Вхід | Реєстрація

В очікуванні бюджету…

23‑го березня відбулося чергове засідання апаратної наради при голові Новосанжарської районної ради. Цього разу присутні говорили про медицину, сплату за житлово‑комунальні послуги та можливий паводок.
Почали із проблем медичної галузі району. Заступник головного лікаря ЦРЛ Володимир Тобота повідомив, що з 11 лікарських амбулаторій лікарями забезпечені лише 3. Найбільш проблемними в плані медичного обслуговування лишаються великі села. Наприклад, у Малій Перещепині фіксують непоодинокі випадки захворювання на туберкульоз, трапляються онкохворі у дуже важкому стані. Причини цього, як з’ясувалося, знаходяться на поверхні. Сімейний лікар не може об’їхати п’ять сіл, тому що на «швидку допомогу» не вистачає бензину. Та й фізично охопити таку велику кількість жителів надзвичайно важко. Непростою лишається ситуація і у Руденківці. Але остання знаходиться під самим боком селища, тому жителям цього села легше надавати допомогу силами ЦРЛ. Що ж до Малої Перещепини та інших сіл, то прогалини у медичному обслуговуванні планують ліквідовувати проведенням виїзних прийомів лікарями центральної районної лікарні.
Головний лікар Нехворощанської номерної районної лікарні Олексій Кулій повідомив, що деякі проблеми у його медичного закладу є, але в цілому лікарі працюють нормально і надають людям необхідні медичні послуги. Проблем із пальним лікарня не має — допомагають спонсори із «Чистої криниці». Та й транспорту вистачає — у медичного закладу є 3 «швидких допомоги».
— Щоправда, на виклики зараз виїжджають лише дві, — посміхається Олексій Петрович, — бо тим «Опелем», що нам подарували минулого року, по наших дорогах зараз не поїздиш.
Після проблем медичних учасники наради перейшли до питання сплати за житлово‑комунальні послуги та енергоносії.
— Опалювальний сезон ми пройшли задовільно. — відзначив начальник Новосанжарського управління по експлуатації газового господарства Григорій Перерва. — Не дивлячись на нелегкі часи, протягом цього періоду нам вдалося уникнути відключення абонентів. Станом на сьогодні рівень проплати складає 82 %. Ми продовжуємо працювати із боржниками і я гадаю, що до кінця кварталу вийдемо на 100 %. Щодо бюджетних установ-боржників, то всі вони написали нам гарантійні листи. Зараз ми надаємо їм газ у борг, а коли приймуть бюджет, вони за нього розрахуються.
Серед найбільших боржників Григорій Перерва назвав відділ освіти — 830 тисяч, ЦРЛ — 170 тисяч, НВК — 160 тисяч, Богданівську сільську раду — 45 тисяч та Шедіївську сільську раду — майже 40 тисяч гривень.
Олександр Волошин, заступник начальника філії ВАТ «Полтаваобленерго» повідомив, що на відміну від УЕГГ їхньою організацією відключення боржників проводиться. Спочатку споживачу посилають попередження і дають місячний термін на погашення заборгованості. В разі несплати через тридцять днів абонента можуть відключити від електромережі. Так, за лютий таких відключень було близько 40. Станом на день проведення наради відключеними ще лишалися 23 абоненти. Виступаючий також відзначив, що цієї зими значно збільшилося — на 400 тисяч гривень у місяць — споживання електроенергії. Пояснюється така метаморфоза досить просто — газ дорогий, тому дехто опалював оселю електроприладами.
Від селищного комунгоспу виступив Віталій Давиденко. Він повідомив, що за два місяці поточного року селищному комбінату комунальних підприємств заборгували близько 150 тисяч гривень. Цю суму складають плата за водопостачання, вивезення сухого сміття та рідких нечистот і плата за електроенергію. Серед боржників — як звичайні жителі селища, так і «бюджетники».
Підсумувала виступи начальник фінансового управління РДА Любов Кибкало:
— Ми вже отримали перший варіант проекту бюджету. І вже зараз я можу сказати, що він дозволить нам провести проплату енергоносіїв. І десь 500 тисяч тій же газовій конторі ми заплатимо.
Заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА Людмила Співак коротко поінформувала присутніх про стан готовності сільгосппідприємств району до посівної. А також назвала невтішні для аграріїв цифри: близько 50 % озимої пшениці, 60 % ячменю та 70 % ріпаку потребуватимуть пересіву або підсіву.
Наостанок учасники наради поговорили про можливий весняний паводок.
— Ми проводимо постійний моніторинг цього питання, — повідомив заступник голови РДА Віктор Куць. — За останніми даними пік паводку буде десь 15–16 квітня. За прогнозами рівень води у Полтаві підніметься на 3,5 метри, у Кобеляках — на 4,5 метри (при критичній точці 5,16 м). Потім може бути друга хвиля, коли підійде бєлгородська і курська вода. Її прогнозують в кінці квітня — на початку травня. Як би там не було, ми до цього підготувалися. Зокрема, нашому райвідділу МНС придбали чотиримісний човен.
— Транспорт у нас є, люди готові. — Підтвердив начальник «мнсівців» Юрій Шило.
Заступник голови районної ради Борис Федоренко залишився задоволеним почутим, але зазначив, що до човна непогано було б придбати ще й двигун, аби не плавати не веслах. А наостанок нагадав Юрію Шилу про іншу небезпеку:
— Зараз все розтає, але діти, не дивлячись на це, лізуть на тонкий лід! Проведіть роз’яснювальну роботу у школах і наведіть сумну статистику — вже цього року на Київщині потонули троє школярів! Ми не маємо права такого допустити!

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 11:26 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації