Вхід | Реєстрація

Смерть унаслідок аварії: водію призначили умовний термін

Смерть унаслідок аварії: водію призначили умовний термін

Відповідний вирок суддя Козельщинського районного суду Андрій Лизенко виніс 10 лютого.

У самому рішенні вказано, що дорожньо-транспортна пригода сталася 19 листопада минулого року в селищі Нова Галещина. Того дня о 18:20 населеним пунктом, зі сторони вулиці Пушкіна в напрямку Заводської, їхав автомобіль ВАЗ-«шістка». Ним керував водій пенсійного віку, уродженець села Морозівка Глобинського району. На вулиці було темно і йшов дощ.

У цей саме час попереду автівки в попутному напрямку, по краю проїжджої частини, йшли чоловік і жінка. Водій допустив наїзд на пішохода, у результаті якого чоловік отримав тілесні ушкодження та був госпіталізований до Козельщинської центральної лікарні.

Наступного дня після аварії від отриманих тілесних ушкоджень пішохід помер у реанімаційному відділенні кременчуцької лікарні.

Відповідно до висновку судово‑медичної експертизи, тілесні ушкодження потерпілого за ступенем тяжкості мають ознаки тяжких. Між отриманими тілесними ушкодженнями, які потягли смерть пішохода, і настанням смерті існує прямий причинно-наслідковий зв`язок.

Згідно із заключенням судової автотехнічної експертизи, обвинувачений мав технічну можливість уникнути ДТП.

У цій дорожній обстановці в діях обвинуваченого вбачаються невідповідності з вимогами пункту 12.3. Правил дорожнього руху, які з технічної точки зору знаходилися в причинному зв`язку з виникненням даної пригоди.

Таким чином, водій, керуючи транспортним засобом, порушив Правила безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого, тобто вчинив злочин, передбачений частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України.

Через дощ не помітив пішоходів

Потерпіла та її представник в судове засідання не з`явились, направила до суду заяву про розгляд справи без її участі, при вирішенні питання про призначення покарання просила призначити обвинуваченому суворе покарання в межах максимальної санкції.

У судовому засіданні обвинувачений вину визнав у повному обсязі. Показав, що дійсно 19 листопада в Новій Галещині наїхав на пішохода, який рухався попутним напрямком з дружиною. ДТП сталася тому, що було темно, йшов дощ, мряка, і він не побачив пішоходів. Рухався близько 30 кілометрів на годину. Після ДТП відразу зупинився, намагався надати допомогу потерпілому, викликав швидку та поліцію. Щиро кається. Постійно намагався відшкодувати шкоду потерпілій, декілька разів надсилав поштою грошові перекази на її ім`я на суми від 10 000 до 20 000 гривень, однак вона їх не приймала і від спілкування відмовлялась.

Потерпіла до початку судового розгляду кримінального провадження подала суду позовну заяву до водія про стягнення з нього моральної шкоди в розмірі 500 000 гривень та матеріальної шкоди в розмірі 25 987,32 гривні, на загальну суму 525 987,32 гривні.

10 лютого потерпіла подала заву про залишення позовної заяви про відшкодування матеріальної та моральної шкоди без розгляду.

Чотири роки тюрми замінили двома умовними

Отож, суддя Андрій Лизенко ухвалив визнати підсудного винуватим у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 286 ККУ, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на чотири роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки.

На підставі статті 75 КК, звільнити обвинуваченого від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки.

Цивільний позов про стягнення моральної та матеріальної шкоди залишити без розгляду.

Стягнути з підсудного на користь держави витрати на залучення експерта та проведення експертизи в сумі 1029,72 гривні.

Арешт, накладений на автомобіль ВАЗ-21063, скасувати і повернути власнику.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 лютого 2022, 18:21 | Козельщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації