Вхід | Реєстрація

Про НАТО, Європу та інформаційно-психологічні операції

Про НАТО, Європу та інформаційно-психологічні операції

Нижче — хороший, хоча й трішки емоційний текст про те, як нам ставитися до інформації про «зраду» Європи.

Думайте! Хоч зараз думайте! У тривозі — думайте! У печалі — думайте! У роботі — думайте! І хоч зараз не просремо свого! І про небо, котре хтось не закрив! І про кількість наших літаків до початку війни і зараз! І про зброю, якої у нас ніколи не було! І про негрів з Нігерії, котрі раптом рушили за нас воювати… Хтось знає, де та Нігерія? То подумайте, а чому чорношкірі… І про добровольців з-за кордону в повному спорядженні і зброєю з «воєн оргу»… І про постійні колони із заходу на схід з «одягом»… Думайте! І слідкуйте за руками! Усе буде Україна!!!

Український сегмент Фейсбуку заповнений мемами, дописами, посилами й ідеями, які спрямовані на одне — викликати образу й досаду на НАТО або злість і розчарування Європою і НАТО.

Такий контент може бути різним за змістом, у тому числі дуже дотепним, таким, що бере за живе, хапає за душу і дуже-дуже кортить пошири.
Наприклад, ось, кілька сочних наративчиків:

«НАТО — пшик», «НАТО — боягузи», «Керівництвом НАТО править страх», «Як світ у кіно спасати, то США. А як в реалі — то ЗСУ»,  «Європа схожа на того самого мужика, який готовий заради тебе на все, але не сьогодні».

Або, ось, Голова ВРУ на днях запостив сугестивну загадку:

«На вигляд великі, але слабодухі,
А ніби й відважні, але боязкі,
Точно могутні, але не зі сталі,
Отже вгадайте, і хто ж це такі?».

І люди пишуть у емоціях відповіді в коментах — НАТО або США.

Такі й їм подібні дописи небезпечні й шкідливі. Яку ідею вони формують? — Розчарування Європою і НАТО, досаду, образу, відчай, злість, відчуття, що Україна одна-однісінька воює за весь Світ. Усі нас покинули. Або спостерігають за нами, як за серіалом Netflix чи реаліті-шоу.

Зізнаюся, у першій хвилі цих дописів та ідей я сама на них повелася. Тож це шалено грамотна ІПСО.

(Прогугліть — ІПСО — інформаційно-психологічна операція — про методи, як спрацьовує).

Це підготовка умів. Загальновідома закономірність людської психіки, встановлена наукою психологією — те, що прозвучало не один раз, а є часто повторюваним, починає сприйматися, як істинне. Незалежно від того,  правдою воно є чи ні. (Наприклад, «усі держслужбовці хабарники», «лікарі не роблять операцій безоплатно», «у заліковку треба покласти не образок, а 100$» і так далі, штампів добезтями).

Далі штампи починають працювати на рівні підсвідомого і впливають на прийняття людиною рішень.

У майбутньому всі ці ідеї («Європа і НАТО — пшик») будуть використовуватись проросійськими партіями і проектами для формування політики й мобілізації електорату за критерієм — «ніякий вступ до НАТО та у ЄС Україні не потрібен», «Україна має бути нейтральна», «Україна має бути містком між Сходом і Заходом».

А ви ж розумієте, що означає нейтральний позаблоковий і позасоюзний статус?

Він є зараз. Він став однією з причин, чому рф не побоялась вторгнутись в Україну, призвів до тисяч смертей, руйнувань, скитань.

Чи направді Україна однісінька-сама?

Не применшуючи зусиль наших ЗСУ, але як гадаєте: як довго наші ЗСУ протримались би без стінгерів, джавелінів, байрактарів, радарів, пального, снарядів, нлавів, мінометних мін, десятків тисяч касок, бронежелетів, тренувань і підготовки GB після приїзду в Київ Боріса Джонсона, польових шпиталів?

Звідки все це в нас взялося? А чия розвідка попереджала про вторгнення і ще на цьому етапі з грудня-січня стимулювала українську владу готуватись?

Забули?

Так, НАТО не закрило небо. Але всі чи більшість країн НАТО далі надають озброєння, техніку. Чому ви не допускаєте думки, що країни НАТО не можуть допомагати нам відкрито, але працюють за приказкою «твоїм же ж салом по твоєму …», тобто за тактикою рф на Донбасі «іх там нєт»?

А шалена гуманітарна допомога з країн Європи? — Ви її не бачите?

Європа приймає і селить біженців, навіть запрошує всіх-всіх українців на безкоштовне онколікування.

Чи невже ви не бачите, що робить Польща? Невже ви цього не бачите? І наративчики «Європа чи країни НАТО — пшик» затьмарюють вам очі? Гуманітарна допомога їде бусами, фурами і цілими вагонами. 120 шпиталів надано на розміщення українців. Повідомленнями з України починаються і закінчуються випуски новин на всіх польських телеканалах. Цілодобово. Месиджі про Україну в інтерв’ю, на сторінках усіх провідних польських політиків. Відважність і крок Анджея Дуди, а також політикуму і дипломатії Польщі, Литви щодо особливої процедури надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС — це космічний масштаб допомоги.

Те, що роблять самі поляки і польський уряд, — це ж до щему, то тремору, це з тих випадків, коли «слози мєшают говоріть» більше не глузлива фраза,  а неймовірний і неочікуваний захват крізь площину всіх емоцій до сліз.

Невже ви цього не бачите? Закликаю — не дайте себе обовдурювати!

Економіка.

Кожного дня ви читаєте звід інформації, які транснаціональні європейські бізнеси закриваються в рф. Перелік пішов не на сотні, а на тисячі.

Ви розцінюєте кожну таку новину про закриття якоїсь компанії, поставок, послуг у рф  як радість за забитий гол?  Вам не спадає на гадку, що власники цих компаній свідомо пішли на економічні збитки, зменшуючи обсяги продажів і доходів?!

Незабаром на рф чекає дефіцит товарів і продуктів.

Не кажучи про айфони, ноути, інші гаджети, імпорт яких вже заборонений.

Усе російське виробництво вбудоване в світову економіку. Багато хто думає, що рф збудувала багато заводів, фабрик. Але всі ці заводи — автомобільні, авіаційні, побутової техніки і так далі — використовують імпортні компоненти. Найближчими місяцями все це зупиниться. Стануть цілі галузі. З усіма наслідками — дефіцитом товарів, масовим безробіттям, відповідно, падінням надходжень до бюджету рф, — і як наслідок, проблеми з виплатою зарплат бюджетникам. І само собою у рф не стане коштів на армію і озброєння.

Експортні доходи рф скоротяться в рази, тому що компанії-покупці з Європи й Америки намагатимуться відмовитися від російських товарів.

Європейські авіакомпанії терплять збитки від втрати російського сегменту пасажирів.

Літаки навіть у рф теж скоро перестануть літати. Адже вони майже всі імпортні, а захід заборонив постачати запчастини.

Невдовзі ми побачимо повернення рф в срср кінця 80-х років, велич якого так намагався відновити кремль і збирати «свої» землі.

Європа відмовляється (поетапно) від російського газу.  Невже ви не розумієте, що це вдарить по гаманцю пересічного європейця? Зростуть ціни на комунальні, зросте вартість товарів, бо ціна на газ закладена у виробництво.

І Європа на це пішла.

Війна — це не тільки фронт воєнних дій. Це й економічний фронт. Це й медійний фронт. Це й дипломатичний фронт.

Війна — це і фронт за уми!

Тому критикуйте Європу і НАТО помірковано. Просіть допомоги по максимуму.

Але тричі добре думайте, що (який пост) ви хочете поширити. Тричі.

Не постіть дурниць.

Не займайтеся шкідництвом для інтересів України!


Автор: Оксана Калужна


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2022, 19:17 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації