Вхід | Реєстрація

Чи «захоронять» у Сокілці пам’ятник?

Чи «захоронять» у Сокілці пам’ятник?

Житель Лівобережної Сокілки Андрій Закупра стурбований подальшою долею пам’ятника солдатам і офіцерам, які загинули в роки Другої світової війни.
Чоловік подзвонив до редакції і попрохав:

— Приїдьте до нас у Лівобережну Сокілку, сфотографуйте і опишіть ситуацію з пам’ятником загиблим воїнам. Боюся, що він через кілька років зникне з лиця землі. І, здається, нікому до цього й діла немає. Я дзвонив у Кобеляки, обіцяли розібратися. Але час минає, а ніхто до нас так і не приїхав.

Ми зустрілися з Андрієм Закупрою на сільському цвинтарі у п’ятницю, 18 лютого. Чоловік показав пам’ятник загиблим воїнам і пояснив причину своєї стурбованості. Він розповів:

— Я приїхав у Сокілку в семидесяті роки минулого століття. Цвинтар тут був давно. А до пам’ятника загиблим воїнам усі ходили кожного року, як до Церкви на Великдень. І я ходив ще зі школи. На цьому монументі увічнені імена жителів навколишніх сіл, які загинули в роки Другої світової. Але в останні кілька років за пам’ятником фактично не доглядають. Він руйнується. А це, бачу, вже місця для поховань навколо нього пакільчиками визначають. Боюся, що «забудують» свіжими могилами пам’ятник. На мій погляд — це неправильно. Тим більше, що місця для захоронення померлих на цвинтарі вистачає.

На пам’ятнику — сто прізвищ. Безумовно, там увічнені не лише жителі Лівобережної Сокілки. Самих останків людей, за словами Закупри, тут немає. Є лише монумент, як данина пам’яті і шаноби.

Навіть побіжний огляд підтверджує, що монумент давно не ремонтували. Деформації зазнала не лише фарба, потихеньку відпадають і літери з прізвищ загиблих воїнів.

Поряд — забиті в землю гілочки з дерев. Таким чином хтось уже позначив місце для майбутньої могили. На сільських цвинтарях так часто роблять.

Закупра продовжує свою розповідь:

— Я про те, що потрібно звернути увагу на ситуацію із пам’ятником, говорив ще Олександру Скляренку, коли він був сільським головою. Але тоді він фактично вже складав свої повноваження. А оце вирішив нагадати новій владі. Говорив із першим заступником міського голови Китайгорою. Він пообіцяв, що хтось приїде, вивчить ситуацію на місці. Ніхто не приїхав. Щоправда, днями зателефонував мені Китайгора і сказав, що поінформував про ситуацію діловода та одного з претендентів на посаду старости.

Нагадаємо, що в Кобеляцькій громаді немає старост. Лише кілька тижнів тому була розпочата кампанія з прийому документів від кандидатів на цю посаду.

Далі за кандидатів мають проголосувати депутати. І лише після цього з’являться старости в п’яти округах. Це — Канавський, Придніпрянський, Вільховатський, Світлогірський та Шенгурівський старостинські округи.

Можливо, за цей час пам’ятник загиблим солдатам у Лівобережній Сокілці ще не зруйнується остаточно.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 лютого 2022, 10:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації