Вхід | Реєстрація

До відома пільговиків

Управління праці та соціального захисту населення як головний розпорядник коштів з державного бюджету, веде персоніфікований облік осіб, які мають право на пільги, і здійснює розрахунки з постачальниками послуг на підставі отриманих від них щомісячних звітів щодо послуг, наданих пільговим категоріям населення. На кожного пільговика формується персональна облікова картка, вноситься відповідна інформація до Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків.
Для підтвердження права на користування пільгами пільговику необхідно звертатися до відділу персоніфікованого обліку та з відповідними заявами до підприємств — надавачів житлово-комунальних послуг для проведення нарахування на пільгових умовах.
Розмір наданих на пільгових умовах послуг залежить від категорії пільговика, розміру пільг (100, 75, 50, 25-відсоткова знижка) та членів сім’ї, на яких розповсюджується пільга. Відповідно чинного законодавства, до членів сім’ї пільговика при наданні пільг належать: дружина (чоловік), їх неповнолітні діти до 18 років; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та ІІ групи або інвалідами І групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги та проживає з ним.
В залежності від кількості членів сім’ї при наданні пільг залежить норма користування житлово-комунальними послугами:
споживання природного газу для побутових потреб - у розмірі 21 кв. м. опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні і має право на знижку плати і додатково 10,5 кв. м. на сім’ю, але не більше загального розміру опалюваної площі;
споживання електричної енергії — у розмірі 75 кВт на сім’ю з однієї — двох осіб на місяць, у тому числі, якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку і додатково 15 кВт на кожного іншого члена сім’ї, а також осіб, які не належать до членів сім’ї пільговика, але зареєстровані і проживають у зазначеному житловому приміщенні і мають право на знижку плати, але не більше як 150 кВт на місяць.
Пільга ветерана війни, особи, яка постраждала внаслідок ЧАЕС І та ІІ категорії, ветерана військової служби, ветерана органів внутрішніх справ, пожежника на пенсії, міліціонера на пенсії розповсюджується на члена сім’ї пільговика при наданні пільг, пільга «дитини війни», сільських педагога, медика, працівника культури, сільського бібліотекаря на пенсії на членів сім’ї пільговика не розповсюджується.
Пільги окремим категоріям громадян надаються за місцем реєстрації. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 № 729 «Про доповнення пункту 2 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги» передбачено включення до Реєстру інформації про пільговика за місцем проживання, що не зареєстровано та надання пільг за місцем фактичного проживання. Дане рішення приймається комісією, утвореною при райдержадміністрації після детального ознайомлення з обставинами справи. Пільговик має право користуватися пільгами лише за однією адресою — місцем реєстрації або місцем проживання (за рішенням відповідної комісії). У разі користування пільгами за місцем фактичного проживання, пільговик двічі на рік (на 1 липня та 10 грудня) повинен надавати до управління праці паспорт, довідку про склад сім’ї та місце фактичного проживання.
Отже, у разі зміни місця реєстрації, проживання пільговика, складу сім’ї (реєстрація, розірвання шлюбу, виповнення дитині 18 років, смерть члена сім’ї тощо) пільговик зобов’язаний звернутися до управління праці та підприємств-надавачів послуг (управління експлуатації газового господарства, ВАТ «Полтаваобленерго», ін.) для внесення відповідної інформації та перегляду норм користування житлово-комунальними послугами. Несвоєчасне звернення призводить до незаконного витрачання бюджетних коштів та виникнення боргу у пільговика за спожиті житлово-комунальні послуги.

Автор: Наталія Ляшенко , начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення УПСЗН


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 11:06 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації