Вхід | Реєстрація

Проблеми медицини і зв’язку

18 березня відбулася зустріч ветеранів з головним лікарем Кобеляцької ЦРЛ та начальником відділення поштового зв’язку № 13 Галиною Реутенко.
Перш за все Іван Супруненко подякував членам міської ради ветеранів від імені лікарів ЦРЛ. Обидві сторони задоволені регулярними зустрічами. А далі розповів про реалії функціонування районної лікарні. Він озвучив заробітну плату лікаря, який працює після закінчення семирічної вищої освіти — 940 гривень. Лікарі хірургічного профілю отримують 1070 гривень. Двадцять п’ять відсотків медиків — пенсійного і передпенсійного віку. Якщо у державі приймуть закон про те, що пенсіонер не зможе працювати — ситуація буде критична. Дефіцит лікарів по країні становить 47 тисяч фахівців. У Кобеляках житла для випускників медичних закладів, молодих спеціалістів немає. Тому вони не горять бажанням їхати працювати у нашу лікарню. Іван Іванович відзначив, що вже давно розробив спеціальну програму, однак далі паперів справа так і не пішла.
У минулому році на ліки за пільговими рецептами лікарнею було витрачено 117 тисяч гривень. У цьому ж році, не говорячи про пільгові кошти, у першому кварталі всього на ліки перераховано 9 тисяч гривень. Також Іван Супруненко остерігається закриття пологового відділення, оскільки з обласного управління повідомляють: якщо менше трьохсот пологів у рік, таке відділення не потрібне. Для прикладу — у Козельщині відділення вже закрили і жінки їздять народжувати у Кременчук. Лікар обіцяє відстоювати пологове відділення усіма способами.
Втім є і позитивні моменти — жодного медичного закладу в районі не скорочено. Кобеляцька лікарня входить у п’ятірку кращих в області. Заклад має власну свердловину, тому убезпечений від будь-яких відключень «Водоканалу».
— Міністерством охорони здоров’я України планувалося створити медичні округи. Щоб такий округ обслуговував не менше як 150 тисяч населення, — зауважив головний лікар. — Оскільки в нашому районі близько 50 тисяч жителів, я собі поставив за мету утримати Кобеляцьку районну лікарню — центральною. У нас для цього є всі аргументи. Якщо лікарні Козельщини, Решетилівки, Нових Санжар мають першу та другу категорії, то Кобеляцька ЦРЛ — вищу категорію. Восени лікарня проходитиме чергову акредитаційну комісію. Ми намагатимемось підтвердити високе звання вищої категорії і тоді наполягатимемо: «Щоб не ми, а до нас».
Члени ветеранської організації підтримали бажання лікаря зберегти центральну лікарню в Кобеляках, а потім запитали: «Чи надається установі якась спонсорська допомога?» Іван Супруненко відповів, що дійсно допомагав лікарні лише покійний Микола Касьян.
Наступною до слова запросили Галину Реутенко. Вона теж не порадувала ветеранів своєю розповіддю про справи у галузі поштового зв’язку.
Галина Григорівна розповіла про впровадження пересувної машини поштового зв’язку та закриття стаціонарних відділень у Перегонівці, Правій Сокілці та Лучках. Однак впровадження за для економії проходить нелегко. Якщо у Перегонівці нововведення селяни прийняли порівняно спокійно, то лучани намагаються відстояти свою пошту. На сесії райради депутати прийняли звернення від селян з цього приводу. Однак чи зупинить це процес закриття — ще невідомо.
Існують і проблеми з переобладнанням пересувного автомобіля на газове опалення. Коштуватиме таке задоволення сім тисяч гривень, і для того,  щоб це зробити, потрібно гнати автомобіль у Машівку. У  приміщенні кобеляцького поштового зв’язку вже кілька років не можуть зробити ремонт, плитка на стелі обвалюється. Депутати райради навіть проголосували за виділення 10 тисяч гривень пошті, однак у фінвідділі грошей не дали. За словами Галини Реутенко, їй сказали: це суперечить закону.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 10:52 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації