Вхід | Реєстрація

«Аврора» попливла

«Аврора» попливла
Минулими вихідними до Кременчука прийшла «велика вода». За лічені хвилини стихія затопила зупинку «Аврора» на Молодіжному, будинки попливли, транспортні шляхи було паралізовано. У приватному секторі обох районів міста теж переполох – обійшлося без евакуації, але зі скандалом.

Молодіжний пішов під воду
У мерії ситуацію вважають напруженою, але контрольованою, і рахують кубометри відкачаної води. Тим часом кременчужани підраховують збитки і втрачені нервові клітини.
— Із під’їзду нашого будинку не можна було вийти! Жителі самі щось робили. Не знаю, чи дочекались якихось служб, – розповідає мешканка буд. 21 по вул. Молодіжній.
На телефон оперативного реагування «15-63» упродовж вихідних надійшла рекордна кількість дзвінків, і більшість – зі скаргами на підтоп­лення. Мікрорайон поблизу «Аврори» топило швидко і пафосно. Хтось проходив тут випадково і залишився з цікавості, а деякі змушені були стати учасниками водного шоу, бо дорогу відрізала вода:
— У мене машина на автостоянці по вул. Карнаухова, а звідти вода йде!  – скрикнув чоловік і побрів по коліна в черевиках.
— Ой, здивували, наче раніше такого не було! «Аврору» завжди затоплює: і влітку, і взимку. Пам’ятаю, як у дитинстві зі школи йшла, так води було вище, ніж по коліна! 10 років минуло, а нічого не змінилося, зливова каналізація не годиться…
— Це точно, ще гірше. Канаву поблизу пустиря розрівняли, коли «крутелики» котеджі будували, а тепер воді й взагалі нікуди текти  – лише сюди, на дорогу!

Мерія бореться з підтопленням
Ех, як шкода, що мешканці Молодіжного не змогли бути присутніми 22 березня в мерії на засіданні штабу з надзвичайних ситуацій, де посадовці розповідали, як добре вони впоралися з «великою водою». Тоді б жителі мікрорайону не нарікали на непрочищені зливовки, бо знали, що справа не в тому. Як сказали у мерії, діаметр труби зливової каналізації на зупинці «Аврора» не міг поглинути величезний потік.
— Коли вода стрімко прибуває, виникають турбулентні потоки й утворюється пробка. На «Аврорі» всі зливовки були прочищені. Вода пішла з поля, попередити це підтоплення було неможливо, – зазначив віце-мер Ігор Крикливець.
Водночас у мерії визнають, що насосів на відкачувальних станціях недостатньо, а глобально проблему підтоплення вже давно хотіли вирішити завдяки державній програмі, яку, на жаль, не фінансують. Міська влада намагалася цієї весни самотужки покращити ситуацію. Минулого тижня за дорученням мера було терміново виділено 198 тис. грн на закупівлю технологічного обладнання, але й тепер кошти «зависли». КП «Благоустрій» не поспішає оформляти документи, щоб отримати гроші. За словами заступника начальника штабу з надзвичайних ситуацій Геннадія Демьохіна, мине щонайменше 10 днів, доки нове обладнання чи запчастини будуть встановлені на відкачувальних станціях. Також посадовці дорікали «Благоустрою» в тому, що підприємство гальмує розчищення канав та каналів, хоча мерія гарантує оплату по факту і неодноразово просила залучати безробітних із центру зайнятості.
Тим часом у понеділок, 22 березня, невдовзі після засідання штабу надзвичайних ситуацій «велика вода» знову ринула потоком на «Аврору».
Вода на Молодіжному наробила лиха. У кількох багатоповерхівках та школі № 8 затоплені підвали, під водою опинилось і подвір’я школи № 17.

Господарі захищають оселі від води зі зброєю
Гострий цвях – проти машин, які не хочуть пірнати в калюжі на ґрунтових дорогах та об’їжджають впритул до чужих парканів.
— Люди ходять, наче коти по паркану. Подекуди висота води сягнула більше метра, чоботи-заброди ледве рятують. Відкачувати воду у приватному секторі дуже важко, бо там доріг практично немає, з технікою непросто пробратися. Жителі деяких дворів навмисне перешкоджають машинам, кидають у воду дошки з цвяхами, щоб автівки не проїхали. Довелося вмовляти, пояснювати, але й їх можна зрозуміти, бо поки машина пройде – вода може перелитися в інший двір, з одного воду відкачають, а до іншого потече, – розповідає заступник голови Автозаводського району Григорій Брижаха. За його словами, приватний сектор рятують лише одним способом: збирають воду в машину і вивозять на пустир або спускають у зливову каналізацію.
Найбільше у приватному секторі від води постраждав район Лашків, вул. Маршала Жукова, Дундича, Чайковського, Рокосовського, пров. Аврори.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2010, 14:08 | Кременчук | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації