи не мали проблем із законом. І досить важко навіть уявити Олега Пастухова та Миколу Єгоренка в ролі лютих «бандитів», які вибивають борги, палять техніку і забирають у когось землю.

Чому брати Дорошенки, Єгоренко та Пастухов відмовилися коментувати ситуацію у вересні, одразу після скандальної заяви Киви, можна лише здогадуватися. Але ось зараз, через кілька місяців, вони погодилися на розмову.

Ось що розповідає Олег Пастухов:

— Звичайно, я знаю всіх названих Кивою «бандитів». Скажімо, із Єгоренками дружили ще мої батьки, разом у колгоспі «Прапор» працювали. А потім естафета дружби перейшла і до мене з Миколою.

А ось із Юрієм Кобою довелося познайомитися років п’ять тому. Скажу відверто, що спочатку він справив приємне враження. Розповідав про свої успіхи в агрономії так, що можна було годинами слухати із відвислою щелепою. За Юриними словами, його урожаям сої та кукурудзи могли лише тихо заздрити кращі фермери Кобеляцького району. Та що там фермери, і суперпотужні підприємства «Кернел» із «Добробутом» тихенько курять збоку, у порівнянні з Кобою. Соя у нього менше сорока центнерів з гектара не дає, кукурудза — не менше 120 центнерів. Не скажу, що я всьому вірив, але був під враженням від почутого. Все це Юрій Коба розповідав і мені, і Віталію Дорошенку, і Колі Єгоренку. І пропонував співробітництво. Кожному із нас — різне. От, скажімо, у мене була в обробітку невелика, у кілька гектарів, земельна ділянка поряд із колишнім комбікормовим заводом. А техніки і оборотних коштів для її нормального обробітку на той момент, нагадаю, п’ять років тому, не вистачало. От я й вирішив віддати її Кобі у своєрідну суборенду. У Колі Єгоренка Коба ставив свою техніку. Окрім того, Коля йому посівну кукурудзу позичав. А Віталію Дорошенку Коба запропонував партнерство. За словами Юри, у нього все є для вирощування високих урожаїв, не вистачає лише техніки. І Дорошенко купив трактори, дав грошей на паливно-мастильні матеріали. І почалося наше співробітництво. Дорошенко дав грошей і техніку, я — землю, Єгоренко — посівний матеріал і базу для зберігання тракторів. Усі про все знали, всі між собою спілкувалися.

А потім почалося… Практика показала, що і соя, і кукурудза в Коби «родить», як у всіх. Ніяких суперурожаїв він не вирощував. Натомість почала «випливати» інша інформація, не надто приємна, як для самого Коби, так і для усіх тих людей, хто мав із ним справу. Стало відомо, що немає в нього в обробітку тих 400 гектарів землі, про які він розповідав Дорошенку. Отже, й немає не лише суперурожаю, а й обіцяного «валу» зерна. А немає зерна, то немає й грошей, які потрібно віддавати. Також виявилося, що в Коби є старі борги перед іншими людьми. У кінці-кінців, Дорошенку Коба не віддав гроші, Єгоренку — посівну кукурудзу. Я, напевне, найменше постраждав, просто залишився без маленького прибутку із землі.

Після цього Дорошенко забрав у Коби трактори. До речі, та техніка зареєстрована не на Кобу, це точно. Я був присутній при тому, як трактори забирали в боржника. І Коба там теж був. І не протестував, і поліцію не викликав. Він же розумів, що все чесно і справедливо.

 

На запитання, чи змінилося щось після гучної заяви нардепа Іллі Киви, Пастухов відповів:

— А що могло змінитися? Нічого не змінилося. Кива розказав байку, яку почув від Коби. Попіарився і все. Із поліції чи прокуратури до мене навіть не дзвонили, не кажучи вже про якісь повістки чи допити. Із Кобою після того не спілкувався. Якщо й буду говорити, то виключно в залі суду.

 

Микола Єгоренко: «Я його запитав, коли борг поверне. А він хутко зник»

Фермер із Підгори Микола Єгоренко, якого Кива з подачі Коби теж назвав членом банди, говорить, що до нього правоохоронні органи не пред’являли жодних претензій.

Щодо своїх відносин із Юрієм Кобою пояснює:

— Він у мене в господарстві залишав свою техніку, трактори і комбайн. Заправлявся в мене, мив техніку та інвентар. Дав я йому і кілька мішків посівної кукурудзи. Знаєте ж, у аграріїв є своя солідарність, якщо є змога, то сильніший допомагає слабшому. Допомагав і я. А потім мені отак от «віддячив» Юра.

За словами Єгоренка, після виходу у світ статті на «Полтавщині», у нього була зустріч із Кобою.

Чоловік згадує:

— Випадково ми зустрілися в податковій. Я йому нагадав, що потрібно мені борг віддати. Він сказав, що віддасть. А потім хутко зник. Спитав і про те, навіщо він таке на мене набалакав. Промовчав. Голову схилив і мовчить. А ще, коли не було тієї статті, чув я його розмову із Дорошенком. Віталій пропонував Кобі співпрацю. Та і я готовий був допомогти вилізти із багна. Гуртом, воно ж легше. Не захотів Юра. Потім він свого комбайна Дорошенкові у рахунок боргу за 25 тисяч доларів пропонував. А спеціалісти глянули на того комбайна і сказали, що він коштує максимум 15. І ще 15 тисяч потрібно вкласти, аби ту техніку до пуття довести.

Із самим Юрієм Кобою вдалося поговорити по телефону. Він підтвердив, що є відповідачем у суді щодо стягнення боргу. Але сказав, що не визнає існування боргів перед Дорошенком та іншими фігурантами «списку Киви». За його словами, йому під час співпраці давали лише паливно-мастильні матеріали.

Щодо свого бачення подальшого розвитку ситуації, Юрій сказав:

— Буду ходити в суд, буду захищатися. Але проти грошей важко боротися. У моїх опонентів гроші є. Думаю, що по цій причині і кримінальні справи щодо вимагання у мене неіснуючого боргу і, по факту, знищення моєї техніки не розслідуються. А взагалі, я готовий зустрітися і розказати, як воно було, більш детально.

Далі буде.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 лютого 2022, 19:34 | Кобеляки | Кримінал
1. Fed654Frumos / 18 лютого 2022, 20:03
Блін,читаєш і диву даєшся.Коба здибався з добрими самаритянами,але не оцінив їхній глибокий,душевний альтруїзм))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації