Вхід | Реєстрація

19 травня українці масово одягнуть вишиванки

19 травня українці масово одягнуть вишиванки

Адже в третій четвер травня відзначатиметься день вишитого одягу.

Якщо ввести в пошуковій системі Гугл «День вишиванки», то Вікіпедія дасть наступне визначення:

«Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня».

Тоді як саму вишиту сорочку вільна енциклопедія трактує так:

«Вишиванка — новітня назва народної руської (української та білоруської) сорочки, прикрашеної орнаментованою вишивкою. Важлива складова українського національного вбрання».

Не дивлячись на те, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує з часів енеоліту, саме свято вишиванки з’явилося менше двох десятків років тому. У 2006-му студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала своїм одногрупникам прийти на лекції в національному вбранні. Її ідея сподобалася не лише студентам, а й викладачам. За кілька років традиція поширилась на інші українські міста. А на честь 5-річного ювілею свята був встановлений Гіннесівський рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. Для цього на Центральній площі Чернівців зібралося більше 4000 людей у вишиванках.

У 2015-му День вишиванки став міжнародним святом, так як став відзначатися в Канаді, США, Італії, Німеччині, Франції, Росії, Румунії й Португалії.

У Кобеляках першими День вишиванки провели педагоги та учні міської школи №2. Вони організували своєрідний флешмоб, масово одягнувши вишитий одяг. А у 2015-му, за ініціативи тодішньої голови райдержадміністрації Таміли Шевченко, у місті відбулося масове святкування. Освітян підтримали держслужбовці та депутати районної й міської рад, прийшовши на роботу у вишиваному одязі. А в обідню перерву більше ста чоловік у вишиванках зібралися біля пам’ятника Шевченку.

Після концертної програми від працівників Центру культури та музичної школи, присутні взялися за руки в знак єдності українців.

Три роки тому оригінальний формат відзначення Дня вишиванки організували працівники Новосанжарської селищної ради. Вони запропонували бажаючим розмалювати паркан по вулиці Центральній, що поряд із навчально-виховним комплексом. Напередодні  комунальники пофарбували його в білий колір, таким чином споруда слугувала своєрідним рушником. За кілька годин паркан перетворився на справжній рушник із різнокольоровими квітами й візерунками.

Цього року День вишиванки припадає на 19 травня. І хоча в період воєнного стану масові заходи заборонені, вишитий одяг буде доречний, як ніколи. Тому кожен із нас має долучитися до цього міжнародного свята, одягнувши вишиванку.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації