Вхід | Реєстрація

Зупинимо туберкульоз зараз!

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Метою цього дня є поінформування про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати всім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можна і треба. Щороку у світі реєструють близько 370 тисяч хворих на туберкульоз. Кожні 4 секунди жителі Землі захворівають на туберкульоз, а кожні 10 секунд від цієї хвороби помирає одна людина. Щороку туберкульоз забирає життя  2 міліонів людей.
Туберкульоз супроводжує людство багато тисячоліть. Цій хворобі належить рекорд за кількістю померлих від неї людей. Від початку 90‑х років минулого століття в усьому світі спостерігається значне зростання захворюваності на туберкульоз. За критеріями ВООЗ, в Україні з 1995 р. вона набула характеру епідемії. Тому сьогодні це велика соціальна, демографічна і просто людська проблема. В Кобеляцькому районі епідемія туберкульозу розпочалася з 1997 року.
Туберкульоз виникає внаслідок проникнення в організм людини мікробів — туберкульозної палички. Недуга найчастіше уражає легені. Хворі на відкриту форму туберкульозу легень поширюють при кашлі, сміху і голосній розмові туберкульозні палички з дрібними краплями мокротиння і бризками слини. Разом з рідиною вони осідають на предметах, підлозі, землі, а після висихання з пилом розсіюються у повітрі.
Туберкульозні бацили дуже живучі, не гинуть у пилу місяцями, так само тривалий час зберігаються на одязі, посуді, речах хворого. Не витримують тільки високої температури, прямого сонячного проміння і впливу деяких хімічних речовин. Один хворий на відкриту форму туберкульозу може заразити за рік 10–15 людей, якщо не вжити запобіжних заходів. Інколи людина заражається від тварин при споживанні сирого молока хворих корів і кіз, або молочних продуктів, виготовлених з такого молока. Особливо легко піддаються зараженню діти. Але контакт зі збудником туберкульозу не завжди призводить до хвороби, бо людина має опірність до хвороби, яка виробилась внаслідок введення вакцини БЦЖ.
Захворюваність виникає при несприятливому зовнішньому середовищі, що послаблює організм, — недостатньому або незбалансованому харчуванні, зловживанні алкоголем, палінні, проживанні в антисанітарних умовах, виснаженні нервової системи внаслідок стресів, супутніх патологіях, таких як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та після складних оперативних втручань. Велике значення має спадковість. Ця хвороба нерідко розпізнається у перші дні, однак у деяких випадках встановити діагноз нелегко, бо туберкульоз має спільні риси з іншими легеневими хворобами.
Зростає небезпека туберкульозу і для тих, хто часто хворіє на грип, запалення легень, бронхіт, бронхіальну астму. Кашель, який не зникає і не піддається лікуванню протягом місяця іноді може свідчити про початкову стадію туберкульозу. Якщо недуга розвивається повільно, хворий нарікає на швидку втому, біль у грудях, покашлювання, втрачає сон і апетит, худне, стає знервованим, підвищується температура тіла. Багато хворих на туберкульоз легко переносять початкову стадію, ніби не помічають її і продовжують виконувати свою роботу.
Перелічені скарги та ознаки характерні для туберкульозу, однак зустрічаються і при інших захворюваннях легень. Через це покладатись на них цілком не можна. Інколи туберкульоз не супроводжується ніякими скаргами, його виявляють випадково (на медогляді), проте при появі наведених ознак необхідно провести огляд у лікаря, до якого входять опитування, рентгенівський і лабораторний методи, туберкулінові реакції (проба Манту). Це дасть змогу виявити туберкульоз у найбільш ранніх фазах розвитку, з’ясувати особливості перебігу туберкульозу і призначити ефективне лікування.
Не слід ігнорувати батькам постановку реакції Манту дітям, а дорослим треба проходити рентгенологічне обстеження. Щорічно дітям з «віражем» туберкулінової проби проводиться профілактичне лікування, що дає змогу не захворіти на цю недугу.
З метою профілактики і раннього виявлення туберкульозу в районі працюватиме пересувний флюорограф для обстеження дорослого населення. На цьому апараті виявляють до 20 % хворих у початковій стадії серед осіб, які вважали себе здоровими. Тому не будьте байдужими до свого здоров’я, виконуйте рекомендації лікарів, все робіть для того, щоб бути здоровими.

Автор: Валентина СЕМИНОГ, в.о. головного державного санітарного лікаря в Кобеляцькому районі


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 11:06 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації