Вхід | Реєстрація

У Кобеляках від електромережі відключили три свердловини

У четвер, 18 березня,  приблизно з десятої години ранку найпопулярнішою новиною у райцентрі стало повідомлення про майбутнє припинення водопостачання. За допомогою мобільного зв’язку звістка блискавично облетіла всі Кобеляки. Домогосподарки кинулись заповнювати водою ванни, відра та трьохлітрові банки. При цьому лякали одна одну страшними прогнозами: «Води не буде три, чотири, сім днів… місяць».

У період з 12‑ої до 13‑ої години в деяких мікрорайонах Кобеляк води в трубах дійсно не стало. Але буквально через дві години вона з’явилась.
«Відсутність води була спричинена звичайною панікою, ніхто місто від водопостачання не відключав, — пояснює директор ККП «Водоканал» Юрій Тагадюк. — Люди боялись відключення, запасались водою із такою інтенсивністю, що насоси не встигали заповнювати нею мережу».

Та все ж чиновник підтвердив, що підстави для паніки були і залишаються. У четвер бригада «Полтаваобленерго» таки отримала наказ відключити артсвердловини «Водоканалу» від водопостачання. Після одноденних перемовин, в яких брав участь і голова РДА Олег Решетило, енергетики знеструмили лише 3 свердловини із 13‑ти.

Юрій Тагадюк вважає дії енергетиків елементарним залякуванням. Адже «Водоканал» має борг перед ними лише у сумі 12,5 тисяч. Це гроші, які держава повинна компенсувати за воду, спожиту пільговими категоріями населення. Та в березні, вочевидь через зміну влади, Кабмін затримав проплату. І керівництво «Полтаваобленерго» вирішило, як висловився Юрій Тагадюк, «пограти м’язами».

Водночас він не приховує, що в подальшому дійсно може відбутися повне відключення водопостачального підприємства від електроенергії. Причин дві. Перша — невідповідність діючого тарифу на водопостачання реальній вартості послуги. Ще з вересня 2009 року тариф на кобеляцьку воду не покриває її собівартості. Зараз 1 куб. м. води коштує 2 гривні 53 копійки. А повинен коштувати, за підрахунками економістів «Водоканалу», принаймні на гривню дорожче.

Друга причина — неплатежі населення. Із січня 2010 року вони впали на 20 відсотків. До того в Кобеляках платили практично всі.

Начальник Кобеляцької філії «Полтаваобленерго» Сергій Зінченко підтвердив відключення від електропостачання 3‑х свердловин. І заявив, що в разі, коли ситуація з оплатою не зміниться, 29 березня енергетики знеструмлять ще кілька об’єктів «Водоканалу».

Теоретично борги «Водоканалу» могла б погасити міська влада. Але, як і всі інші міста, Кобеляки й до цього часу не мають бюджету.

Вже наступного тижня працівники «Водоканалу» розпочали боротьбу зі злісними неплатниками за спожиту воду. Спеціальна бригада поїхала по домівках кобелячан із завданням «відрізати» їх від води. Ці заходи застосували лише до тих городян, котрі мають борги від 100 гривень. Інших боржників поки що лише попереджають про можливі санкції. До речі, при цьому виясняється, що кілька років поспіль контролери «Водоканалу» не надто переймалися виконанням своїх службових обов’язків. Адже ні для кого не є секретом, що більшість кобелячан жодного разу не бачили «водних» перевіряльників. З цього приводу цікаву історію розповів співробітник «ЕХО».

Йому зателефонували з «Водоканалу» і повідомили про чималий борг за спожиту воду. Чоловік був дуже цим здивований, адже регулярно платить. При перевірці виявилось, що борг «висить» на громадянинові, в якого нашг співробітник ще п’ять років тому придбав будинок. Це черговий беззаперечний доказ «ефективності» роботи абонентської служби «Водоканалу».

Коли ця стаття вийде у світ, до 29 березня залишиться три дні. І вже в понеділок чи вівторок заповнювати ванни і банки буде нічим. Тому передаємо кобелячанам через газету заклик директора «Водоканалу»: «Шановні земляки! Прохаю вас терміново погасити борги за спожиту воду. І, при можливості, заплатити наперед хоча б за місяць-два. Лише такі заходи дадуть змогу  розрахуватися з «Полтаваобленерго» за електроенергію. І врешті-решт мати воду в оселях».

Підвищення тарифу, як і дотації «Водоканалу» від міської ради, можна очікувати не раніше травня. До цього часу не буде ні міського бюджету, ні дозволу на підняття ціни від Державної комісії по контролю за цінами. А, можливо, не буде й води.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 11:21 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації