Вхід | Реєстрація

У «Полтававодоканал» впевнені - Полтавська вода найчистіша

Вода — двигун життя. Хлюпаючи вуличними калюжами, не дуже замислюєшся про те, що ці ресурси надзвичайно обмежені і що кожну хвилину у світі від нестачі води помирає одна людина.
Поцікавитися, чи надовго стане води в Полтаві, і який шлях проходить прозора рідина, перш ніж потекти з наших кранів, ми вирішили  біля першоджерела — першого водозабору.
Зайшовши на територію, одразу помітили — ця організація не обме-жується виконанням суто службових обов’язків. Акуратно обрізані дерева, дендрарій на території — приємна візитівка закладу. На порозі машинного відділу зіштовхуємося з дітлахами — це семикласники Полтавської гімназії № 14 прийшли на традиційні уроки води. Одразу видно, що діти не лишаються байдужими до того, що їм розповідають.
— Україна — одна з щасливих країн, яка поки що не входить до чорного списку тих, чиї водні ресурси обмежені, — розповідає семикласниця Олександра Набок, — але ж так буде не завжди, тому ми — єдині, хто може подовжити цей термін вже зараз.
Після уроків води вдома дівчинка «навчає» маму й тата берегти воду, а от з бабусею вони — однодумці.
— Полтавська вода — це ліки, — запевняє начальник санбаклабораторії Влада Куришко. — Моя родина починає ранок з того, що випиваємо склянку води з-під крана. Я тут працюю, тому можу гарантувати її якість. Хочете, просто зараз вип’ю води прямо з-під цього крана, — демонструє нам Влада Олександрівна, насолоджуючись склянкою води.
Ми досліджуємо її у двох напрямках — на хімічний і бактеріологічний склад. Можу вас запевнити, що і за першим, і за другим показниками вона повністю відповідає нормативній документації. Нам дуже пощастило з водою, адже вона залягає у пластах сеноман-нижньокрейдяного водоносного горизонту, її стане ще не на одну сотню років. Ми — одне з небагатьох унікальних міст України, де воду не фільтрують, бо вона не потребує очистки. Її забирають з артезіанських свердловин глибиною від 450 до 850 метрів. Такий шар землі є найпотужнішим фільтром. На такій глибині вода зберігається майже стерильною, без шкідливих домішок, хімікатів чи отруйних стоків.
Полтавська вода подається одночасно з п’яти водозаборів, з яких щотижнево забирають воду на аналізи. Лаборанти підтверджують — вода збалансована, у її складі немає відхилень у вмісті солей чи мікроелементів.
— Якщо її очистити фільтрами, вона перетвориться на дистилят, тобто мертву воду. Те ж саме стосується і вживання кип’яченої води, тоді організм недоотримує необхідної кількості солей і мінералів. Єдине, що пораджу полтавцям перед споживанням — дати воді з-під крана трохи збігти, щоб спустити застій, — продовжує Влада Олександрівна. — Її можна і потрібно пити щодня без жодних вікових обмежень.
Найголовніше, що цікавить людей, — у полтавській воді немає хлору. Класична технологія знезараження води за допомогою рідкого хлору замінена на використання менш шкідливого гіпохлориду натрію, який менше шкодить і трубам. До речі, про останні. За словами заступника генерального директора КП «Полтававодоканал» Євгена Гудименка, третина труб із загальної водопровідної мережі довжиною 650 км вже вичерпала свій амортизаційний термін. Найближчим часом найбільш зношені ділянки, а в подальшому й усі інші, буде замінено на аналогічні пластикові (у фінансовому плані це навіть вигідніше). Хоча задоволення пити чисту воду — недешеве: заміна одного кілометра водопроводу коштує понад 150 тисяч гривень.
Зараз, за словами Євгена Гудименка, підприємство знаходиться не «в плюсах», а майже на нулі. У розвинених країнах ці потреби дотує держава, «Полтававодоканал» же за відсутності останніх бачить один вихід — підвищення плати за воду для населення.
У диспетчерському центрі підприємства, як на космічному кораблі, — усюди стерильно, за його бортом — два «капітани» — диспетчери Олексій Нальотов і Дмитро Армасавцев. Вони моніторять усю ситуацію водопостачання міста. Завдяки цьому можна оперативно регулювати об’єми подачі води до мікрорайонів Полтави.
За останній рік підприємство здійснило великий стрибок у економії електроенергії: за рахунок заміни теплових двигунів на електричні «Полтававодоканал» заощадив понад 4,5 мільйона гривень.
Окрім високоякісного водопостачання, місто уже 88 років має  систему стічних вод. Нещодавно підприємство почало брати під опіку і Полтавщину: у Карлівці, Нових Санжарах, Котельві та Кобеляках «Полтававодоканал» обслуговує каналізаційні системи, а у Машівці, Шишаках, Стасях і Опішному забезпечує контроль ще й над експлуатацією систем водопостачання.
Тож можемо бути спокійними — полтавської води стане ще не на одне покоління. Але, хлюпаючись у ванній по півгодини, краник все ж таки прикрутіть.

Автор: Олександра АНДРІЄЦЬ, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 13:11 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації