Вхід | Реєстрація

Попри війну, кобеляцькі аграрії сподіваються на хороший урожай

Попри війну, кобеляцькі аграрії сподіваються на хороший урожай

Вирощувати збираються не лише традиційні зернові і технічні культури, а й цукровий та столовий буряк, просо і гречку. Не залишаться кобелячани і без смаколиків — кавунів та суниці садової.

На початку року українські аграрії переймалися проблемою високих цін на азотні добрива, які «задрала» агресивна політика рашистського режиму в газовій сфері. Та після початку війни дефіцит добрив відійшов на другий план.

Та попри високі ціни на добрива, дефіцит паливно-мастильних матеріалів і посівного матеріалу та постійну загрозу потрапити під обстріл путінських недовояк, аграрії і вдень, і вночі продовжують весняну посівну кампанію. І навіть сама погода їм у цьому сприяє.

Якщо на початку року в ґрунті спостерігався певний дефіцит продуктивної вологи, то друга декада квітня, з її рясними дощами та помірним теплом, різко покращила ситуацію. А оскільки під час цвітіння більшості плодових дерев у повітрі не було заморозків, то можна сподіватися і на рясний урожай абрикосів, вишень, черешень, слив, груш та персиків.

Любов Юхименко, начальник кобеляцької метеостанції, констатує, що квітень був досить сприятливим для вегетації усіх без винятку сільськогосподарських культур.  Перш за все — через велику кількість опадів, особливо в другій декаді місяця.

Згідно із даними місцевих метеорологів, перша декада квітня була надзвичайно теплою. Через це в цей період навіть розквітли абрикоси. Середня температура склала аж 10,3 градуса тепла, що на два градуси вище норми. Максимум у повітрі становив 24,6 градуса тепла. А ось опадів було мало. Натомість дули сильні вітри, що дещо підсушило землю. Та друга декада успішно компенсувала дефіцит вологи. Був один невеликий заморозок.

Протягом другої декади випало аж 36 міліметрів опадів, що становить 370 відсотків від норми. Натомість цей період видався прохолодним. Друга декада була на три градуси холоднішою від норми. Максимум у повітрі сягав 17,6 із плюсом.

Третя декада видалася практично ідеальною. Було на 0,6 градуса холодніше, аніж зазвичай. Опадів випало трішки більше за норму.

Сіють навіть гречку та кавуни

Перед початком посівної багато аграріїв були стурбовані тим, чи матимуть доступ до якісного посівного матеріалу. Адже через війну всі іноземні виробники насіння були змушені закрити свої представництва в Україні.

Але в Кобеляцькій та сусідніх громадах дефіциту посівного матеріалу соняшнику, кукурудзи, ячменю, гороху та інших культур не було. Справа в тому, що одразу кілька місцевих господарств мають сертифікати, можливості та базу для вирощування саме посівного матеріалу.

Як повідомили редакцію в Кобеляцькій міській раді, лише агрофірма «Урожай» (директор Василь Гордійко) реалізувала 30 тонн посівного ячменю. Кукурудзою із Мідянівки засіяли 20 тисяч гектарів землі.

Забезпечував колег посівним матеріалом керівник ПСП «Колос» В’ячеслав Нестеренко.

Ну і як же без Миколи Андрієнка. Насіння із кооперативу «Радянський» брали не лише кобеляцькі та білицькі фермери, а і їх колеги з Дніпра, Глобиного, Кременчука, Гадяча, Козельщини.

А сам Микола Андрієнко в цьому році вирішив посіяти і незвичну для нашого регіону гречку. Її висіватимуть у третій декаді травня.

Зараз же в сільгоспкооперативі закінчують сіяти соняшник та кукурудзу. Горох, ячмінь, овес та просо вже посіяли. А ось від звичних кавунів Микола Андрієнко в цьому році вирішив відмовитися на користь більш «приземлених» культур.

Але це не означає, що в Кобеляцькій громаді не вистачатиме ягід. Володимир Білоусько, один із засновників ягідного кооперативу «Черемушки», говорить:

— Ми, як завжди, будемо вирощувати не лише зернові. У цьому році, працюючи по програмі «Сади Перемоги», сіємо столовий буряк. Плантація суниці — в порядку, наприкінці травня буде урожай. А там, думаю, і колеги з ягідної ферми «Брати Лохиновичі» не підкачають.

Засновник ягідної ферми «Брати Лохиновичі» Олексій Тимощук підтверджує:

— Якщо не завадять пізні заморозки та дурнуваті орки, то вже в другій половині травня почнемо збирати ранню суницю. Лохина буде наприкінці червня. У цьому році посіяли трішки кавунів. Думаю, що гібриди Арашан та Бархан порадують урожаєм.

До речі, на ранок 6 травня метеорологи прогнозують заморозок як у повітрі, так і на поверхні ґрунту.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 травня 2022, 10:39 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації